KO JE BIO JUNAK ZASLUŽAN ZA PRVO OSLOBAĐANJE KRUŠEVAČKE NAHIJE? Sa Rusima se borio protiv Turaka (VIDEO)

S. BABOVIĆ

27. 03. 2023. u 16:49

JOVAN Kursula (1786-1813), čije se ime spominje kao moguće ime budućeg Moravskog koridora(auto-put Pojate-Preljina) posebno je zaslužan za prvo oslobođenje Kruševačke nahije.

КО ЈЕ БИО ЈУНАК ЗАСЛУЖАН ЗА ПРВО ОСЛОБАЂАЊЕ КРУШЕВАЧКЕ НАХИЈЕ? Са Русима се борио против Турака (ВИДЕО)

S.Babović

Varvarin je mesto gde je Kursula vojevao od 18. do 20. septembra 1810. godine u velikoj borbi za oslobođenje od Turaka. Herojstvo pokazano u zajedničkom otporu srpske i ruske vojske Osmanlijskom carstvu dovelo je do prvog oslobođenja Kruševačke nahije.

-Tad je Kursula pogubio besnog Arapina koji je na pomamnom vrancu tražio, pred obe vojske kod od Srba sme da mu na megdan izađe - istraživao je Slobodan Simonoviću Enskciklopediji Kruševca 2012. godine. - I posle Varvarina, Kursula je učestvovao u svim sukobima sa Turcima. Skoro cele 1813. godine bio je na Deligradu. Probio je opsadu hrabro, ali zadobija 17 rana. Zbog slabe nege rane su mu postale neprobolne, te Kursula umire.

Koliko je značajno Kursulino učešće bilo za Varvarinsku bitku, pokazalo je i nedavno istraživanje o Kruševačkoj nahiji od 1804. do 1833. godine.

- Varvarinska bitka dala je brojne junake, posebno su se istakli Jovan Kursula, Stanoje Glavaš, Uzun Mirko Apostolović, Hajduk Veljko - kaže za "Novosti", istoričar Goran Vasić, autor publikacije o nahiji i izložbe koja je tim povodom bila otvorena krajem prošle godine. - Pobedom ustaničke vojske je povraćeno samopouzdanje u konačnu pobedu. Otklonjena je velika opasnost od otomanske najezde i pokoravanja Karađorđeve Srbije.

Ime Jovana Kursula nosi najstarija škola u Varvarinu.

- Prema postojećoj dokumentaciji, škola je osnovana još daleke 1839. godine kao privatna ustanova - navodi se u zvaničnom istorijatu Osnovne škole "Jovan Kursula“. - Dvanaest godina kasnije sledi otvaranje i drugih opštinskih škola na području. Škola u Varvarinu postaje državna 1842. godine. Već 1851. godine, ova škola imala je 77 đaka.

S.Babović

U Spomen parku Sastavci, u ataru sela Varvarin, nadomak istoimene opštine, nalazi i spomenik pobednicima Varvarinske bitke. Ceo kompleks je nedaleko od mesta gde se Južna i Zapadna spajaju u Veliku Moravu.

BONUS VIDEO - DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili