ANALIZA: ZAŠTO JE PIKSI ODABRAO OVAKAVU STARTNU POSTAVU? Srbija - Brazil, jedanaestorica koja počinju meč u dresu "orlova"

Novosti online

24. 11. 2022. u 18:53

SRBIJA sitno broji do premijernog nastupa u Kataru u kom će "orlovi" na megdan izaći favoritu za osvajanje Mundijala - Brazilu. Poznati su i sastavi za spektakl koji je čekala nacija, a "Novosti" analiziraju zašto se baš za ovih 11 igrača opredelio selektor Dragan Stojković.

АНАЛИЗА: ЗАШТО ЈЕ ПИКСИ ОДАБРАО ОВАКАВУ СТАРТНУ ПОСТАВУ? Србија - Бразил, једанаесторица која почињу меч у дресу орлова

Foto: Printskrin/Twitter/@FSSrbije

Brazil igra u formaciji 4-3-3, ali će to, kako u šali vole da kažu oni koji vole brazilski fudbal, biti "1-1-8". Neće baš biti osam napadača, naravno, ali ekstremno ofanzivna igra je ono što je u krvi igrača iz "zemlje najlepšeg fudbala". Ali...

Piksi je spremio odgovor fudbalskoj sili, opredelio se za dobro provereni sistem, formaciju 3-4-2-1 i to iz sledećih razloga:

GOLMAN

Vanja Milinković Savić - Iako Srbija ima tri vrlo dobra golmana, "VMS" se u poslednje vreme ustalio na "crti", odličan je bio i protiv Norveške u nedavnom velikom trijumfu u Ligi nacija, pa "ono što je dobro - ne valja menjati". Ako je mišljenje redakcije "Novosti" refleksija onoga što je opšte mišljenje nacije, onda Piksi nije pogrešio u izboru. Čitaoci naše sportske rubrike gotovo su jednoglasnog mišljenja da golman Torina i treba da stane među stative Srbije, što je pokazala nedavna anketa.

Foto: M. Vukadinović

ODBRAMBENI IGRAČI

Nikola Milenković - Stameni defanzivac Fiorentine nije startovao u poslednjem meču Lige nacije, pa su odmah počele da kuljaju priče kako najzvučnije ime u sprskoj defanzivi neće biti deo štoperskog trija protiv "karioka". Ipak, Piksi se odlučio da ukaže poverenje momku koji je već godinama okosnica "viole" u Seriji A. Svaki put kada je igrao u srcu našeg bedema, reprezentacija je delovala kompaktno, a danas će komandovati odbranom "orlova" protiv favorita za podizanje trofeja u Kataru.

FOTO: M. Vukadinović

Strahinja Pavlović - U Partizanu je najavio da će dostići meteorske visine. U jednom trenutku delovalo je da će doživeti sudbinu mnogih talenata koji prerano odu iz Srbije i usled nedovoljene minutaže i nestanu, ipak to se nije desilo. Ustalio se na poziciji štopera u Bazelu, gde je igrao na pozajmici iz Monaka, u Salzburgu, gde sada igra ga zovu novim Nemanjom Vidićem a Dragan Stojković mu je pronašao idealnu rolu u reprezentaciji. Gorostasni Srbin danas će voditi bitku sa verovatno i najboljim reprezentativnim napadom sveta.

FOTO: N. Paraušić

Miloš Veljković - Znao je Piksi često da promeša karte u odbrani, ali jedno je uvek bilo sigurno, defanzivac Verdera je "zacementiran". U najavi meča javnost u Srbiji je nagađala sa koja tri fudbalera će selektor krenuti u bitku protiv Brazila, a portali su oko jednog uvek bili jednoglasni - srpski ratnik iz Niša će biti deo startne postave. Predviđanja su se obistinila, a Veljkovićeva fudbalska inteligancija mogla bi da odnese prevagu u borbi sa agilnim i nepredvidivim brazilskim napadom.

Foto: Profimedia

VEZNI RED

Saša Lukić - Momak iz Šapca jedan je od najstandardnijih igrača njegovog Torina u kom je sada već punih šest godina, i za koji je upisao čak 147 ligaških nastupa. Sve to dovelo ga je do toga da i u sistemu koji propagira Dragan Stojković postane praktično nezamnjiv. Selektor voli igrače na poziciji centralnog veznog koji imaju, kako defanzivne, tako i sjajne kreatorske sposobnosti. Od njega će danas sve počinjati, pa će uz Ivana Ilića biti motor tima, neko od čije će distribucije lopti zavisiti mnogo u timu Srbije.

FOTO: Tanjug/AP

Nemanja Gudelj - Još jedan u nizu igrača koji briljira pod palicom selektora Stojkovića. Sve ono što je prikazao u dresu Sevilje, ali i kada je igrao pod nacionalnim obeležjem Srbije dovelo ga je do staartnih 11 danas. Već je ušao u četvrtu deceniju, a deluje kao da je njegov zenit tek sada došao. Piksi je u mnogome doprineo tome, a Gudelj će danas imati priliku da mu se oduži onako kako to i ume, ogromnim zalaganjem na oba dela terena, i eventualno nekim projektilom, kakve je ovaj vezista često znao da pošalje u mrežu rivala kroz karijeru. 

FOTO: M. Vukadinović

Andrija Živković - Svojevremeno najveći "biser" srpskog fudbala, čija je karijera potom doživela strmoglavi pad, a onda... U grčkom PAOK-u prikazao je delić onoga što se očekivalo od njega, a Piksi mu je ukazao poverenje i u potpunosti mu oživeo karijeru. Živković je bio nezamenjiv šraf na desnom boku u selektorovom sistemu 3-4-2-1, a odnosom prema nacionalnom dresu zaslužio je da istrči na veliku scenu "Lusail" stadiona danas. 

FOTO: M. Vukadinović

Sergej Milinković Savić - Kada nekome odrede cenu od stotinak miliona evra, onda to svakako nije "tek tako". Čuveni "narednik", kako našeg asa zovu u Italiji gde hara u dresu Lacija, fantastično igra i za Srbiju. Tako je oduvek bilo, a tako je i u ovoj godini, u kojoj je imao i odlične defanzivne poteze, pored onih sjajnih asistencija. Imajući u vidu da je "SMS" izvrsna "vazdušna pretnja" - ne treba da čudi i ako na taj način pripreti Brazilcima. Ali, ne samo zbog toga, već zbog celokupne fudbalske ličnosti, Piksi je u njemu video sigurnog startera za otvaranje Mundijala. I ne samo to...

Sergej Milinković Savić - Foto: Printskrin/Twitter/@FSSrbije

Dušan Tadić - Bila je ovo jedna od pozicija na kojoj nije bilo dileme ko će započeti utakmicu. Kapiten Srbije možda ne igra najbolju sezonu u dresu Ajaksa, ali njegov doprinos reprezentaciji nikada nije zavisio od forme koju ima u bojama kluba. Predvodnik i jedan od najiskusnijih u timu, biće čovek koji bi samo jednim svojim potezom mogao da odluči večerašnji meč. Protiv Bahreina je najavio povratak u svoj prepoznatljivi ritam, a sada sledi ono što najviše voli, velike utakmice u kojima uvek uživa.

FOTO: M. Vukadinović

Filip Mladenović - Na levoj strani ofanzivnih akcija Srbije obično igra Filip Kostić. Ali, to što nije uspeo da se oporavi na vreme za mundijalski debi "orlova" u Kataru ne znači da Piksijeva ekipa neće imati na koga da računa za "te poslove". Defanzivno je bolji od Kostića, prosto jer mu je i iskustvo obavljanja tih zadataka veće, a kako se očekuje da se po krilima ima mnogo posla, onda i ne čudi što je iskusni fudbaler, čija levica ume i te kako da iznenadi rivale - odabran za ovaj težak zadatak.

Filip Mladenović (levo) na meču sa Mađarskom / FOTO: EPA

NAPADAČ

Aleksandar Mitrović - Bilo je mnogo dileme hoće li najbolji strelac u istoriji Srbije biti spreman za ovaj meč. Nacija je strahovala zbog dugoročne povrede koju je napadač Fulama vukao još od meča u Ligi nacija sa Švedskom. Ipak, Piksi danas nije mogao da krene bez taličnog Srbina koji hara Ostrvom. Trošiti reči o ovom harizmatičnom Smederevcu je suvišno, njegova strast i fudbalski kvalitet uvek su bili iznad svakog epiteta koji bi mu se mogao udeliti. Heroj nacije i kluba bio je bezbroj puta, ali nema sumnje da danas igra jedan od najvećih mečeva u svojoj karijeri.

FOTO: M. Vukadinović

Podsetimo, "orlovi" i "karioke" igraju od 20 sati po našem, srednjoevropskom vremenu, a  meč Srbija - Brazil možete uživo da pratite uz prenos na portalu "Novosti".

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)