SVETSKI SPORT U 2023: Godina u kojoj je Mančester Siti "vratio uložene milione"

Novosti online

30. 12. 2023. u 10:09

Svetski sport u godini na izmaku, ako izuzmemo srpske šampione, obeležili su fudbaleri Mančester Sitija, vozač Formule jedan Maks Ferstapen i skakač s motkom Armand "Mondo" Duplantis.

СВЕТСКИ СПОРТ У 2023: Година у којој је Манчестер Сити вратио уложене милионе

FOTO: Tanjug/AP

Pep Gvardiola je sa Sitijem, posle brojnih domaćih trofeja, uključujući i ovogodišnje u Premijer ligi i FA kupu, uzeo dugo čekanu Ligu šampiona, pobedom protiv Intera u Istanbulu 1:0, a potom i Superkup Evrope i Svetsko klupsko prvenstvo.

Priliku da "uživa" u igri najboljeg tima na svetu imala je i beogradska publika, s obzirom na to da je Siti u grupi Lige šampiona bio sa Crvenom zvezdom i ostvario dvostruki trijumf (3:1 u Mančesteru i 3:2 na stadionu Rajko Mitić).

Ferstapen je potvrdio dominaciju u Formuli 1 osvajanjem treće uzastopne titule sa Red Bulom, usput oborivši i rekord jer je slavio na 19 od 22 trke.

Duplantis je u godini na izmaku osvojio Dijamantsku ligu i svetsko zlato, a pritom je šesti i sedmi put pomerao granicu svetskog rekorda, prvo na 6,22, a potom na 6,23 metra.

Lionel Mesi je osvojio Zlatnu loptu, pee svega jer mu se "računao" Mundijal u Kataru, mada mnogi misle da je priznanje "moralo" da ode u ruke Erlinga Halanda.

U skijanju dominirali su Švajcarac Marko Odermat i Amerikanka Mikaela Šifrin trijumfima u ukupnom poretku Svetskog kupa i sa još dva u pojedinačnim disciplinama.

Kada je plivanje u pitanju najbolji na šampionatu sveta u Fukuoki bili su Francuz Leon Maršan sa tri zlata i svetskim rekordom na 400 mešovito i Australijanka Kajli Mekion, takođe sa tri zlata, a kasnije i svetskim rekordom na 50 metara leđno, čime je postala prva u istoriji najbrža u sve tri leđne discipline, uz 100 i 200 metara.

Na kraju, nikako se ne može izostaviti američki sprinter Noa Lajls, koji je u stilu Juseina Bolta, na šampionatu sveta u Budimpešti osvojio zlatne medalje na 100, 200 i štafeti 4X100 metara.

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)