DODIK UPOZORIO NA OPASNOST, PA SAOPŠTIO: Preuzimam mesto predsedavajućeg Predsedništva

Novosti online

18. 11. 2020. u 21:05

ДОДИК УПОЗОРИО НА ОПАСНОСТ, ПА САОПШТИО: Преузимам место председавајућег Председништва

Foto Novosti

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Dejtonski mirovni sporazum pokušava razrušiti intervencijom visokih predstavnika.

Dodik kaže da Srpska obeležava godišnjicu Dejtonskog sporazuma, a Federacija BiH ne.

- U Srpskoj je 21. novembra neradni dan, jer smatramo da treba slaviti mir - istakao je Dodik, te dodao da je njegov predlog da se koriste formulacije iz Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao da je Dejtonski mirovni sporazum značajno urušen intervencijom visokih predstavnika.

- Niko ovde nije zadovoljan, a neodrživo je da imate visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu BiH 25 godina od potpisivanja Sporazuma - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da od petka ponovo dolazi na mesto predsjedavajućeg Predsedništva BiH i da ima najava da bi BiH mogao posetiti visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- U Sarajevu pokušavaju da nametnu spektakularnu priču da negde položimo vence, što je neprihvatljivo. Lažna je priča Sarajeva da je bio antifašistički grad u Drugom svetskom ratu. Sarajevo je sve godine rata bilo mirno. Srbi iz ovog grada su tada poubijani, odvedeni u logore i istjerani, a muslimani i Hrvati su živeli mirno - kaže Dodik.

Poručio je da BiH mora biti visoko decentralizovana.

- Ne dolazi u obzir priča o apstraktnim građanima koji odgovaraju Bošnjacima, jer su oni navodna većina. I popis stanovništva su uradili da bi kao imali neku većinu, a lagali su da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da će Srpska uskoro izaći u javnost sa izveštajem o Srebrenici i da će se pokazati da je i priča o dešavanjima u ovom mestu bila spekulacija za potrebe tadašnjih politika.

- Iznećemo istinu pred građane. Ovde je svet formulisao politike na laži da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 žena. To se pokazalo da je laž, a na bazi toga su kažnjeni Srbi, jer im je oduzeta nezavisnost, gurnuti su u BiH i 25 godina nastoje da nas razgrade, što nećemo dati - zaključio je Dodik.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)