ZLATNA LOPTA (3): "MALI NAPOLEON" IZ RUDNIKA DO ZVEZDA! Legendarni Francuz Rejmon Kopa bio je treći osvajač Zlatne lopte

KADA govorimo o onom čuvenom timu Real Madrida iz pedesetih godina prošlog veka, mnogima će na pamet prvi pasti Alfredo di Stefano i Ferenc Puškaš.

ЗЛАТНА ЛОПТА (3): МАЛИ НАПОЛЕОН ИЗ РУДНИКА ДО ЗВЕЗДА! Легендарни Француз Рејмон Копа био је трећи освајач Златне лопте

FOTO: EPA

Ne i Rejmon Kopa, legendarni fudbaler i treći osvajač "Zlatne lopte" 1958. godine. A trebalo bi, budući da se radi o trostrukom prvaku Evrope i jednom od najvećih igrača u istoriji Francuske.

Rođen pod imenom Rejmon Kopaševski (prezime mu skraćeno tokom srednjoškolskih dana) 13. oktobra 1931. u malom gradiću Ne-Le Min, Kopa je bio član treće generacije u porodici rođen u drugoj zemlji. Deda mu je bio Poljak, koji je emigrirao u Nemačku, da bi se Rejmonovi roditelji odatle, posle Prvog svetskog rata, preselili u Francusku.

Prateći porodičnu tradiciju, baš kao otac i brat, Rejmon je još kao golobradi mladić poslat u rudnik uglja na posao. Ipak, nesreća na poslu u kojoj je izgubio prst na levoj ruci značila je i da Kopa više nije sposoban za težak fizički rad.

Došlo je vreme za fudbal i dobro je što je tako.

Prvih sedam godina u karijeri, u mlađim kategorijama, proveo je igrajući za Ne-Le Min, odakle je otišao na probu u drugoligaški klub Anže, gde se zadržao dve sezone. Usledio je prelazak u Rems, gde je fenomenalnim driblinzima i veštinama skrenuo pažnju na sebe.

Kopa je u to vreme predstavljao preteču današnje "lažne devetke", voleo je da igra na povučenijoj poziciji u napadu, gde je imao prostora da pokaže brzinu i umeće, ali i da razigra saigrače. Ipak, utakmicu koja će mu promeniti karijeru odigrao je za reprezentaciju Francuske. Bio je to 17. mart 1955, "trikolori" su udarili na Španiju u prijateljskom meču odigranom na stadionu Real Madrida. Verovatno ni sam Kopa, koji je u tom meču postigao gol i odigrao fenomenalno, toliko da ga urednici lista "Marka" nazovu Pequeno Napoleon ("mali Napoleon"), nije mogao da sanja da će mu to postati novi dom.

Novi susret sa "kraljevskim klubom", imao je u finalu prvog izdanja Kupa šampiona 1956, kada je sa Remsom udario na Real, iako je nekoliko dana ranije potpisao ugovor sa Madriđanima. Uprkos porazu, usledila su tri uzastopna trijumfa u evropskim finalima u dresu "blankosa", praćena sa dve titule u Španiji.

Hento, Di Stefano, Puškaš, Kopa i Rijal, nazvani su "magična petica". U međuvremenu, sa reprezentacijom Francuske, stigao je do trećeg mesta na SP 1958. u Švedskoj, gde je sa Žistom Fontenom činio ubitačan tandem, što mu je donelo i zvanje igrača turnira. Iste godine, ofanzivni vezista osvojio je "Zlatnu loptu" u izboru "Frans fudbala".

Nakon tri godine u Realu, vratio se u Rems, sa kojim je osvojio još dve šampionske titule, ali i doživeo ispadanje u drugu ligu, pa zatim i povratk u elitni rang francuskog fudbala.

Preminuo je 3. marta 2017. u 85. godini posle duge i teške bolesti. Godine 2018. Frans fudbal je po njemu nazvao nagradu za najboljeg mladog fudbalera, a prvi dobitnik je bio Kopin zemljak Kilijan Mbape.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri