NA RAFOVIMA TREBINJSKIH MARKETA SUMNJIV MED? Poreklom iz EU i van nje, bez podataka o zemlji i sastavu

D.Curać

15. 11. 2023. u 15:31

PREDSTAVNICI Udruženja pčelara "Leotar" Trebinje i Pčelarske zadruge "Žalfija" upozorili su javnost na med koji se pojavljuje u trgovinama i marketima u Trebinju, a radi se o medu sa izuzetno niskom cenom, zbog čega postoje sumnje u njegov kvalitet.

НА РАФОВИМА ТРЕБИЊСКИХ МАРКЕТА СУМЊИВ МЕД? Пореклом из ЕУ и ван ње, без података о земљи и саставу

D. Curać

Upravo zbog toga upućen je apel republičkim organima da se ispita kvalitet meda koji se prodaje po marketima u Trebinju i tako otklone bilo kakve sumnje.

- Domaći hercegovački med se već nekoliko godina prodaje po ceni od 25 KM po kilogramu, a cena tog meda je od 13 do 15 KM. To budi sumnju da se radi o patvorenom medu. Možda je taj med i dobar, ali ga je neophodno kontrolisati - kaže Obrad Ninković, predsednik UP "Leotar".

Ističe da upravo taj med koji se pojavljuje na tržištu može dovesti u zabludu kupce poznatog hercegovačkog meda.

- Med sa našeg područja je kvalitetan i lekovit i nelogično je da se pored odličnog našeg, pojavljuje i med koji može da ima sumnjivo poreklo - istakao je Ognjen Skočajić, direktor PZ "Žalfija".

Prijava, pa analize

PRIJAVA za kvalitet meda ide ka Ministarstvu poljoprivrede, koji daje nalog inspektoratu. Inspektorat dalje obavlja analize i uzorke šalju u odgovarajuće institute. Ako je med neispravan, inspektor daje nalog da se med povuče sa tržišta, uništi ili vrate proizvođaču. Cilj inspekcijskih kontrola je, kako su naveli trebinjski pčelari, da se potrošačima ponude bezbedni i kvalitetni proizvodi, kao i da se u tim deklaracijama nalaze tačne informacije o sastavu i poreklu proizvoda.

Do ovih udruženja informacija o pojavi sumnjivog meda stigla je od građana, koji su izrazili sumnju videvši deklaracije na medu.

- Zamislite na jednoj deklaraciji piše poreklo iz zemalje EU i zemalja koje nisu članice EU. Nema definisano iz koje tačno zemlje, kada je uveženo, apsolutno ne postoji nikakav precizan podatak. Posedujemo informacije da su na ovo područje uvezene značajne količine meda iz Turske i Ukrajine, po izuzetno niskim cenama, od 4,6 KM - naglasio je Ilija Šukić, član GO Predsedništva UP "Leotar".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?