UZBUNA U SEDIŠTU NATO U NAPULJU: Američki špijunski dron izgubio kontakt nad Crnim morem

Novosti online

19. 10. 2023. u 19:53

PREMA podacima koje je dao monitoring resurs FlightRadar24, američka izviđačka bespilotna letelica (UAV) RQ-4B Global Hawk, koja je redovno dežurala u blizini granica Krima, prenela je alarm o gubitku komunikacije.

УЗБУНА У СЕДИШТУ НАТО У НАПУЉУ: Амерички шпијунски дрон изгубио контакт над Црним морем

Foto USAF

Nakon aktiviranja ovog signala, bespilotna letelica je počela da napušta Crno more, krećući se ka svojoj bazi koja se nalazi u Italiji.

Za sada nema zvaničnih saopštenja o razlozima ovog događaja. Moguće verzije onoga što se dogodilo uključuju tehnički kvar uređaja ili potencijalni uticaj ruskih elektronskih protivmera, ali za sada ove verzije ostaju samo nagađanja.

Povodom ovog događaja još nisu date zvanične izjave.

Pre samo nekoliko dana, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska podigla borbeni avion Su-27 u vazduh kako bi sprečila narušavanje državne granice Ruske Federacije od strane istog američkog drona Global Hawk iznad Crnog mora.

-Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora koja se nalaze iznad akvatorija Crnog mora otkrila su 15. oktobra 2023. godine vazduhoplovni cilj koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije, preneli su tada Interfaks i Tass.

 

ŠTA TRAŽI AMERIČKI GLOBAL HAWK IZNAD CRNOG MORA?

Letovi na zapadu Crnog mora odvijaju se neposredno pre ili neposredno nakon očekivanog aktiviranja brodova-nosača sa raketnim sistemima ”Kalibar NK” (na navodnim brodovima) ili izviđačkih brodova Crnomorske flote tipa „Ivan Hurs“;

Letovi RQ-4 u centralnom delu se vrlo verovatno vrše prikupljanje podataka za napad na Sevastopolj i Krim vazdušnim i površinskim bespilotnim letelicama, piše oruzjeonline.

Kada leti u centralnom delu Crnog mora, RQ-4 prati aktivnosti PVO kako u bazi flote, tako i u drugim vojnim objektima na Krimu; Prisustvo RQ-4 u istočnim regionima Crnog mora najverovatnije ukazuje na to da će podaci biti korišćeni za pokušaj udara dronovima na rusku infrastrukturu za gorivo ili energiju.

 

DA LI JE UDAR NA NATO ŠPIJUNSKE LETELICE OPRAVDAN?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat.

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako.

Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Foto USAF

 

GLOBAL HAWK RQ-4B UKRATKO:

Global Hawk RQ-4B je visokoletačka, strateška bespilotna letelica za izviđanje i nadzor koja je u upotrebi u američkim oružanim snagama. Ovaj bespilotni sistem ima karakteristike koje ga čine izuzetno sposobnim za dugotrajne misije visokog nadzora i obaveštajne podrške. Evo nekoliko ključnih karakteristika Global Hawka RQ-4B:

1. Dugotrajne misije:

RQ-4B Global Hawk je sposoban za dugotrajne letačke misije koje traju i do 30 sati, omogućavajući dugotrajno nadziranje i prikupljanje obaveštajnih podataka.

2. Visina letenja:

Ova letelica može leteti izuzetno visoko, što je čini izuzetno teško uočljivom i sposobnom za široko područje izviđanja.

3. Napredni senzori:

RQ-4B je opremljen raznovrsnim naprednim senzorima, uključujući radare, elektro-optičke senzore, infracrvene senzore i druge, pružajući široki spektar informacija tokom misija.

4. Domet:

Sposobnost da pokrije velike udaljenosti čini Global Hawka RQ-4B odličnim sredstvom za globalno izviđanje i praćenje situacije.

5. Satelitska komunikacija:

RQ-4B ima mogućnost satelitske komunikacije, omogućavajući prenos podataka u realnom vremenu tokom leta.

6. Višenamenska upotreba:

Ova letelica se koristi u različitim vojnim i civilnim ulogama, uključujući nadzor, izviđanje, praćenje vremena, praćenje nepogoda i druge primene.

7. Usluge:

Global Hawk RQ-4B se koristi u Američkom ratnom vazduhoplovstvu (USAF) i u drugim američkim vojnim službama, pružajući podršku u strateškom izviđanju.

8. Modernizacija:

Kroz vreme, Global Hawk platforme su prolazile kroz različite faze modernizacije kako bi se održale i poboljšale njihove sposobnosti.

Ovi aspekti čine RQ-4B Global Hawka značajnim sredstvom u okviru američke vojne tehnologije, posebno u domenu visoko letačkog izviđanja i praćenja.

oruzjeonline

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!