NE TREBA ASANŽ DA BUDE NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI, VEĆ AMERIKA: Kina oštro brani osnivača Vikiliksa

Novosti Onlajn

12. 06. 2023. u 15:32

PORTPAROL kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin poručio je da ne bi trebalo da se sudi Džulijanu Asanžu, već "hakerskoj imperiji koja pokušava da sakrije svoje zločine", prenose "RIA Novosti".

НЕ ТРЕБА АСАНЖ ДА БУДЕ НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ, ВЕЋ АМЕРИКА: Кина оштро брани оснивача Викиликса

Džulijan Asanž / Foto EPA

- Ne treba da se sudi Asanžu koji je razotkrio istinu, već hakerskoj imperiji koja špijunira i krade tajne iz svih zemalja i svim silama pokušava da sakrije svoje zločine - rekao je Vang Venbin.

Zvaničnici kineskog ministarstva spoljnih poslova su i ranije više puta SAD nazivali "hakerskom imperijom".

Ranije je i brazilski predsednik Lula da Silva pozvao sve da stanu u odbranu osnivača "Vikiliksa", koji čeka da ga isporuče Sjedinjenim Državama, gde će odgovarati za špijunažu.

Asanž će iz britanskog zatvora da podnese novu žalbu Visokom sudu u Londonu, kazala je njegova supruga Stela Asanž nadajući se da njen muž neće biti izručen SAD.

Međutim, međunarodna organizacija Reporteri bez granica saopštila je krajem prošle nedelje da je njegova prethodna žalba odbijena 6. juna po svim tačkama. Tako će podnošenje nove žalbe biti "poslednji korak na sudovima u Velikoj Britaniji", budući da će dalji postupak biti moguć samo u Evropskom sudu za ljudska prava, navodi se u saopštenju te organizacije.

Asanžu preti 175 godina zatvora u SAD pod optužbom da je otkrio najveći korpus poverljivih informacija u istoriji zemlje.

BONUS VIDEO: KAKO JE ASANŽ POKRENUO LAVINU - Pre 15 godina nastao je Vikiliks

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti