KNJIGE "ČISTE" OD KORONE: Univerzitet u Milanu uveo dodatne mere zaštite

B.B.

10. 09. 2020. u 14:32

ITALIJANSKI univerzitet "Cattolica Sacro Cuore" u Milanu je prvi uveo "karantin" za svaku knjigu koju se studenti koristili, pre vraćanja na police.

КЊИГЕ ЧИСТЕ ОД КОРОНЕ: Универзитет у Милану увео додатне мере заштите

FOTO: Depositphotos

Iako ova visokoškolska ustanova već ima posebne mere za čuvanje velikog broja izuzetno vrednih, starih i prvih izdanja knjiga, zbog epidemije koronavirusa uvedena je dodatna zaštita za svaku knjigu koju stduenti vrate.

Univerzitet je dobio aparate koji će omogućiti bezbedno studiranje, a i rad svim zaposlenima. U zajedničkim prostorijama su postavljene UV lampe koje kratkim talasima eliminišu bakterije i viruse. I tokom karantina studenti su mogli, zahvaljujući efikasnoj organizaciji Univerziteta, da rezervišu i podignu knjige koje bi, nakon što bi bile vraćene u biblioteku, odmah bile dezinfikovane.

Procedrua podrazumeva da se nakon korišćenja, knjige ili dokumenti stave u ormar koji, zahvaljujući ozonu i hladnoj plazmi, sanifikuje sadržaj u trajanju od 90 minuta eliminišući na taj način svaki trag bilo kog virusa, bakterija, gljivica i određenih vrsta insekata. Drugi aparat je "abios" i omogućava dezinfekciju prostora u bibliotekama i amfiteatarima, a funkcioniše uz UV kratko-talasne lampe, koje eliminišu gljivice, bakterije i virus u vazduhu.

Univerzitet "Cattolica Sacro Cuore" koji ima sedište u Milanu, Breši, Pjaćenci, Kremoni i Rimu i sa ukupno 12 fakulteta i preko 500 amfiteatara jedan je od prvih u Italiji počeo sa radom 7. septembra vraćajući studente u svoje prostorije, nakon pauze od marta uzrokovane pandemijom kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna