MEKSIKO I POLJSKA RAZOČARALI PLANETU: Meč koji je razbesneo sve ljubitelje fudbala

Novosti online

22. 11. 2022. u 17:07

REPREZENTATIVCI Poljske danas su odmeritli snage sa Meksikom u okviru prvog kola grupe C na Mundijalu. Bio je ovo meč koji je razbesneo ljubitelje fudbala, i koji je planeti uskratio svu onu lepotu i uzbudljivost ove magične igre. Nakon 90 minuta rovoske borbe utakmica je završena onim najnepopularnijim rezultatom 0:0.

МЕКСИКО И ПОЉСКА РАЗОЧАРАЛИ ПЛАНЕТУ: Меч који је разбеснео све љубитеље фудбала

FOTO: AP/Tanjug

MEKSIKO - POLjSKA 0:0

Stadion: "974 u Dohi"

Gledalaca: 40,000

Sudije: Kris Bit

Sastavi:

Očoa – Sančes, H. Moreno, Montes, Galjardo – H. Erera, Edson Alvares, Čaves – Lozano, Martin, Vega

Poljska: Ščešni – Glik, Kivior, Berezinski, Keš – Zalevski, Šimanski, Zjelinski, Kaminski, Krihovijak – Levandovski 

Već po uvodnim minutima se videlo kakav će intentzitet imati ova utakmica. Duboko postavljena zadnja linija Poljaka i taktika koja kao da je imala samo jedan, jedini cilj - sačuvati sopstvenu mrežu.

Robert Levandovski nije postojao na travnatoj površili prelepog zdanja u Dohi, kao da jedan od najboljih igrača u istoriji nije ni istrčao na teren.

Foto: Tanjug

Meksiko je držao posed sa druge strane, pokazao za nijansu više želje od svog protivnika, ali izabranici nisu u prvom poluvremenu uspeli da stvore niti jednu šansu iz kategorije velikih.

Igrači su otišli na odmor, a po povratku šok! Fudbalsku uspavanku pravo niotkuda prekida glavni arbitar i pokazuje na belu tačku nakon što je Levandovski nakon minimalnog kontakt pao u šesnaestercu.

Upravo on je i namestio loptu na belu tačku, i našao se oči u oči sa meksičkim kultnim herojem - Giljermom Očoom. 

Čudesni čuvar mreže pročitao je nameru poljskog surovog egzekutora, koji kao da nije ona ista zverka kada obuče nacionalni dres na najvećoj reprezentativnoj smotri.

Foto: Tanjug

Ne samo da je ovo bio četvrti meč na Mundijalu u kome nije zatresao mrežu, već potpuno nestvarno deluje podatak da Levandovski za 90 minuta nije uspeo ni da uputi udarac ka golu protivnika. 

I taj jedan, jedini udarac, bio je sa bele tačke, a zaustavila ga je meksička hobotnica, koja za razliku od Levandovskog, deluje impresivno kada na sebe stavi reprezentativne boje.

Zanimljivo i da su upravo njih dvojica i kapiteni svojih ekipa, pa je ovaj trenutak označio i jedan rekord. Naime, nikada se nije desilo da kapiten jedne zemlje odbrani jedanaesterac kapitenu druge reprezentacije.

Foto: Tanjug

Dogodilo se to u 58. minutu, a o tome koliko je meč bio oskudan, govori i činjenica da u narendih više od pola sata igre u Dohi nije viđena niti jedna opasna situacija pred nečijim golom. 

Izabranici Česlava Minjeviča u 2. kolu grupe C idu na megdan ekipi koja je priredila danas senzaciju - Saudijskoj Arabiji, dok će Meksiko u tražiti šansu protiv nokautiranih Argentinaca.    

DRUGO POLUVREME

81. minut - Dobra prilika za Poljake nakon prekida. Dobro izveden korner,Krihovijak je tukao glavom, ali Očoa bez problema interveniše i otklanja opasnost. 

Foto: Tanjug

74. minut - Sada identične scene onima koje su viđeni celim tokom prvog poluvremena. Meksiko kontroliše posed, Poljci su se ponovo povukli. Veliki broj duela i faulova na sredini terena, ali bez značajnijih prilika. 

64. minut - Ščešni čuva Poljsku! Gađao je Alvares sa 20 metara, Martin skrenuo glavom loptu u desnu stranu i to sjajno brani golman Poljske. 

63. minut - Kakvo košmarno veče Roberta Levandovskog. Okrašaj sa Očoom se pretvorio u noćnu moru, da stvar bude još gora, više od sat vremena napadač Barselone nije uspeo ni da šutne na gol rivala, zaista nešto što se verovatno u karijeri nije dogodilo ovom rasnom golgeteru.

58. minut - Promašaj! Kakav šok! Ostaje 0:0, delirijum na delu tribina na kom su Meksikanci. Poljaci u neverici gledaju svoju zvezdu koja i dalje sanja o prvom golu na šampionatu.

Foto: Tanjug

57. minut - Bilo kako bilo Robert Levandovski prilazi lopti, nije bilo dileme ko će staviti loptu na belu tačku.

56. minut - Sudija pokazuje na belu tačku! Ovo je baš diskutabilna odluka. 

54. minut - Konačno jedna opasnost pred golom Meksika. Robert Levandovski se našao u gužvi u kaznenom prostoru protivnika, pao je posle malo kontakta, ali Brit pokazuje da nema ni govora o penalu. Trenutno je u toku i VAR provera. videćemo imali dovoljno materijala da se pokaže na belu tačku. Moreno je definitivno vukao napadača Poljske.

52. minut - Irving Lozano je pokušao sa ogromne udaljenosti, ali sigurno loptu u naručje hvata Ščešni.

46. minut - Ekipe su na terenu, sve je spremno za nastavak, Kris Bit pokazuje igračima da mogu da zakorače u drugo poluvreme.

PRVO POLUVREME

45. minut - Kraj prvog poluvremena, a bilo je jedno od onih za zaborav. Punih 45 minuta letargičnosti i bojažljivog fudbala. Ostaje nada da će ove dve reprezentacije u nastavku barem za nijansu pokazati više želje da ugroze gol rivala, ovo za sada je bilo mučno gledati. 

33. minut - Sada i navijači gube strpljenje, sve ono što je viđeno do sada je anti-fudbal. Potpuno bez žare i energije i jedini i drugi. Polako kreću i zvižduci sa tribina, posebno na račun Poljaka koji ne pokazuju želju da krenu napred i samo kombinuju u zadnjoj liniji. Levandovski kao da nije na terenu.

FOTO: Tanjug/AP

29. minut - Prvi žuti karton na meču, dobija ga Horhe Sančez, moraće defanzivac Meksika da bude oprezan u narednih minimum sat vremena igre.

25. minut - Konačno uzbuđenje. Ponovo je Vega bio u prilici. Pokušao je napadač Gvadalahare glavom, ali lopta prolazi pored gola Ščešnog.

19. minut - Poljaci defanzivno orjentisani na početku meča. Meksiko kontroliše posed, prava fudbalska uspavanka u uvodnih 20 minuta. Temperamentni Meksikanci na tribinama se trude da barem nečim zabave ljubitelje fudbala.

13. minut - Prilično miran tempo utakmice, a za sada je zanimljivije na tribinama, prelepe Meksikanke su "ukrale šou" fudbalskim zvezdama u uvodnim minutima.

FOTO: Tanjug/AP

9. minut - Kamil Glik je zadobio posekotinu nakon sudara glavama sa igračem Meksika. Prekid je trajao blizu tri minuta dok se igraču ukazala pomoć. Izvesno je da ljubitelje fudbala i na ovom meču očekuje dobrana nadokanada.

5. minut - Prvo uzbuđenje u Dohi, zapretio je Meksiko. Napad po boku, savršen centaršut Lozana, ali Vega nije uspeo dobro da zahvati loptu u šesnaestercu, ostaje 0:0.

1. minut - Meč je počeo!

16:30 - Fantastični kadrovi iz Dohe. Prelep kolorit temperamentnih Meksikanaca na tribinama stadiona "974".

16:15 - Izašli su i sastavi! 

FOTO: Printskin/Flashscore

14.19 - Ostalo je još nešto manje od tri sata do početka utakmice, navijači već polako pristižu, a posebno zanimljivo bilo je videti veliki broj Poljaka, koji su ispred stadiona odeveni u kostime Deda Mraza.

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

UOČI MEČA

Meksiko se kvalifikovao na svoje osmo uzastopno Svetsko prvenstvo i nada se da će ovo konačno biti godina u kojoj će proći osminu finala, pošto su ispali u istoj fazi takmičenja u poslednjih sedam nastupa.

Samo godinu dana nakon što je izgubio od Brazila 2018, popularni "el tri" je ispisao istoriju svoje zemlje i osvojio Zlatni kup KONKAKAF 2019. godine, pre nego što je završio kao drugoplasirani dve godine pre.

Zatim su obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo još u martu kao drugoplasirani u kvalifikacijama za Severnu Ameriku, iza Kanade, i to na gol-razliku posle osam pobeda u 14 mečeva.

FOTO: AP/Tanjug

Meksiko je uvek dovodio talentovane ekipe na Svetsko prvenstvo, a golmanski veteran - Giljermo Očoa i napadački trio Raul Himenez, Hesus Korona i Hirving Lozano biće ključni uoči verovatne borbe sa Poljskom za drugo mesto u grupi C.

Valja napomenuti i da je ova nacionalna selekcija uspela da izađe iz grupne faze na svakom od poslednjih sedam svetskih prvenstava. U izdanju 2018. napravili su senzaciju i pobedili moćnu Nemačku.

Sa druge strane, nastupi Poljske na Svetskim prvenstvima nisu bili tako bogati. Nisu prošli grupnu fazu od 1982. i nisu uspeli da se kvalifikuju za izdanje turnira 2010. i 2014. godine. 2018. izgubili su prva dva meča pre nego što su pobedili Japan u poslednjoj utakmici u grupi.

FOTO: AP/Tanjug

Ova reprezentacija je obezbedila kvalifikacije za drugo uzastopno Svetsko prvenstvo i nakon što je ispala u grupnoj fazi 2018. godine, nada se da će proći dalje i stići u nokaut fazu prvi put od 1986. godine.

Nakon što je pre četiri godine završila na dnu svoje grupe, Poljska je takođe doživela istu sudbinu na Evropskom prvenstvu 2020.

Put do Katara je bio trnovit, a plasman nije obezbeđen kroz kvalifikacije u kojima je Engleska bila ispred ove istočnoevropske zemlje. Levandovski i družina učinili su to finalnom pobedom u plej-ofu nad Švedskom, rezultatom od 2:0 u martu ove godine.

Dve zemlje su do sada igrale tri puta, poslednji put 2017. Obe su pobedile po jednu utakmicu, dok je jednom bilo nerešeno. Današnji rivali ulaze na turnir u sličnoj formi, pošto su i jedan i drugi osetili slast trijumfa u samo dve od poslednjih pet utakmica.

MEKSIČKA HOBOTNICA PROTIV POLjSKOG PREDATORA

Šta se dešava kada se golmanska hobotnica nestvarnih refleksa suoči oči u oči sa napadačkim predatorom koji godinama hara svetskim fudbalom? Saznaćemo kada se čvrsti meksički čuvar mreže Giljermo "Memo" Očoa suoči sa Poljakom Robertom Levandovskim u njihovom susretu u grupi C.

Iako su oba igrača već u srednjim tridesetim, sudbina njihovih timova na ovom Svetskom prvenstvu u velikoj meri zavisi od njih.

Očoine čudesne odbrane u prethodna dva izdanja, posebno njegov nastup protiv Brazila 2014. godine, učinile su ga kultnim herojem Svetskog prvenstva.

FOTO: AP/Tanjug

Levandovski je jedan od najveštijih strelaca današnjice u svetskom fudbalu, a u oktobru je osvojio trofej "Gerda Milera" za najboljeg napadača godine.

Tanjug/AP

Potpuno neverovatno zvuči činjenica da golgeter Barselone ima više od 600 golova za klub i državu, ali da tek treba da postigne prvenac na Svetskom prvenstvu. San o prvom golu na Mundijalu, Poljaku će od 17 časova po našem vremenu pokušati u noćnu moru da pretvori sjajni Giljermo Očoa.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)