ADVOKATI ASANŽA: SAD koriste slučaj u političke svrhe

Tanjug

28. 07. 2020. u 09:31

NOVA američka optužnica protiv osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža koristi se u političke svrhe, tvrde njegovi advokati, koji se u ponedeljak prvi put posle tri meseca pojavio putem video linka pred sudom u Londonu.

АДВОКАТИ АСАНЖА: САД користе случај у политичке сврхе

Foto: Tanjug/AP

Advokat osnivača Vikiliksa Edvard Ficdžerald upozorio je Prekršajni sud Vestminster u Londonu da je moguće da američki državni tužilac Vilijam Bar koristi ovaj slučaj za "političke razloge" ocenivši da nova optužnica protiv Asanža ima "potencijalne posledice da postupak skrene s puta".

Ficdžerald je, naime, rekao da bi optužnica mogla da dovede do odlaganja saslušanja nakon američkih predsedničkih izbora u novembru ove godine.

Kako prenosi RT, Asanž, koji se više od godinu dana nalazi u zatvoru u Londonu, pojavio se preko video-linka pred sudom i izgledao je umorno.

NJegova partnerka Stela Moris navela je na Tviteru da ga nije videla 17 nedelja i da mu nije data zaštitna maska u zatvoru.

Ona tvrdi da maske ne nose ni čuvari u zatvoru.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je u junu novu optužnicu protiv Asanža u kojoj se on sumnjiči da je na konferencijama u Evropi i Aziji regrutovao hakere koji bi mogli da obezbede poverljive informacije za njegovu veb stranicu, kao i da je bio u dosluhu sa članovima hakerskih organizacija.

Izmenjena optužnica ne sadrži više od 18 tačaka, međutim, tužioci kažu da ona ističe Asanžove napore da nabavi i objavi tajne podatke.

Asanž je uhapšen prošle godine nakon što je proteran iz ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio od 2012. godine i trenutno se nalazi u pritvoru gde čeka odluku da li će biti izručen SAD.

Američko Ministarstvo pravde sumnjiči ga za zaveru sa bivšim američkim vojnikom Čelsi Meningom zbog odavanja poverljivih dokumenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)