SZO O PUTOVANJIMA U DOBA PANDEMIJE: Relativno je bezbedno, ali će države države morati da naprave kompromis

Tanjug

30. 10. 2020. u 21:49

TESTOVI za kovid trebalo bi da se koriste prilikom međunarodnih putovanja više od karantina, izjavio je danas predsedavajući Komiteta za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Didije Husan.

СЗО О ПУТОВАЊИМА У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Релативно је безбедно, али ће државе државе морати да направе компромис

Zaključavanje granica pojedinih država oštetilo i naše državljane

Husan, predsedavajući nezavisnog panela stručnjaka koji savetuju SZO u vezi sa pandemijom kovid-19, rekao je da je za agenciju Ujedinjenih nacija važno da pružiti nove smernice o bezbednom međunarodnom vazdušnom putovanju, prenosi Rojters.

- I očigledno bi upotreba testova sada trebalo da ima mnogo veće mesto u poređenju sa karantinom, što bi sigurno olakšalo stvari uzimajući u obzir sve napore koje su preduzele aviokompanije i aerodromi - rekao je Husan na konferenciji za novinare.

Direktor SZO za hitne slučajeve Majk Rajan rekao je da je putovanje sada relativno bezbedno i da predstavlja relativno nizak zdravstveni rizik, ali da ne postoji nulti rizik.

Rajan je objasnio da zbog toga zemlje moraju da naprave kompromis, jer s jedne strane je rizik da putnik dođe i potencijalno započne drugi lanac prenosa, a na drugoj očigledna korist putovanja sa socijalne i ekonomske tačke gledišta.

Rajan je rekao da je međunarodni tim naučnika pod vođstvom SZO održao svoj prvi virtuelni sastanak sa kineskim kolegama u vezi sa zajedničkim istragama o poreklu korona virusa koji se pojavio u Kini prošlog decembra.

- U potpunosti očekujemo da se tim rasporedi na terenu - rekao je, ne dajući vremenski okvir.

Rajan je upozorio da je teško obavljati naučni rad o poreklu virusa u „politički otrovanom" okruženju.

- Mi smo naučnici. Želimo najbolji mogući naučni ishod koji generiše najbolje moguće dokaze o poreklu ove bolesti - rekao je Rajan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati