NADA U PARE EU: Sufinansiranje investicija u poljoprivredi u Bijeljini

V. Mitrić

25. 08. 2020. u 16:34

PREDSTAVNICI Gradske uprave Grada Bijeljina predstavili su prerađivačima poljoprivrednih proizvoda iz Semberije projekat „EU4Agri“, putem kog će Evropska unija u naredne četiri godine omogućiti sufinansiranje investicija u poljoprivredi u iznosu do 65 odsto.

НАДА У ПАРЕ ЕУ: Суфинансирање инвестиција у пољопривреди у Бијељини

Foto: V. Mitrić

Prvi javni poziv u okviru ovog projekta podrazumeva podelu tri miliona konvertibilnih maraka bespovratnih para. Prerađivača iz Semberije će moći da konkurišu za maksimalo 450.000 KM.

- Poziv je otvoren do 30. septembra i zbog kratkog roka smo želeli da im pojasnimo detalje, kažemo da mogu da očekuju našu pomoć u nekim tehničkim stvarima, kao i da ih uputimo na službenika u Agrarnom fondu zaduženog za podršku pri konkurisanju za novac EU - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Foto: V. Mitrić

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković naveo je da su pare projekta „EU4Agri“, koji će trajati do 2024. godine, namenjene za sektore prerade voća, povrća, mleka, mesa i ribe..

Direktor Agrarnog fonda Bijeljina Zlatan Lazarević podseća da je osnovni cilj ove institucije da podstakne razvoj poljoprivredne proizvodnje, zbog čega aktivno učestvuje u promociji projekata EU.

- Nema boljeg podsticaja za proizvodnju od toga da su i sami prerađivači osposobljeni da otkupe domaće proizvode i plasiraju ih dalje na strana tržišta – rekao je Lazarević.

Foto: V. Mitrić

Mladen Lazić iz Bijeljine, koji se osim proizvodnjom na 30 hektara zemljišta, bavi i preradom povrća i voća kaže da su jnj trenutno potrebna mašine koja se naziva „paster tunel“ i koja košta 100.000 evra.

- Razmotrićemo mogućnost kupovine uz subvenciju EU, jer bi to bila velika pomoć za naš budžet koji je znatno umanjen zbog aktuelne pandemije – ističe Lazić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni