DESNICA PODRIVA BUNDESVER: Alarmantan zaključak dvogodišnje opsežne istrage u Nemačkoj zazvonio na uzbunu, da li postoji "armija" u senci

I. STANOJEVIĆ

27. 11. 2020. u 00:24

U NEMAČKOJ vojsci, Bundesveru, ali i u drugim bezbednosnim federalnim i službama saveznih pokrajina, rade pojedinci sa desničarsko-ekstremističkim i nasilnim stavovima. Ovo je rezultat sveobuhvatnog, dvogodišnjeg istraživanja Kontrolnog odbora Bundestaga.

ДЕСНИЦА ПОДРИВА БУНДЕСВЕР: Алармантан закључак двогодишње опсежне истраге у Немачкој зазвонио на узбуну, да ли постоји армија у сенци

Nemački vojnici / Foto EPA

U dokumentu se navodi da "izrazito zabrinjava međusobna digitalna umreženost ranije izolovanih pojedinaca" i sugeriše parlamentu da takvim tendencijama stane na put jer ozbiljno ugrožavaju bezbednost političkog sistema.

Istraženo je na stotine dokumenata nemačkih tajnih službi, pre svih Vojne kontraobaveštajne službe MAD i Službe za zaštitu ustavnog poretka. Obavljana su i saslušanja. Tako opsežno ispitivanje nikada nije organizovano u oviru Bundestaga.

Pokazalo se da su ekstremno desno orijentisani pojedinci povezani preko društvenih mreža. Sastajali su se na berzama oružja i vežbama gađanja, piše Dojče vele. Znači li to da postoji "armija u senci" koja bi mogla da planira državni udar? Prema procenama Službe za zaštitu ustavnog poretka i MAD, "za sada nema elemenata koji bi ukazivali na to da se planira politički prevrat".

Postoje, međutim, "veoma zabrinjavajuća saznanja da veći broj aktera ima kontakte sa desnoekstremističkim pokretima poput "Identitarnog pokreta", "Krila", podmlatka Alternative za Nemačku (AfD), "Mlade alternative" NPD, i takozvanih "Građana Rajha". Svi oni, mahom, imaju antisemitske stavove.

Otkako je, 2017. godine, na bečkom aerodromu zbog sakrivanja oružja, uhapšen poručnik Bundesvera Franko A., vojska je goruća domaća tema. Preko tog slučaja došlo se do udruženja "Uniter", mreže vojnika, policajaca i zaposlenih u bezbednosnim službama. Među njima su i elitni vojnici iz Komande specijalnih snaga (KSK) Bundesvera. Odatle, trag vodi do pokrajine Meklenburg - Prednja Pomeranija, ka grupi pod nazivom "Severni krst", koju čine policajci i rezervisti Bundesvera koji se pripremaju za scenario građanskog rata. Među njima su desničarski ekstremisti, a kako sumnja državni tužilac - i desničarski teroristi.

Od jula, ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer vodi bitku za čišćenje Bundesvera od desničara. Rasformirana je jedna organizaciona jedinica specijalnih snaga (KSK) u kojoj je bilo naročito mnogo sumnjivih slučajeva. Iz skladišta je nestalo 48.000 bojevih metaka i 62 kilograma eksploziva, a istovremeno, u dvorištu jednog pripadnika KSK pronađen je deo nestalog naoružanja. Prethodno je KSK bila na tapetu zbog nacističkog pozdrava i posedovanja obeležja Trećeg rajha.

Domaći mediji, međutim, nisu impresionirani akcijom vlasti. Tvrde da je reč o zakasnelim koracima i da je već plaćena velika cena. Naročito se osuđuje činjenica da su rezultati istrage tajnih službi, ispisani na više stotina stranica, za javnost ostali tajna. Eva Hegl, poverenica za odbranu, kaže da zasad u Bundesveru nema učvršćenih desničarskih struktura, ali da pomno praćenje ostaje jedan od najvitalnijih zadataka.

ZAKAZALI

OBAVEŠTAJNA služba Bundesvera nije u dovoljnoj meri obavila svoj zadatak na suzbijanju desničarskog ekstremizma - zaključak je Kontrolne komisije. Nekim zaposlenima "nedostajala je profesionalna distanca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna