KNJIGE "ČISTE" OD KORONE: Univerzitet u Milanu uveo dodatne mere zaštite

B.B.

10. 09. 2020. u 14:32

КЊИГЕ ЧИСТЕ ОД КОРОНЕ: Универзитет у Милану увео додатне мере заштите

FOTO: Depositphotos

ITALIJANSKI univerzitet "Cattolica Sacro Cuore" u Milanu je prvi uveo "karantin" za svaku knjigu koju se studenti koristili, pre vraćanja na police.

Iako ova visokoškolska ustanova već ima posebne mere za čuvanje velikog broja izuzetno vrednih, starih i prvih izdanja knjiga, zbog epidemije koronavirusa uvedena je dodatna zaštita za svaku knjigu koju stduenti vrate.

Univerzitet je dobio aparate koji će omogućiti bezbedno studiranje, a i rad svim zaposlenima. U zajedničkim prostorijama su postavljene UV lampe koje kratkim talasima eliminišu bakterije i viruse. I tokom karantina studenti su mogli, zahvaljujući efikasnoj organizaciji Univerziteta, da rezervišu i podignu knjige koje bi, nakon što bi bile vraćene u biblioteku, odmah bile dezinfikovane.

Procedrua podrazumeva da se nakon korišćenja, knjige ili dokumenti stave u ormar koji, zahvaljujući ozonu i hladnoj plazmi, sanifikuje sadržaj u trajanju od 90 minuta eliminišući na taj način svaki trag bilo kog virusa, bakterija, gljivica i određenih vrsta insekata. Drugi aparat je "abios" i omogućava dezinfekciju prostora u bibliotekama i amfiteatarima, a funkcioniše uz UV kratko-talasne lampe, koje eliminišu gljivice, bakterije i virus u vazduhu.

Univerzitet "Cattolica Sacro Cuore" koji ima sedište u Milanu, Breši, Pjaćenci, Kremoni i Rimu i sa ukupno 12 fakulteta i preko 500 amfiteatara jedan je od prvih u Italiji počeo sa radom 7. septembra vraćajući studente u svoje prostorije, nakon pauze od marta uzrokovane pandemijom kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)