SADA JE I ZVANIČNO: Iran kupio borbene avione Su-35 od Rusije, evo kada stižu (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

10. 03. 2023. u 20:55

ZAVRŠENA je procedura za borbene avione Su-35S, koje će Iran isporučiti iz Rusije. Avione su već zvanično kupile iranske vazduhoplovne snage.

САДА ЈЕ И ЗВАНИЧНО: Иран купио борбене авионе Су-35 од Русије, ево када стижу (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Vest dolazi iz pozivanja na zvaničnu izjavu iranske misije pri UN. Isto tvrde i iranski mediji. Među njima je i novinska agencija Mehr. Turski medij sammunasanaiist.com takođe je tvrdio da je kupio Iran.

Egipatska vlada naručila je 24 borbena aviona Suhoj Su-35S od Ruske Federacije kao deo potreba egipatskog vazduhoplovstva [EAF]. Međutim, Su-35S proizvodnje Ruske Federacije za egipatsko vazduhoplovstvo dugo nije isporučen.

Tvrdilo se da avioni nisu isporučeni iz političkih razloga, što otkriva tehničke probleme iz Egipta. Kupac Su-35 koje Egipat nije dobio je Iran. Iran, koji je nastoja da dobije Su-35S proizvedene za Egipat, završio je formalne procedure sa Ruskom Federacijom.

Pozivajući se na zvaničnu izjavu iranske misije pri UN, iranska štampa je objavila da je kupovina Su-35S završena. „Po završetku iransko-iračkog rata 1988. Iran je zatražio od nekoliko zemalja da ispitaju mogućnost prodaje borbenih aviona Iranu, a Rusija je objavila da je spremna da ih proda.

Iranska misija UN je dodala da su „lovci Suhoj-35 tehnički odobreni od strane Irana. Nakon oktobra 2020. godine kada je Iranu ukinuta zabrana prodaje oružja za kupovinu konvencionalnog naoružanja prema Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN, Iran je konačno pristao da ih kupi.

Primećeno je da su avioni kupljeni uprkos pritisku Izraela, Saudijske Arabije i UAE na Rusiju da prekine ili odloži sporazum. Broj kupljenih borbenih aviona i ugovorna cena se čuvaju u tajnosti.

Prema nezvaničnim podacima, Iran je možda kupio borbene avione Su-35S ranije naručene za egipatsko vazduhoplovstvo, koji su ostali u fabrici zbog odbijanja Kaira da kupi avione. Iako se zna da je Egipat naručio 24 borbena aviona, procenjuje se da je broj aviona proizvedenih po ovoj narudžbini otprilike 15.

Napominje se da će nabavka novih aviona ozbiljno ojačati iransko vazduhoplovstvo, koje zbog sankcija pati od nestašice zastarele opreme i rezervnih delova.

Analitičari kažu da će iranska kupovina Su-35 promeniti planove Izraela da se suprotstavi iranskom nuklearnom programu. Izrael smatra iranski nuklearni program najvećom pretnjom za zemlju. Štaviše, pre samo nekoliko nedelja postalo je jasno da je Iran već obogatio uranijum za proizvodnju prve nuklearne bombe.

Foto Tanjug/AP

Su-35 će značajno smanjiti izraelske letove iznad Irana, uključujući Siriju, gde sirijski predsednik Bašar el Asad dozvoljava milicijama koje podržava Teheran da postave baze i skladišta oružja. Prema ekspertima sa Bliskog istoka, iranski Su-35 će moći da progone izraelske F-35, kao i da ometaju njihovo punjenje gorivom u vazduhu, što će u jednom trenutku biti previše rizično za Tel Aviv i vazduhoplovstvo.

Prema nekim izveštajima, Iran već priprema stalnu lokaciju Su-35. Pre nekoliko nedelja, BulgarianMilitary.com je podelio satelitske fotografije iranske baze Eagle 44. Na ulazu u bazu može se videti maketa Su-35 u punoj veličini. Ovo sugeriše da su Iranci testirali podzemna depoa i piste podzemne baze da vide da li su pogodni za veličinu ruskih lovaca.

Očekuje se da će isporuka ruskih Su-35 Iranu početi u narednim mesecima. Nije jasno da li će isporuka biti u jednoj tranši ili odjednom. Čak i da ih Rusija ima spremne, trebalo bi vremena da se obuče iranski piloti. Čak se priča da bi Rusiju Iran mogao naterati da razvije specijalnu dvosednu verziju Su-35, što će sigurno odložiti njihovu isporuku.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest