ITALIJANI SVE ZABRINUTIJI: Među zaraženima sve više mladih, virus se vratio u staračke domove

Tanjug

28. 08. 2020. u 17:06

DVE nove činjenice zabrinjavaju vlasti i stručnjake koji prate epidemiološku situaciju vezanu za pandemiju kovida19 u Italiji.

ИТАЛИЈАНИ СВЕ ЗАБРИНУТИЈИ: Међу зараженима све више младих, вирус се вратио у старачке домове

Foto: Tanjug

Zaraženi su sve mlađi, u poslednja 24 sata je prosečna starost pala ispod 29 godina, i ponovo su zabelećeni slučajevi zaraze u staračkim domovima.

Trend širenja zaraze, kako saopštava Visoki Institut za Zdravlje, u poslednje četiri sedmice je u stalnom porastu, u poslednja 24 sata bilo je 1.411 novih slučajeva zaraze, otkrivenih nakon što je testirano više od 90 hiljada Italijana.

Oko 60 odsto novih slučajeva zaraze otkriveno je zahvaljujući mobilnoj aplikaciji "Imuni" koji je naučno-tehnički komitet, specijalno telo vlade, stavio na raspolaganje građanima za lakše otkrivanje onih koji su bili u dodiru sa zaraženim osobama.

Sa tim u vezi vlasti upozoravaju korisnike da prilikom prijavljivanja u hotelima, diskotekama, restoranima i drugim javnim mestima, kada im se traže podaci (adresa i broj mobilnog telefona da bi u slučaju pojave žarista mogli biti upozoreni), ostavljaju tačne podatke.

Epidemiolog sa univerziteta u Pizi, Luiđi Lopako, upozorava da treba biti oprezan "jer ovaj stalni porast zaraženih Covidom19 koji se beleži u Italiji, je predhodio situaciji u kojoj se danas nalaze Nemačka i Francuska, pre eksponencijalnog širenja zaraze koronavirusom.

Visoki Institut za Zdravstvo je saopštio da je 80 odsto zaraženih u Italiji, "uvezeno" iz drugih zemalja ili iz drugih regija unutar Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a