SZO O PUTOVANJIMA U DOBA PANDEMIJE: Relativno je bezbedno, ali će države države morati da naprave kompromis

Tanjug

30. 10. 2020. u 21:49

СЗО О ПУТОВАЊИМА У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ: Релативно је безбедно, али ће државе државе морати да направе компромис

Zaključavanje granica pojedinih država oštetilo i naše državljane

TESTOVI za kovid trebalo bi da se koriste prilikom međunarodnih putovanja više od karantina, izjavio je danas predsedavajući Komiteta za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Didije Husan.

Husan, predsedavajući nezavisnog panela stručnjaka koji savetuju SZO u vezi sa pandemijom kovid-19, rekao je da je za agenciju Ujedinjenih nacija važno da pružiti nove smernice o bezbednom međunarodnom vazdušnom putovanju, prenosi Rojters.

- I očigledno bi upotreba testova sada trebalo da ima mnogo veće mesto u poređenju sa karantinom, što bi sigurno olakšalo stvari uzimajući u obzir sve napore koje su preduzele aviokompanije i aerodromi - rekao je Husan na konferenciji za novinare.

Direktor SZO za hitne slučajeve Majk Rajan rekao je da je putovanje sada relativno bezbedno i da predstavlja relativno nizak zdravstveni rizik, ali da ne postoji nulti rizik.

Rajan je objasnio da zbog toga zemlje moraju da naprave kompromis, jer s jedne strane je rizik da putnik dođe i potencijalno započne drugi lanac prenosa, a na drugoj očigledna korist putovanja sa socijalne i ekonomske tačke gledišta.

Rajan je rekao da je međunarodni tim naučnika pod vođstvom SZO održao svoj prvi virtuelni sastanak sa kineskim kolegama u vezi sa zajedničkim istragama o poreklu korona virusa koji se pojavio u Kini prošlog decembra.

- U potpunosti očekujemo da se tim rasporedi na terenu - rekao je, ne dajući vremenski okvir.

Rajan je upozorio da je teško obavljati naučni rad o poreklu virusa u „politički otrovanom" okruženju.

- Mi smo naučnici. Želimo najbolji mogući naučni ishod koji generiše najbolje moguće dokaze o poreklu ove bolesti - rekao je Rajan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)