BERLUSKONI UPOZORAVA EVROPSKU UNIJU: "Ukoliko nas Kina okupira, moraćemo da učimo kineski u školama"

Đ.G.

07. 05. 2023. u 15:38

BIVŠI italijanski premijer Silvio Berluskoni upozorava da EU ne bi bila u stanju da se odbrani ako Kina odluči da napadne jednu od njenih članica. Političar veteran pozvao je Brisel da usvoji snažnu vojnu strategiju i uloži velika sredstva u odbranu.

БЕРЛУСКОНИ УПОЗОРАВА ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Уколико нас Кина окупира, мораћемо да учимо кинески у школама

Foto: EPA

Berluskoni je to rekao u video intervjuu koji je u petak snimio novinski kanal Skaj TG24. Trenutno se nalazi u bolnici San Rafaele u Milanu i leči se od leukemije, koja je dijagnostikovana početkom aprila.

Bivši premijer je rekao da je EU teško da je sila na koju treba računati u međunarodnoj areni i da ako Kina odluči da „okupira Italiju, a možda i neku drugu evropsku zemlju, mi apsolutno ne bismo mogli da joj se suprotstavimo”.

-  Najbolja stvar koju bismo mogli da uradimo je da idemo u školu da učimo kineski - dodao je on.

Da bi poboljšala svoj položaj, rekao je Berluskoni, EU treba da usvoji „jedinstvenu vojnu politiku, uz snažnu saradnju između oružanih snaga svih evropskih zemalja. On

je takođe zagovarao povećanje izdataka za odbranu i uspostavljanje „hitne pomoći“ od 300.000 ljudi”.

Berluskoni je rekao da bi voleo da vidi politički „zaista ujedinjen kontinent” – nešto što bi bilo više ostvarivo ako bi blok odustao od „principa jednoglasnosti” glasajući za većinu od 80-85 odsto, tvrdio je on.

On je dalje naglasio da EU može i mora da igra veću ulogu u svetu, uključujući suprotstavljanje onome što je Berluskoni opisao kao „kineski imperijalizam“.

Prošlog meseca Blumberg je izvestio da aktuelna premijerka, Đorđa Meloni, razmišlja o povlačenju iz kineskog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

Međutim, prema izvorima navedenim u članku, postoji nedostatak konsenzusa po tom pitanju unutar vladajuće koalicije, preneo je RT.

BONUS VIDEO: 

DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave