DODIK O NOVOM SVETSKOM PORETKU: Kina može doprineti ravnopravnom odnosu bez sile i arogancije

SRNA

09. 07. 2021. u 14:21

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u ekskluzivnom video-intervju za kinesku državnu novinsku agenciju "Sinhua" da očekuje da će budući svet i novi poredak biti zasnovan na ravnopravnom odnosu sa puno uvažavanja, bez sile i arogancije, te da je uveren da Kina može tome doprineti u značajnoj mjeri.

ДОДИК О НОВОМ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ: Кина може допринети равноправном односу без силе и ароганције

Foto: Printskrin/ilustracija

- Model koji primenjuje Komunistička partija Kine omogućava ekonomski uspešnu zemlju i to je potpuno suprotno od zapadnjaka koji kažu da je nedopustivo da država ima firme u svom vlasništvu i da sve mora da bude privatno. Kina je pokazala da ne mora i da se može uspešno upravljati državnom imovinom. Ona je postala problem Zapadu koji je sav svoj koncept egzistencije bazirao na tome da se bori protiv drugih ideologija kao što je ideologija socijalizma, komunizma - istakao je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH podsetio je na činjenicu da se celi period Hladnog rata u Evropi zasnivao upravo na borbi protiv Sovetskog Saveza i te ideologije.

Govoreći o kineskom predsedniku Si Đinpingu, Dodik je naglasio da je to lider koji je snagu Kine i kineskog naroda nesumnjivo učinio moćnom i neprikosnovenom.

– Mnogi danas govore da je Kina u vreme Si Đinpinga postala vodeća sila sveta. Nesumnjivo da je reč o ličnosti koja je bila potrebna kineskoj državi i narodu baš u trenutku kada su tragali za tim na koji način postaviti i odmeriti svoju moć i snagu i rešavati teške unutrašnje izazove u vezi sa standardom - naglasio je Dodik.

Navodeći da je pre samo nekoliko decenija Kina bila poznata po tome što ima veliki broj siromašnih, Dodik je naglasio da je danas siromaštvo pobeđeno.

– Kina je napravila veliki napredak i to upravo politikom koju simbolizuje i predstavlja predsjednik Si Đinping i tako postala primer za mnoge kako se rešavaju, pre svega, ekonomska pitanja - istakao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)