ZVEZDA KONAČNO POKORILA BERLIN: Crveno-beli srušili Albu posle sedam godina

Č. V.

22. 11. 2022. u 22:25

KOŠARKAŠI Crvene zvezde konačno su prekinuli niz nepobedivosti protiv Albe, pošto su slavili u Berlinu posle produžetka sa 84:88 (19:20, 21:17, 17:18, 18:20, 9:13).

ЗВЕЗДА КОНАЧНО ПОКОРИЛА БЕРЛИН: Црвено-бели срушили Албу после седам година

FOTO: M. Vukadinović

Dugo su čekali i dočekači navijači crveno-belih da vide kako se njihovi ljubimci raduju trijumfu protiv nemačkog kluba. Ali, morali su Beograđani mnogo da rade na ovom susretu, jure rezultat gotovo ceo meč da bi slavili.

Ipak, pametna rešenja u ključnim trenucima i mirna ruka sa linije slobodnih bacanja bili su glavni razlog zašto je Zvezda stigla do važne pobede.

Mogli su gosti sve da reše posle 40 minuta, ali Nedović nije pogodio flouter za pobedu. Ipak, sjajni bek je u produžetku uzeo stvari uz svoje ruke i uz Vildozu i Mitrovića bio tas na vagi za odlično veče u Berlinu.

Treba reći i da je ovo izabranicima Duška Ivanovića bila prva pobeda u Evroligi u gostima.

Najefikasniji kod šampiona Srbije bio je Luka Vildoza koji je postigao 21 poen, dok je Nemanja Nedović dodao 17. Na drugoj strani Džejlen Smit je brojao do 23, pratio ga je Ben Lamers sa 12.

Crvena zvezda sada ima učinak 3-6, baš kao i Alba.

Alba - C. zvezda 84:88 (19:20, 21:17, 17:18, 18:20, 9:13).

Dvorana: "Mercedes Benz arena". Gledalaca: oko 8.000. Sudije: Sreten Radović, Emilio Perez i Tomaš Travicki.

Alba: Lo 2, Proćida 3, Smit 23, Delou 6, Vecel 2, Šnajder, Kumađe 5, Timan 4, Sikma 10, Lamers 12, Blat 7, Zusman 10.

C. zvezda: Holand 5, Vildoza 21, Mitrović 15, Lazić, Martin 2, Dobrić 6, Ivanović 6, Nedović 17, Marković, Petrušev 7, Bentil 7.

Produžetak: Alba - C. zvezda 84:88

45' - Nedović je pogodio jedno od dva penala. Potom je Smit na neverovatan način poentirao uz faul, ali promašio ga je i to kraj.

45' - Mnogo promašenih penala Albe. Sigurno je i to jedan od razloga za ovakav rezultat. Sada je Blat bio polovičan. Ivanović je opet zatražio tajm-aut na 19 sekundi pre kraja meča.

45' - Već viđeno. Opet na isti način poentira Nedović. Koristi ono u čemu je najjači - prodor. Trošio je vreme Ivanović posle tajm-auta Albe i fualiran je 35,4 sekunde. Plejmejker gostiju bio je oba puta precizan.

44' - Nedović sjajno probija i dolazi do poena za novu prednost crveno-belih.

44' - Ostao je Vildoza sa višim od sebe i iskoristio je to je iskoristio da poentira posle prodora. Odlično se Sikma zagradio ispred Mitrovića i izborio se za dva bacanja. Najbolji igrač Berlinaca kao i maločas pogađa samo jedno - 81:81.

43' - Zvezda ne koristi dobre situacije u napadu, a Alba malo po malo povećava razliku, mada se domaćin muči sa linije penala. Sada je 1/2 šutirao Smit. Ugurao je praktično ovu loptu Petrušev u koš, posle dobre asistencije Vildoze.

42' - Sikma je stao na liniju za slobodna bacanja i bio je polovičan.

41' - Alba je dobila podbacivanje i odmah Zusman pogađa van linije 6,75. Na drugoj strani Mitrović je pogodio oba penala.

Četvrta četvrtina: Alba - C. zvezda 75:75

40' - Nije Nedović uspeo da pogodio "flouter", pa će se u Berlinu igrati podužetak.

40' - Dva faula je imala Alba da napravi i to je uradila. Crnogorski stručnjak na klupi gostiju je pozvao još jedan tajm-aut na nešto više od osam sekundi do kraja.

40' - Izgubio je Nedović loptu, ali i Alba nije realizovala svoj poslednji. Crveno-beli imaju 17 sekundi za poslednji napad na utakmici. Tajm-aut je zatražio Ivanović.

40' - Zusman je uhvatio ofanzivan skok i iznudio dva bacanja. Ipak, bio je polovičan Izraelac - 75:75.

39' - Ovo je period kada Mitrović poentira za goste. Nova sjajna odbrana Zvezde i trojka Vildoze u tranziciji.

38' - Dobra odbrana Vildoze, a onda u kontri zakucavanje Mitrovića uz faul. Centar Zvezde je pogodio i sa linije penala.

38' - Neverovatna odluka sudija. Čist faul su propustili da sviraju nad Ivanovićem i dodelili loptu Albi nakon što je crnogorski reprezentativac izašao u aut.

37' - Izgubio je Nedović loptu, domaćin je to kaznio i poentirao preko Lamersa sa linije penala. Ovim poenima je možda otišla i poslednja nada za trijumf gostiju. Nedović na drugoj strani poentira posle dobrog prodora.

36' - Bio je tajm-aut, no nije Holand šutnuo na vreme i istekao je napad Zvezde. Kažnjava Smit to što je Holand zakasnio i Alba ide na +5 - 70:65.

35' - Nećkala se lopta posle šuta Ivanovića, ali je prošla kroz obruč. Potom je Smit pogodio daleku trojku, njegovu četvrtu ne susretu.

34' - Fantastična akcija Nedovića i Mitrovića koju je centar crveno-belih završio na obruču.

34' - Kakav propust gostiju. Promašio je Kumanđe, ali je Lo uhvatio ofanzivan skok i pospremio loptu u koš.

33' - To se čekalo. Sam je ostao Vildoza i opet je bio precizan van linije 6,75.

32' - Izašao je Kuzmić visoko i sam je ostao Kumanđe, a to je za njega kao dečija igra - 62:58.

31' - Izgubio je Kuzmić loptu i odmah Delou to kažnjava pogotkom za tri poena. Nedović potom na drugoj strani pogađa uz faul Kumanđea preko koga je jako teško pogoditi. Bio je precizan i sa crte.

Treća četvrtina: Alba - C. zvezda 57:55

30' - Timan je poentirao posle ofanzivnog skoka, a onda izgubljena lopta Vildoze, niju je dobro bacio Nedoviću. Velika šteta što Zvezda nije otišla sa prednošću u poslednji kvartal, pošto je trojka Vildoze izašla iz koša.

30' - Fintirao je Dobrić i krenuo na prodor koji je završio poenima. Izrael Konzales je odmah pozvao tajm-aut.

29' - Navukao je Nedović na sebe dva igrača, uposlio potom usamljenog Mitrovića koji je lako poentirao za -2 - 55:53.

28' - Ovo je period u kome Zvezdin Argentinac diriguje. Probio je i pogodio uz faul, uspeo je i dodatno bacanje da pogodi.

27' - Malo mesta je sebi napravio Vildoza i uspeo je da pogodi petu trojku za svoj tim, ali istom merom je uzvratio Delou.

26' - Opet pogodak van linije 6,75 za tim iz Berlina, precizan je bio Lamers. Na drugoj strani Nedović je iznudio dva penal koja je uspeo da pogodi.

25' - Delovalo je da ni od ovog napada gostiju neće biti ništa, no Nedović je izsmilio poene. Bio je to njegov peti.

24' - Koristi sve Alba. Zna se da im je trojka najjače oružje. Kažnjava to Smit i pogađa novu trojku.

22' - Neverovatno šta su priznale sudije. Deluje da su gosti napravili faul za zemlji, ali sudijska trojka nije mislila tako, pa je Smit realzivao i dodatno bacanje.

21' - Suviše lako Alba dolazi do koša na startu drugog dela. Zusman je iskoristio prazan prostor u reketu rivala. Na drugoj strani Ben Bentil je takođe iz prodora došao do poena - 42:39.

Druga četvrtina: Alba - C. zvezda 40:37

20' - Nije Zvezda odigrala dobro napad posle tajm-auta, ali Nedović je dobio priliku za popravni, ipak nije mogao sa skoro devet metara da pogodi trojku.

20' - Tajm-aut je zatražio Duško Ivanović na 29 sekundi do kraja prvog poluvremena kako bi nacrtao poslednji napad u drugom periodu.

20' - Loš napad gostiju koji su dosta puta bili neprecizni iz lakih pozicija. Ipak, potom je Vildoza pogodio flouter.

18' - Kažnjava domaćin propuste Zvezde. Drugu trojku pogodio je Smit, uzvratio je pogotkom za dva Ben Bentil.

17' - Loš napad Zvezde i potom smušena odbrana. Potom je Vildoza naskočio na poludistancu i pogodio. Vecel opet kazni sporo vraćanje igrača Zvezde u odbranu da dođe do lakih poena.

16' - Nije ovo bio toliko dobar napad crveno-belih, no Petrušev je uspeo da pogodi van linije 6,75. Na drugoj strani oba bacanja je realizovao Sikma.

16' - Fantastična akcija Albe, Blat i Sikma alej-up i snažno zakucavanje Amerikanca koji je promašio dodatni penal.

16' - Napravio je Dobrić faul u napadu, pa je Zvezda tako propustila priliku da napravi veću razliku. Igrači su na kratkom odmoru zbog televizijskog tajm-auta.

15' - Bili su gosti bez peona neko vreme, ali Nedović je povukao kontru, uposlio Martina kome nije bilo teško da se upiše u strelce.

14' - Malo je Albi potrebno da uđe u šuterski ritam. Pogodili su i drugu vezanu trojku i vratili prednost na svoju stranu.

13' - Konta Albe na njihov način. Povukao je Sikma kontru, sam je bio Blat i naravno da je bio precizan za tri poena - 24:26.

13' - Dobrić se izborio za dva slobodna bacanja koja je pogodio. To je bio njegov četvrti poen.

12' - Opet su crveno-beli odigrali dobro u defanzivi, ali težak šut upseo je da pogodi Johanes Timan.

11' - Odlična odbrana Zvezde na startu drugog kvartala. Tri sekunde su svirane Lamersu. U napadu sjajno protrčavanje Petruševa koji je zakucao na dodavanje Nedovića.

Prva četvrtina: Alba - C. zvezda 19:20

10' - Kakav finiš prve četvrtine. Dugo je lopta bila kod Ivanovića, dodao je do Nedovića koji je pogodio iz teške pozicije i preko ruke za vođstvo Zvezde posle uvodnih 10 minuta - 19:20.

9' - Odlično je probio Ivanović i evo gostiju na minus dva, koji su pojačali odbranu i odmah je stanje na parketu drugačije.

8' - Sjajna asistencija Loa za Lamersa kome nije bilo teško da pogodi, a potom dobra akcija crveno-belih i laki poeni Luke Mitrovića.

7' - Lepo je utrčao u reket rivala Dobrić i upisao se u strelce čim je kročio na parket "Mercedes Benz arene".

6' - Jeftino su gosti izubili loptu što je kaznio Zusman i pogodio posle prodora. Na drugoj strani sa osam metara je trojku pogodio Vildoza, a onda je opet Izraelac pogodio u kontri nakon izgubljene lopte.

5' - Fantastično je Alba šuterski otvorila meč. Nova trojku pogodio je Ben Lamers. Za sada je domaćin na 3/3 van linije 6,75.

4' - Dobar napad posle minuta odmora. Kuzmić je dodao loptu do Bentila koji je "podigao" Kumanđea i pogodio uz faul. Pogodio je i dodatno bacanje momak iz Gane.

4' - Serija tima iz Berlina 10:0. Drugi trojku za domaći tim postigao je Smit i odmah je tajm-autom reagovao Duško Ivanović nezadovoljan pre svega igrom u odbrani - 10:5.

3' - Lake poene primila je Zvezda. Sikma je ostao sam i zakucao nakon akcije iz auta, a gosti još jedan napad nisu iskoristili.

3' - Kumanđe visinom od 224 centimetra pravi probele rivalu i to je sada pokazao postigavši lake poene. Sa druge strane crveno-beli već tri napada nisu realizovali.

2' - Lepo je Vildoza proigrao Kuzmića koji je ostao sam pod košem protivnika i došao do lakih poena. Prvi koš za Albu postigao je Blat.

1' - Počela je utakmica i to poenima van linije 6,75 Džona Holanda. Lepo je sebi iskreirao poziciju i pogodio iskusni Portorikanac.

Meč će kasniti. Glavni sudija Sreten Radović je poručio igračima da imaju još tri minuta za zagrevanje. Neki je problem za zapisničkim stolom.

Zvezda meč počinje u petorci Luka Vildoza, Džon Holand, Branko Lazić, Ben Bentil i Ognjen Kuzmić. Za Albu će startovati Tamir Blat, Džejlen Smit, Juvel Zusman, Luk Sikma i Krist Kumanđe.

Uoči meča:

Navijači crveno-belih verovatno najmanje vole utakmice protiv nemačkog šampiona. Razlog je taj što je prvak Srbije i ABA lige protiv ovog kluba slavio samo jednom, dok je pretrpeo čak sedam poraza.

Zanimljivo, Zvezda je trijumfovala u njihovom prvom okršaju odigranom 29. januara 2015. godine. Od tada je nanizala sedam vezanih neuspeha.

Ipak, crveno-beli na meču koji se igra ovog utorka nade polažu u lošu seriju rezultata Albe koja je u elitnom takmičenju pretrpela pet vezanih poraza.

Podsetimo, gosti u ovaj meč ulaze sa učinkom 2-6, a tim iz Berlina 3-5.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati