FAJZER POTVRDIO: Smanjuje se isporuka vakcina za Evropu

Novosti online

15. 01. 2021. u 17:29

ФАЈЗЕР ПОТВРДИО: Смањује се испорука вакцина за Европу

Foto: Tanjug

AMERIČKA farmaceutska kompanija „Fajzer“ potvrdila je danas da će privremeno smanjiti isporuke vakcine protiv virusa korona za Evropu, dok ne poveća kapacitet proizvodnje na dve milijarde doza godišnje.

- Privremeno smanjenje isporuka pogodiće sve evropske zemlje- rekla je portparol Fajzera u Danskoj Line Feders.

Ona je za AP navela da će Fajzer povećati proizvodnju u svojoj fabrici u Puru u Belgiji, zbog čega će biti neophodno prilagodavanje postrojenja i procesa u fabrici koja zahtevaju nova ispitivanja kvaliteta i odobrenja vlasti, preneo je Tanjug.

- Zbog toga će evropskim zemljama krajem januara i početkom februara biti dostupno manje doza vakcina- rekla je Feders.

Iz Norveškog instituta za javno zdravlje saopštili su ranije danas da su saznali da će isporuke biti smanjene, što je, dodaju, posledica ograničenja proizvodnje u „Fajzeru“ čiji je cilj povećanje kapaciteta na dve milijarde doza vakcine godišnje u odnosu na trenutnih 1,3 milijarde.

Naveli su i da su očekivali da dobiju 43.875 doza vakcina od „Fajzera“ naredne nedelje, ali da će, po svoj prilici, sada dobiti 36.075 doza.

-Još nije jasno koliko će vremena biti potrebno pre nego što Fajzer ponovno dosegne maksimalan kapacitet proizvodnje- poručuju iz norveškog instituta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)