DETALJI HAPŠENJA U REPUBLICI SRPSKOJ: Maske nabavili za 0,36 KM, a Institutu prodali za 6,90 KM

O. M.

16. 09. 2021. u 14:07

DIREKTOR Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković i ostali uhapšeni u akciji MUP-a RS i Republičkog javnog tužilaštva RS terete se za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, kojima su pribavili imovinsku korist od najmanje 791.000 KM, saznaju "Novosti".

ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Маске набавили за 0,36 КМ, а Институту продали за 6,90 КМ

Foto: D. P.

Izvor blizak istrazi pojašnjava da se grupi na teret stavlja višestruko uvećavanje cena pojedinih proizvoda koje su prošle godine nabavljali po narudžabama Instituta za vreme pandemije kovida 19.

- Samo na zaštitnim maskama KN 95 zgrnut je ogroman novac, jer su osumnjičeni te maske fakturisali Institutu po ceni od 6,9 maraka za komad, a nabavljane su po ceni od 0,36 maraka po komadu. Ponuđač čak nije dostavio ni sertifikat koji bi potvrdio da je to ta maska koja je bila naručena - kaže izvor blizak istrazi.

Dodaje da su cene uvećavane i na drugim proizvodima.

- Zaštitna odela Institutu su isporučena po ceni od 50 maraka, a nabavljana su po ceni od 22,5 maraka. Takođe, upitno je da li su ta zaštitna odela odgovarala nameni, a takođe nisu bila poreklom iz Kine kako se navodilo, već su proizvedena i nabavljena u BiH - rekao je izvor iz istrage.

Podsetimo, po nalogu Tužilaštva RS uhapšeni su vlasnik turističke agencije "Travel 4 Fun" Saša Marković, direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac i direktor "Prokontrola" Slavko Bojić, te direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!