"GAZA POSTAJE GROBLJE ZA DECU": Guteres apelovao na hitan prekid vatre na Bliskom istoku

Tanjug

06. 11. 2023. u 19:52

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres upozorio je danas da "niko nije bezbedan" u Gazi, i ponovio da je hitno potreban humanitarni prekid vatre.

ГАЗА ПОСТАЈЕ ГРОБЉЕ ЗА ДЕЦУ: Гутерес апеловао на хитан прекид ватре на Блиском истоку

FOTO: Tanjug/AP

- Situacija u Gazi je više od humanitarne krize, to je kriza čovečanstva. Gaza postaje roblje za decu, sa stotinama dečaka i devojčica koji su ubijeni ili povređeni svakog dana - rekao je Guteres, i istakao da operacije izraelske vojske gađaju  civile, bolnice, izbegličke kampove, džamije, crkve i objekte UN, uključujući skloništa.

Naveo je da je zaštita civila najvažnija, preneo je Gardijan.

- Duboko sam zabrinut zbog očiglednog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, čemu svedočimo. Da budem jasan, nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava - rekao je Guteres.

On je istakao da je više novinara ubijeno u periodu od poslednje četiri sedmice nego u bilo kom sukobu u poslednjih 30 godina.

- Više humanitarnih radnika UN je ubijeno nego u bilo kom uporedivom periodu u istoriji naše organizacije - naveo je Guteres i istakao da humanitarna pomoć koja stiže preko graničnog prelaza Rafa nije ni približno dovoljna za 2,7 milinona ljudi u Gazi.

On je naglasio da je nešto više od 400 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo u Gazu u protekle dve nedelje, a da ih je pre početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas oko 500 prelazilo svakog dana, i dodao da nijedan kamion koji je prešao Rafu u poslednje dve nedelje nije prenosio gorivo.

- Bez goriva umiru bebe u inkubatorima i pacijenti na aparatima za održavanje života. Voda se ne može pumpati ili prečišćavati. Sirova kanalizacija bi uskoro mogla da počne da šiklja na ulice, dalje šireći bolesti - rekao je Guteres.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)