MONTEVIDEO 90 GODINA: Idemo na Mundijal (7)

Vladimir Stanković

10. 07. 2020. u 08:11

U sredu uveče, 26. maja 1930, na sastanku JNS doneta je istorijska odluka - Jugoslavija će putovati u Urugvaj i učestvovati na prvom Svetskom prvenstvu.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Идемо на Мундијал (7)

Arhiva Večernjih Novosti

Novine su obaveštene tek sutradan, tako da se vest pojavila u izdanjima od 28. maja. U novinama je rečeno da će konačan sastav tima biti određen na narednoj sednici, vodiće se računa da klubovi koji daju reprezentativce budu što manje oštećeni, jer je u zemlji u vreme Mundijala trebalo da se igra državno prvenstvo.

U "Vremenu" objavljuju "verovatni sastav": Mihelčić (Građanski), Ivković (Soko), Beleslin (SAND), Arsenijević (BSK), Premrl (Konkordija), Đokić (Jugoslavija), Marjanović (BSK), Hitrec (HAŠK), Luburić (Jugoslavija), Bonačić (Hajduk), M. Babić (HAŠK). U obzir još dolaze Dešković (Hajduk), Jakšić i Hrnjaček (Soko) i igrači koji su u Francuskoj: Bek, Sekulić, Kolnago, Stefanović i Mitrović. Pošlo bi 18 igrača i dva delegata, dr Andrejević i savezni kapiten Boško Simonović.

Sastav tima i spisak putnika bili su glavna tema fudbalskih razgovora, a izjava Boška Simonovića jednom sarajevskom listu još više je raspirila diskusiju:

- Ako JNS reši da se mogu pozvati i naši igrači u Francuskoj, u prvom redu bih pozvao Ivicu Beka, u obzir bi iz Francuske još došli Stefanović i Sekulić. Ako bi se svi odazvali, najbolji tim bio bi ovaj: Mihelčić, Ivković, Beleslin, Arsenijević, Premrl (Stefanović), Đokić, B. Marjanović, Bek, Hitrec (Šimšir), Bonačić i Babić.

Na pitanje šta će biti ako Hrvati ne puste igrače na put u Montevideo, Simonović je samouvereno odgovarao da "ne treba paničiti, jer će tim biti dobar i ako u njemu budu samo beogradski fudbaleri".

Na sednici JNS 3. juna određen je "definitivan spisak" za Montevideo. Najdalje do 7. juna učešće je trebalo da potvrdi ovih 17 igrača: Mihelčić (Građanski), Premrl i Šimšir (Konkordija), Hitrec i Mika Babić (HAŠK), Jakšić, Ivković i Hrnjaček (Soko), Spasojević i Đokić (Jugoslavija), Arsenijević i B. Marjanović (BSK), Beleslin (SAND), Dešković i Bonačić (Hajduk), Lj. Stefanović i Ivan Bek (Set Francuska).

Pozvano je 17 igrača, pet iz Zagreba, sedam iz Beograda, po dva iz Splita i Seta, jedan iz Subotice. Polazi se 17. juna iz Beograda, 20. juna iz Marselja brodom "Florida". Povratak je planiran za 24. avgust.

Sedmog juna stigla je vest da svi igrači iz Zagreba, osim Ice Hitreca, neće putovati u Montevideo. Zvanično obrazloženje bilo je "privatne obaveze i nemogućnost odsustvovanja sa posla", u šta, naravno, niko nije poverovao. Postajalo je izvesno da će u Montevido putovati "srpska reprezentacija" i to zato što su Srbi bili bojkotovani, a ne zato što su tako hteli. A uverenje da naša ekipa, uprkos evidentnom hendikepu, uopšte neće biti loša potkrepljeno je 9. i 10. juna na dvodnevnom turniru, na kome je uz BSK i Jugoslaviju igrao i čuveni mađarski tim Ujpešt Doža iz Budimpešte. U prvoj utakmici Ujpešt je posle velike borbe pobedio Jugoslaviju sa 3:2. Dan kasnije, BSK je na svom igralištu posle senzacionalne igre, potukao Ujpešt sa 5:3! Golove su dali Moša Marjanović (2), Lj. Đorđević(2) i Vujadinović.

- Možemo mirno u Montevideo, imaćemo odličan tim - samouvereno je rekao savezni kapiten Boško Simonović, dok je sa najužim rukovodstvom JNS posmatrao egzibiciju "plavih"... 

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati