RAT U UKRAJINI: Ruske snage lome front iz tri pravca; Kijev planira uništenje Krimskog mosta (VIDEO/FOTO)

Novosti online

14. 04. 2024. u 08:03 >> 21:23

RAT u Ukrajini 781. dan. Ukrajinske snage pripremaju se ulične borbe u Hersonu, izjavio gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Ruski PVO sistemi oborili pet ukrajinskih dronova iznad Crnog mora.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге ломе фронт из три правца; Кијев планира уништење Кримског моста (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Oborena dva drona

Ruski PVO sistemi uništili su oko 21,05 dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Odbijeni protvnapad VSU

Ruske jedinice odbile su napade Oružanih snaga Ukrajine na naselja Verbovo i Rabotino u Zaporoškoj oblasti i zauzele jedno neprijateljsko uporište, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Foto: Profimedia

Zelenski: Situacija u Donbasu kritična

Situacija na donjeckom pravcu postaje sve teža, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Situacija na frontu tokom rata uvek je teška, ali ovih dana – a posebno na donjeckom pravcu – postaje sve teža“, izjavio je Zelenski u obraćanju naciji.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je 13. aprila najavio značajno zaoštravanje situacije na istočnoj liniji fronta zbog intenziviranja ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije, koje „postižu taktički uspeh“.

Patriote pod bilo kojim uslovima

Kijev traži od svojih partnera da mu pod bilo kojim uslovima predaju sisteme PVO, pre svega sisteme „patriot“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Zahvalnost Nemačkoj na oružju

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksej Makejev zahvalio je Nemačkoj na odluci da Kijevu isporuči još jedan PVO sistem „patriot“ i istakao vojnu pomoć Nemačke kao primer drugim zemljama koje ukrajinskoj vojsci isporučuju oružje.

„Kada bi partneri koji mogu da pomognu u protivvazdušnoj odbrani pokazali isto takvo liderstrvo kao Nemačka, odavno bismo zaštitili svoje nebo“, napisao je Makeev na društvenoj mreži Iks.

Nemački kancelar Olaf Šolc u subotu je saopštio da je Nemačka odlučila da Ukrajini isporuči još jedan sistem „patriot“. Ranije je Berlin Kijevu isporučio dva takva sistema.

Sprema se ruski udar kod Rabotina (MAPA)

Ruska vojska se sprema da opkoli Rabotino, pokrenuvši aktivne napade sa Verbovoja.

O tome pišu kijevski mediji, citirajući vojne oružane snage Ukrajine sa pozivnim znakom „Aleks“.

Ruske trupe su napredovale severozapadno od Verbovoja u poslednjih mesec i po dana. Na okupiranoj teritoriji se postavljaju minobacački položaji.

„Aleks” veruje da je svrha ovoga da se priđe Rabotinu sa istočne strane (odnosno sa Verbovog).


Rusi su „shvatili da ne mogu direktno da zauzmu Rabotino, jer se tu ne mogu učvrstiti, ali je bilo mnogo lakše zaobići i opkoliti.

Analitičari DS-a koji rade za Oružane snage Ukrajine pišu da se trenutno vode borbe u južnom delu sela. Takođe, prema njihovoj mapi, „podrška“ je pozicijama Oružanih snaga Rusije sa zapada. Ako se isto desi na istoku, odbrana sela će postati izuzetno problematična.

Ukrajinski vojni analitičari su pre neki dan izvestili da „u južnom delu Rabotina ruske trupe nastavljaju jurišne operacije duž ulica Selskaja i Mira“. Potvrđeno snimkom sa geolokacijom sa tačke 47.4454311,35.8302599.

 

Ruski napadi lome ukrajinsku odbranu

Rusi teraju Ukrajince da prerasporede svoje odbrambene resurse na bojnom polju, stvarajući tako ranjivost.

Kako je juče priznao i šef ukrajinske vojske, situacija na frontu na istoku Ukrajine je teška.

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski traži pomoć kao za Izrael

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je danas da je njegovoj zemlji potrebna pomoć saveznika da se odbrani od ruskih vazdušnih napada, na isti način na koji se Izrael oslonio na svoje saveznike da se suoči s pretnjama.

Foto: AP

 

Kako Ukrajina planira uništenje Krimskog mosta

Ukrajinski zvaničnici tvrde da će Kijev pokušati da uništi Krimski most do sredine jula, piše britanski list „San“.

Krimski most štiti ruska garda, Foto Arhiva V. N.

IAEA: 120 ukrajinskih dronova nedeljno dolazi do NE Zaporožje

Svake nedelje detektuje se oko 120 ukrajinskih bespilotnih letelica u oblasti gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana, o ovoj aktivnosti informisan je generalni direktor IAEA Rafael Grosi još u februaru kada je posetio stanicu, saopštio je direktor Zaporoške nuklearke Jurij Černičuk.

Foto: Arhiva

„Aktivnost dronova beleži se već duže vreme. Prilikom poslednje posete gospodina Grosija, predočena mu je informacija da se oko 120 neprijateljskih dronova nedeljno detektuje u oblasti gde se nalazi elektrana. Tog trenutka nije bilo direktnog udara ovih dronova na samu lokaciju“, rekao je Černičuk za „Prvi kanal“.

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

U Dnjepropetrovsku su odjeknule eksplozije, javila je agencija Ukrinform.

Obnova energetskih objekta propala

Zamenica ukrajinskog ministra energetike Svetlana Grinčuk izjavila je za američku televiziju „Si-En-En“ da su svi dugogodišnji napori zemlje da se poprave i obnove energetski objekti propali zbog ruskih napada u proteklih nekoliko dana.

Ruska artiljerija nanosi udare po položajima VSU (VIDEO)

Artiljerci efikasno komuniciraju sa jurišnim jedinicama koje izvode ofanzivne operacije u pravcu Donjecka.

Podržavajući pešadijsko napredovanje, artiljerija, uz korekturu vatre sa posadama bespilotnih letelica, uništava utvrđene položaje, ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine.

 

67. brigada VSU pod lupom Komande

Posle gubitka položaja u Časovom Jaru, u 67. brigadi Oružanih snaga Ukrajine počele su provere i prebacivanja vojnika, saopštavaju ukrajinski mediji.

Eksplozije u Osdesi i Harkovu, oboren ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi su oko 16 časova uništili ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. U Odesi i Harkovu odjekuju eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Foto Tanjug/AP

 

Vazdušna opasnot u delovima Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Kirovgradskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Foto: Twitter Printscreen

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

• Sistem protivvazduhoplovne odbrane je u protekla 24 sata uništio tri navođene avio-bombe „hamer“ i JDAM, jedan projektil „hajmars“ i 41 ukrajinsku bespilotnu letelicu.

• Oružane snage Rusije su poboljšale položaj na prednjoj liniji fronta na južnodonjeckom pravcu i porazile ukrajinske snage, koje su izgubile do 150 vojnika.
• Ukrajinska vojska je izgubila do 470 vojnika na donjeckom pravcu tokom proteklog dana.
• Ukrajinska vojska je na belgorodskom pravcu izgubila do 60 vojnika i šest jedinica tehnike.
• Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu poboljšale položaj na prvoj liniji fronta, Kijev je izgubio do 30 vojnika.
• Na belgorodskom pravcu je ruska vojna grupacija „Sever“ porazila ukrajinske snage u Harkovskoj i Sumskoj oblasti.
• Na avdejevskom pravcu ruska vojska je aktivnim dejstvima poboljšala taktički položaj, a ukrajinske snage su izgubile do 460 vojnika.

Sirski: Rusija planira da zauzme Časov Jar pre 9. maja

Rusko rukovodstvo postavilo je vojsci rok da zauzme Časov Jar u Donjecku, na istoku Ukrajine, pre 9. maja, izjavio je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

On je na Fejsbuku naveo da ruska vojska koncentriše napore da probije ukrajinsku odbranu zapadno od Bahmuta, izađe na kanal Severski Donjec-Donbas, zauzme naselje Časov Jar i stvori uslove za dalje napredovanje ka Kramatorsku u Donjecku.

Sirski je istakao da je u pravcu Časovog Jara pojačano opremanje ukrajinskih trupa municijom, dronovima i opremom za elektronsko ratovanje. On je ranije izjavio da se situacija na istočnom delu fronta u poslednje vreme značajno pogoršala.

Uništeno pet dronova iznad Crnog mora

Dežurni ruski sistemi PVO uništili su pet ukrajinskih bespilotnih letelica iznad akvatorije Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zaharova: Moskva je upozoravala Švajcarsku da gubi naše poverenje

Rusija je upozoravala Švajcarsku da nastavljanje destruktivne politike može dovesti do nepoverenja u tu zemlju kao dobronamernog posrednika u međunarodnim pitanjima, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Mi smo u više navrata skretali pažnju švajcarskoj strani na to da neodgovorno praćenje otvoreno neprijateljske politike 'kolektivnog Zapada' prema Rusiji, uključujući pridruživanje svim 'paketima' antiruskih sankcija Evropske unije (a njih je već trinaest), kao i potpuna solidarnost s kijevskim režimom idu protiv deklarisan "'neutralnosti" - rekla je Zaharova.

Kijev priprema Herson za ulične borbe

Ukrajinska vojska priprema grad Herson, koji je pod njenom kontrolom, za ulične borbe, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladirmi Saljdo.

- Protivnik gradi utvrđenja od betonskih konstrukcija, džakova s peskom i pomoćnih materijala, barikade na drugoj, trećoj liniji ulica od Dnjepra. Ne svuda po gradu, nego na pojedinim ključnim pravcima. Uzima u obzir mogućnost našeg juriša na Herson s reke.

Odbrani su prilagođene i pozicije u višespratnicama“, rekao je Saljdo za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ruska vojska sve to odlično zna i pri oslobađanju Hersona će uzeti u obzir te podatke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave