ISPLIVALE TAJNE BILEĆKOG JEZERA: Velika suša uticala na nivo vode u najvećoj veštačkoj akumulaciji na Balkanu

D. CURAĆ

17. 11. 2022. u 07:45

PO drugi put u poslednjih pet godina usled velike suše voda se znatno povukla iz Bilećkog jezera usled čega su isplivale tajne najveće veštačke akumulacije na Balkanu.

ИСПЛИВАЛЕ ТАЈНЕ БИЛЕЋКОГ ЈЕЗЕРА: Велика суша утицала на ниво воде у највећој вештачкој акумулацији на Балкану

Foto D. Curać

Pre više od pola veka voda je potopila pet bilećkih sela zbog izgradnje brane Grančarevo, a ovih dana ponovo su na površini uspomene na potopljena sela koja su bila smeštena u dolini reke Trebišnjice. Isplivavaju kuće, kolibe, čatrnje, ograde, sve ono što su vekovima sticali vredni domaćini u selima Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše. Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve. Među njima je i manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Ta 1967. godine bila je istorijska za Hercegovinu kada je napravljena brana Grančarevo u sistemu "Hidrolektrana na Trebišnjici", preduzeća koje je stub razvoja tog dela Srpske.

Ipak, ove godine hidrologija im ne ide naruku pa je usled suše obustavljena proizvodnja električne energije.

- Reč je o izrazito sušnoj godini, koju će HET prebroditi i poslovati pozitivno na kraju godine. Suša je tolika da su padavine u slivnom sistemu HET-a u ovoj godini iznosile oko 40 odsto od višegodišnjeg proseka - naveli su u HET-u.

Voda se povukla iz Bilećkog jezera, Foto D. Curać

A sela u tom delu Hercegovine sve do izgradnje brane brojala su oko 1.200 stanovnika koji su ostali bez svojih domova i koji su se u najvećem broju odselili u Bileću i Trebinje.

Oni koji su tada bili maloletni, a danas ljudi u poznim godinama, sada kada su ponovo isplivale slike iz prošlosti prisećaju su nekadašnjeg života. Svoj kraj opisiju kao najplodniji u tom delu Hercegovine s obzirom na to da su im imanja bila uz reku Trebišnjicu, ali ističu da su pre pola veka po tamošnjim njivama, livadama i poljanama gospodarila krda krava i stada ovaca.

Koliko se povuklo jezero najbolje pokazuje prizor, da se do jedinog ostrva i crkve na njemu sada dolazi pešice. Ovakve slike bile su i 2017. godine.

HERCEGOVAČKO MORE

BILEĆKO jezero je najveća akumulacija na Balkanu pa ga svi zovu "hercegovačko more".

Umesto njiva i stoke danas tu plivaju somovi kapitalci i ostale vrste riba. Riblje bogatstvo mu je nemerljivo pa tu dolaze ribolovci iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!