ĐOKOVIĆ JE KRALJ TENISA! Pokorio Torino i oborio još jedan neverovatan rekord

A. I.

19. 11. 2023. u 20:01 >> 18:12

Novak Đoković po sedmi put šampion je Završnog mastersa. On je u finalu savladao Janika Sinera rezultatom 2:0 (6:3, 6:3) i tako postao rekorder po broju osvojenih trofeja na ATP finalima.

ЂОКОВИЋ ЈЕ КРАЉ ТЕНИСА! Покорио Торино и оборио још један невероватан рекорд

FOTO: Tanjug/AP

Do ove sezone Rodžer Federer i Nole imali su po šest osvojenih završnih mastersa, a sada je Nole uspeo da i u tu bude neprikosnoven, ujedno je osvojio 98. titulu u karijeri.

Najbolji teniser planete je odlično otvorio meč. U četvrtom gemu oduzeo je servis raspoloženog rivala, potom je uspeo da sigurnom igrom dođe do velike prednosti  4:1. Do kraja deonice kvalitet je bio na strani srpskog tenisera koji je stekao vođstvo od 1:0 prilično brzo.

Ali, kako je Nole, koji je od Italijana izgubio pre nekoliko dana, sada bio tako bolji? Pa, prosto je bio - pravi Novak Đoković.

Onaj koji ima najbolju tenisku koncentraciju na svetu. Uostalom, napravio je samo dve neiznuđene greške za ceo prvi set.

To je podatak dovoljan i za nevericu i za "klanjanje". Ali, ne samo to (Siner je imao čak 13 takvih grešaka).

U direktno osvojenim poenima bilo je 8:6 za Srbina, ali Nole je bio daleko, daleko bolji u servisu: 73%:65% u ubačenom prvom, 88% - 69% u osvojenim poenima na prvi servis, a nestarnih 100% - 44% u osvojenim poenima na drugi.

Na krilima takve igre, plesao je terenom i na početku drugog seta, a grogirani Siner, ne znajući šta ga je snašlo, odmah je doživeo brejk.

Bezobrazna publika je u nastavku činila sve da izbaci Novaka iz ritma.

Imao je dve prilike Siner da se vrati u meč, ali je kada je najpotrebnije bilo zaigrao prvi teniser planete kao razjareni bik, odoleo je pritiscima i rutinski meč priveo kraju. 

KRAJ! ĐOKOVIĆ - SINER  6:3, 6:3

6:3 - Nije ni deveti  gem mogao bez drame. Nakon jednog sata i 42 minuta igre Novak Đoković došao je do meč lopte. Koristi je i to duplom servis greškom Janika Sinera.

5:3 - U trku je Đoković sa mreže smečovao, poslao je loptu u aut. Neverovatnu priliku je propustio Nole na startu osmog gema. U grču je Novak, ponovo je pogrešio dva vezana poena za domaćeg tenisera. Sabrao se najbolji teniser ikada, vezao dva poena - 30:30. Nakon razmene Janik poklanja gem priliku Novaku. Ipak, ne koristi to Novak - izjednačenje. Zaista čudan gem, greše dosta obojica, sada je gem loptu Srbinu poklonio Siner, natrčao je na loptu i poslao je u mrežu. Sada, kada je najpotrebnije bilo proradio prvi servis i asom je pritisak prebacio na rivala koji će servirati za ostanak u meču.

4:3 - Nastavila se velika borba i u sedmom gemu. Dobro je servirao Italijan, došao šestim asom do gem lopte. Velika borba dvojice tenisera. Šest puta došlo se do izjednačenja. italijan je imao neverovatnu priliku da dobije gem, ali je sa mreže volej poslao daleko u aut. Četiri gem lopte nije iskoristio Siner, te je red došao na Novakovu brejk šansu. Nije ni prvi igrač planete iskoristio svoju šansu, ali je odmah dobio drugu. Neverovatno, u nastavku je Đoković sa mreže imao jako lepu priliku nakon što je stigao skraćenu loptu, poslao ju je u aut.  Iskoristio je to Siner da dobije maratonski gem.

4:2 - Neverovatno zvuči podatak da je tek treći poen na servis izgubio Novak, odnosno, prvi na drugi servis. Svaki Novakov potez, sada prate zvižduci sa tribina. Kada ubaci ili ne ubaci servis. Dosta posla ima Emili Tort, sudija meča. Došao je do dve brejk prilike rival. Pokazao je Novak zbog čega je najbolji teniser planete, zaigrao je najbolje kada je to bilo najpotrebnije, te došao do izjednačenja, i gema.

3:2 - Ne može da se kaže da Janik Siner igra loše, ali Đoković večeras igra na visokom nivou. Ipak, na servis Italijan dolazi do dve gem lopte. Nakon velike borbe dobio je priliku za smeč na mreži i posle dugo vremena dobija lagani servis gem.

3:1 - Neverovatno je šta Novak radi u ovim trenucima, servis ga služi kao nikada do sada na turniru. Još jedan gem dobio je "nulom":

PROČITAJTE JOŠ: NOVAK IMA VELIKU PODRŠKU: Čuveni NBA as navija za Đokovića u finalu Završnog mastersa (FOTO)

2:1 - Iznova dolazi do brejk lotpe Srbin. Kockao se na drugom servisu Siner, uspeo da izjednači, ali mu je već u narednom poenu okrenula sreća leđa. Nova brejk lopta, pogodio je mrežu i loptica je završila u autu. Revanširao mu se u narednom poenu Novak, pogodio je mrežu i poslao daleko u aut loptu, imao je lepu priliku za novi brejk. Nakon tri brejk prilike došao je nakon osam minuta igre do prednosti Italijan, koristi je.

FOTO: Tanjug/AP

2:0 - Dosta problema na startu drugog gema. Đoković je morao da čeka, prvo da se ugasi blic na tribini, a potom da tehnička služba pomeri "leteću kameru" iznad terena. Emili Tort zamolila je da se ne koristi u nastavku. Nije to poljulalo Novaka. Došao je još jednom do tri gem lopte. As je napravio prvi teniser planete za kraj gema.

BREJK! - Ne liči Siner na sebe. Pravi Novak Đoković brejk na startu drugog seta, došao je do njega "nulom".

PRVI SET - 6:3

Čak šest sedam asa u prvom setu imao je Đoković. Ubacio je 16 od 22 prvih servisa, a dobio 88 procenata ubačenog prvog servisa (14/16). Zanimljivo da je Srbin realizovao šest od šest drugih servisa. Domaći teniser ubacio je samo tri asa, dok je realizovao svega 64 procenata prvog servisa (11/16) Uz 4 od 9 ubačenih drugih servisa.  

6:3 - Zvižduci i skandiranje "Siner, Siner", hranili su Novaka, koji je došao do tri set lopte. Uzviknuo je sudija aut, Nole je tražio čelendž i bio u pravu. Dobio je novu priliku iz prvog servisa. Nije ubacio još jednom prvi servis,

5:3 - Uveo je osmi gem Novak u dramatičnu završnicu. Ipak, as udarcem produžio je prvi set.

PROČITAJTE JOŠ: HAOS U TORINU: Tuča navijača prekinula meč Novak Đoković - Janik Siner, Nole nije mogao da veruje šta se dešava

5:2 - Sve što Siner uradi, Novak pokaže da može isto. Došao je do tri gem lopte, a završio gem sjajnim drugim servisom. Serviraće Italijan za ostanak u meču.

4:2 - Tek u šestom gemu je Siner upisao prvi as. Dobro je servirao i nije rivalu dozvolio priliku da ga ugrozi.

4:1 - Lagana potvrda brejka za Đokovića.

3:1 BREJK - Iz drugog servisa dolazi do dve gem lopte Siner. Kako je fantastičnu skraćenu loptu odigrao, dobio je i aplauz Novaka Đokovića. Ipak, proradio je srpski inat, te je Novak očistio liniju i spasao prvu gem loptu, a potom riternom naterao rivala na grešku - izjednačenje. Usledio je kratak prekid zbog, po nezvaničnim informacijama na tribinama je usledio sukob. Nakon toga usledio je brejk!

FOTO: Tanjug/AP

2:1 - Već treći as upisuje Novak u isto toliko gemova, dolazi do 30:0, ali pravi neiznuđenu grešku i gubi prvi poen na svoj servis. Gde je treći tu je i četvrti as za dve gem lopte, koristi prvu.

1:1 - Ništa gore nije počeo ni Janik. Dva brza i jaka servisa dala su mu lake poene, a potom iz forhenda uspeva Nole da razbije ritam domaćeg tenisera - 30:15. Došao je Janik do dve gem lopte, a Đoković uspeva da produži gem - 40:30. Nije Nole imao sreće, pročitao je skraćenu loptu rivala, ali je ona zakačila mrežu i završila u autu.

1:0 - Silovit početak Đokovića. Nakon servisa izašao je na mrežu i naterao rivala na grešku. Prvi servis bio je brzine 202 kilometara na čas. Odmah nakon odservirao je Srbin i as. Nije moglo bolje da počne, tri gem lopte imao je Srbin, iskoristio je prvu i to na drugi servis.

Prvi će na servisu biti Novak Đoković. Dobio je Srbin podbacivanje novčića.

Domaća publika spremna je za meč.

17:50 - PROČITAJTE JOŠ: I ŠPANAC JE MORAO DA PRIZNA: Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena

Stigao je Đoković na stadion u Torinu.

16:37 - PROČITAJTE JOŠ: "SINER JE VEOMA OPASAN": Teniska legenda upozorava pred finale Završnog mastersa

UOČI MEČA

Siner protiv Top 10 igrača posle Vimbldona

Medvedev 3:0

Alkaraz 1:0
Đoković 1:0
Rune 1:0
Rubljov 1:0
Cicipas 1:0

Pomalo nestvarno zvuči podatak da će po prvi put u istoriji Italijan igrati u finalu Završnog mastersa. Dok se tridesetšestogodišnji Đoković bori za sedmu, istorijsku titulu na ATP finalu. Ovo je njegovo deveto finale.

Novak Đoković brani titulu osvojenu prošle godine protiv takođe mladog i neiskusnog Kaspera Ruda.

Primarni cilj Novaka Đokovića po dolasku u Torino bio je da jednom pobedom matematički obezbedi prvo mesto na kraju godine, što je i uspeo već u prvom kolu trijumfom nad Holgerom Runeom od 2:1. Posle tog duela je podigao pehar za najboljeg tenisera godine.

Zatim ga je dočekao upravo Janik Siner koji ga je uz pomoć domaće publike savladao  u drugom kolu sa 2:1 posle pravog maratona u tri seta.

Počele su da se kreiraju šeme, koriste digitroni, gledaju kombinacije ko će proći u polufinale. Čim je izgubio set protiv Huberta Hurkača, Novak je znao da mora bolje da zaigra. Uspeo je da savlada Poljaka u tri seta. Na svu sreću, upravo je trijumf Sinera nad Runeom obezbedio svetskom broju jedan prolazak u polufinale.

U polufinalu pisao je tenisku poeziju Novak Đoković. Svi su očekivali novi teniski klasik, a Srbin to nije dozvolio već je lagano u dva seta (6:3, 6:2) savladao drugog igrača planete Karlosa Alkaraza.

Siner je sa maksimalnim učinkom otišao u polufinale, doduše doprinela je tome i predaja Stefanosa Cicipasa u prvom kolu. Italijan je savladao Danila Medvedeva sa 2:1 u setovima (6:3, 6:7, 6:1), došavši do petog međusobnog susreta sa Novakom.

Đokovićeva ima prednost od 3:1 u međusobnim duelima. Prethodno ga je eliminisao u Monte Karlu 2021, pa prethodne i ove godine na Vimbldonu.

Zanimljiva je i tradicija koja kaže da ko god je u duelima Novaka i Karlitosa slavio na kraju je osvajao trofej, a Đoković je već više puta dokazao da je igrač za velika dela, a teško da će dozvoliti Italijanu da ga dva puta na istom turniru pobedi.

ĐOKOVIĆ IGRA ZA ISTORIJU

Novak će danas imati za cilj da konačno pretekne Federera po rekordnom broju osvjojenih Završnih Mastersa u istoriji (obojica sada na cifri od 6). Prošlogodišnjom pobedom u Torinu je postao najstariji igrač u istoriji kome je to pošlo za rukom, pa bi ove godine podigao lestvicu za još jednu – takođe je jedini igrač koji je u tri različite decenije stizao do velikog srebrnog trofeja (2008, 2010-11, 2014-15, 2022).

SINER IGRA TENIS ŽIVOTA U DVORANI

Siner je jedini nepobeđeni učesnik turnira u Torinu, uz sjajne rezultate ove sezone (61 pobeda – 14 poraza) a naročito u dvoranama (17-1) i protiv igrača iz top 10 selekcije (12-5). Uz 4 osvojene ATP titule ove sezone – on je treći na listi po broju ostvarenih pobeda (posle Medvedeva sa 66 i Alkaraza sa 65).

Dvadesetdvogodišnjak sa dalekog severa Italije će nastojati da postane najmlađi finalista koji bi osvojio turnir posle Cicipasa (21) u 2019. On je lider turnira po broju asova (45), procentu osvojenih gemova na svoj servis (97%, 56 od 58) i spašenih brejk-lopti (80%, 8 od 10) – ali i po konverziji brejk poena (40% - 10 od 25) među igračima koji su se plasirali u polufinale.

UPOREDNA STATISTIKA

Uporedna statistka glavnih elemenata igre kod obojice finalista nam otkriva zanimljivu ravnotežu parametara: Siner je bolji po broju asova (45, Novak 38), Novak u procentu realizacije prvog servisa (65%, Siner 61%); Siner je osvojio više poena na prvi servis (83%, Novak 77%) ali je Novak bio uspešniji na drugom (57%, Siner 55). Janik je osvojio čak 97% gemova na svoj servis (Novak 90% - 53 od 59) i bio bolji u segmentu spašenih brejk-lopti (80%, Novak 57% - 8 od 14), dok je Novak bio bolji po procentu osvojenih poena na prvi servis protivnika (25%, Siner 24%) i najbolji na turniru po osvojenim poenima na njihov drugi servis (57%, Siner 52%). Srbin i Italijan su izjednačeni u procentu osvojenih gemova na riternu (18% - 10 od 56) dok je Siner bolji u konverziji brejk lopti (40% - 10 od 25, a Novak 38% - 10 od 26).

NOVAK ĐOKOVIĆ PRED FINALE

- On igra fantastičan tenis. Igra protiv igrača iz top 10 na visokom nivou. Atmosfera u meču protiv njega bila je naelektrisana. Sutra očekujem još luđu atmosferu. Bio sam u ovakvoj situaciji više puta. Janik je odigrao sjajno ove nedelje. Jedini je dobio četiri meča. Igrali smot neizvestan meč. Dobro je što sam imao meč protiv njega to će mi dozvoliti da se bolje pripremim i znam šta da očekujem. Obojica idemo na titulu. Ja na sedmu, on prvu. Znam šta treba da uradim, nadam se da će moje iskustvo prevagnuti. Moram da igram ovako, možda i bolje, poručio je Novak.

SINER PRED FINALE

- Ko god da bude, Novak ili Karlos, promeniće neke stvari, moram da budem inteligentan i da razumem šta se događa na terenu. Novak je mnogo puta bio u ovoj poziciji, ponovo juri istoriju na ovom turniru, istakao je Siner.

VONUS VIDEO: MEKINRO ZA NOVOSTI: Smešno je što Novaku nije bilo dozvoljeno da igra u Americi

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!