SKANDAL U KOZARSKOJ DUBICI: Reljić "sakrio" donaciju Srbije

S. Mišljenović

30. 06. 2021. u 08:21

DONACIJA Srbije od 1,9 miliona evra ili oko četiri miliona maraka, koja se nalazi na računu Opštine Kozarska Dubica još nije iskorišćena, jer je plan potrošnje novca doveo do političkih lomova u toj opštini.

СКАНДАЛ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ: Рељић сакрио донацију Србије

Foto Novosti

Naime, načelnik opštine Radenko Reljić (SNSD) zajedno sa grupom poslanika te stranke nije podržao na poslednjoj sednici SO da se na dnevni red stavi na usvajanje Odluka o načinu korišćenja sredstava donacije Srbije koju je predložio koalicioni partner - Narodna partija Srpske.

Nakon svađe u Skupštini sednica je prekinuta, a epilog je da je pet odbornika SNSD napustilo stranku i najavilo buduće delovanje iz nezavisne grupe. Ti odbornici su podržali načelnika Reljića koji se usprotivio usvajanju odluke kojom se definiše trošenje novca koji je donirala Srbija nakon nedavne posete predsednika Aleksandra Vučića toj opštini.

Sagovornici "Novosti" tvrde da je problem oko usvajanja odluke o trošenju sredstva Srbije samo bio okidač, jer kako kažu, Reljić očigledno nije nameravao da se konsultuje sa Skupštinom kako da se iskoriste sredstva iz Srbije.

- Nažalost, poslednja dešavanja su pokazala da je načelnik Reljić želeo nenamenski da potroši sredstva koja smo dobili iz Srbije, a ne da se planski zatvaraju dugovi opštine, investira u kapitalne projekte i izdvaja novac za socijalne grupe - kaže Rodoljub Topić, odbornik i poverenik SNSD za Kozarsku Dubicu.

Foto Glassrpske

Radenko Reljić Foto Glassrpske

On kaže da je Reljić već potrošio deo sredstava od donacije u iznosu od od 5.150 evra, što je neviđen skandal i o tome postoje dokazi.

- Rad Reljića je materijal za policiju. Cilj SNSD je da se usvoji odluka kako će se utrošiti sredstva Srbije i to je sve. Odbornici koji su nas napustili biće isključeni iz SNSD. Većina u Skupštini koju čine SNSD, NPS, SP i NDP nije upitna - poručio je Topić.

Darko Banjac, predsednik Narodne partije Srpske, kaže da oni samo traže da se sredstva iz donacije Srbije potroše transparentno za vraćanje dugova Kozarske Dubice.

- Nećemo dozvoliti da sredstva koja je Srbija uštedela zahvaljujući ekonomskoj politici koju sprovodi predsednik Vučić potroše nenamenski. Insistiramo da SO Kozarska Dubica donese odluku u kojoj će taksativno biti navedeno koja dugovanja se izmiruju - ističe Banjac.

Načelnik Radenko Reljić nije odgovarao na pozive "Novosti" da obrazloži poslednje poteze oko donacije Srbije i odgovori na pitanje gde će novac završiti.

POMOĆ BUDžETIMA I PROJEKTIMA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. maja prilikom boravka u Kozarskoj Dubici i sastanka sa načelnicima četiri opštine da one dobijaju pomoć od 10 miliona evra.

- Tu smo da pomognemo u obezbeđivanju primarnog suficita u budžetima, kao i projekte. Hoćemo da se vidi kada Srbija pomaže - poručio je Vučić.

VRATITI NOVAC VLADI SRPSKE

IZ Vlade RS otišao je dopis na ruke Reljiću koji je potpisala ministarka finansija Zora Vidović. Traži se da opština vrati novac od 1,9 miliona evra, koji su dobili po zaključku Vlade Srbije jer nisu dostavili spisak projekata koji će se realizovati iz ove donacije, navodi se u dopisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna