BORCI IZ KARABAHA SE VRAĆAJU BEZ ORUŽJA: Pašinjan objasnio šta će mu vojska u Jerevanu

Novosti onlajn

16. 11. 2020. u 15:34

JERMENSKI premijer Nikol Pašinjan pozvao je putem fejsbuka vojnike sa prve linije fronta u Karabahu da dođu u Jerevan i „konačno reše problem sa ucveljenim demonstrantima“. Ova objava izazvala je veliku prašinu u javnosti, tako da je predsednik vlade morao da je objasni.

БОРЦИ ИЗ КАРАБАХА СЕ ВРАЋАЈУ БЕЗ ОРУЖЈА: Пашињан објаснио шта ће му војска у Јеревану

Foto: Fejsbuk

Premijer je naglasio da vojnici sa prve linije fronta žele sa njim sastanak i „u tome nema ništa loše“.

Dodao je da se borci iz Karabaha vraćaju bez oružja. On je rekao da su vlasti protiv nasilja i žele da čuju da je i opozicija istog mišljenja.

Podsetimo, Pašinjan je napisao na fejsbuku da on ima podršku vojske sa prve linije fronta i da „čeka momke u Jerevanu“ da „konačno reše problem sa demonstrantima koji cvile pod zidinama“.

Jermenski ombudsman Arman Tatojan izjavio je da je ova izjava izuzetno opasna i da se može smatrati pozivom na građanske sukobe i odmazde protiv opozicije. Šef kabineta potpredsednika vlade Varag Siserjan podneo je ostavku u znak protesta, kao i neki parlamentarci.

U Jerevanu već nekoliko dana traju protesti opozicije. Demonstranti traže ostavku Pašinjana, jer je potpisao sporazum o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu.

Sporazum o Karabahu

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.+

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega