SRBIJA NAJVEĆI INVESTITOR U RS: U Trebinju održan 7. Međunarodni forum o regionalnoj ekonomskoj saradnji

D. CURAĆ

07. 11. 2022. u 06:20

RAZVOJNE agencija Republike Srpske i Srbije bile su domaćin 7. Međunarodnom forumu o saradnji, na kojem je istaknuto da je Srbija je najveći investitor u Republici Srpskoj sa investicijima od dve milijarde i 141 milion evra.

СРБИЈА НАЈВЕЋИ ИНВЕСТИТОР У РС: У Требињу одржан 7. Међународни форум о регионалној економској сарадњи

Foto D. Curać

Forum je okupio privrednike iz zemalja regiona i Evropske unije, predstavnike državnih institucija i privrednih komora, razvojnih agencija i drugih organizacija koje pružaju podršku privredi.

- Na ovom forumu, na panel diskusijama, razgovarano je o značajnim temama iz oblasti turizma, obnovljivim izvorima energije, investicijama iz Srbije i drugih zemalja u Republiku Srpsku, a održani su i sastanci privrednika iz više zemalja. Mi smo tu, Razvojne agencije RS i Srbije, da svim učesnicima damo sve informacije iz baze podataka, na osnovu čega se oni odlučuju u koju sredinu da idu - rekao je Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije RS.

Radoš Gazić, direktor Razvojne agencije Srbije naveo je da Srbija i Srpska imaju izuzetnu poslovnu saradnju, te da je trgovinska saradnja povećana za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Većina investitora dolazi iz prerađivačke industrije, ali potencijal vidimo i u prehrambenoj industriji kao i u turizmu, energetici i infrastrukturi - istakao je Gazić.

Ministar trgovine i turizma u Vladi RS Suzana Gašić naglasila je da su ovakvi skupovi od velikog značaja za obe zemlje, jer treba da budu podsticaj svim našim privrednicima da razvijaju međusobnu saradnju.

- U teškim vremenima, iza nas i pred nama, zaista je neophodno pružiti podršku i mogućnost povezivanja privrednih subjekata Srpske i Srbije. Sa aspekta turizma u proteklom periodu imali smo značajnih investicija iz Srbije i nadam se da ćemo nastaviti u istom smeru. U ovoj situaciji, trenutno, treba da se fokusiramo na njeno prevazilaženje i pružanje pomoći našim preduzećima - rekla je Gašićeva.

Foto D. Curać

Na forumu se održani i poslovni susreti za preduzeća i klastere koji se organizuju pod okriljem Evropske mreže preduzetništva.

SLOBODNA ZONA U TREBINjU

MIRKO Ćurić, gradonačelnik Trebinja, predstavio je prvu slobodnu zonu koja je registrovana u Republici Srpskoj.

- Ovo je je momenat da prezentujemo šta nudimo, ali i šta bi trebalo da se uradi kako bi se privukli investitori. Učesnici su predstavnici velikog broja firmi iz Slovenije, Francuske i Austrije i to je prilika da predstavimo potencijale grada, kako bi privukli što veći broj investitora - istakao je Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a