AMERIKANCI IZGUBILI RUSKE PODMORNICE: U stilu “hladnog rata” podvodne krstarice sa nuklearnim projektilima razmeštene oko obala SAD

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

10. 03. 2023. u 20:26

PRE samo nekoliko dana, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija graditi više nuklearnih podmornica.

АМЕРИКАНЦИ ИЗГУБИЛИ РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ: У стилу “хладног рата” подводне крстарице са нуклеарним пројектилима размештене око обала САД

Podmornica "Belgorod"


-Da decenijama garantujemo bezbednost naše zemlje, objasnio je svoju odluku domaćin Kremlja. Putin je ovu izjavu dao na ceremoniji puštanja u rad nove podmornice na nuklearni pogon Generalisimus Suvorov.

Ova izjava dolazi u trenutku kada na Zapadu tvrde da je stara sovjetska taktika, u stilu hladnog rata, već u toku. Posmatrači i obaveštajci kažu da Moskva ima nuklearne podmornice u blizini američke obale. „Postoje indicije da se ’nuklearne podmornice nalaze blizu obala Sjedinjenih Država i u Sredozemnom moru i drugde na evropskoj periferiji.‘ Ove tvrdnje potiču od Majkla Petersona, direktora Ruskog instituta za pomorska istraživanja [RMSI].

Posmatranja poslednjih meseci pokazuju sličan trend, kažu u SAD. Postoje izveštaji da, pored ogromne ruske nuklearne flote u Crnom moru, Moskva ima nuklearne podmornice u Sredozemnom moru i blizu obale Sjedinjenih Država.

Foto: Printskrin

Još više zabrinjava, kažu neki vojni stručnjaci, to što nemaju informacije. SAD ne znaju broj ruskih podmornica koje se nalaze tamo gde se tvrdi. Međutim, ovo je u blagoj suprotnosti sa prvom tvrdnjom, jer ako broj nije poznat, kako bi se oni locirali. Naravno, tvrdnje u ovom trenutku su zasnovane na spekulacijama, a pretpostavke su da je Rusija u velikoj meri povećala svoj nuklearni arsenal podmornica tokom protekle decenije.

Poslednjih meseci, međutim, i mi i drugi posmatrači primetili smo uznemirujuće činjenice. Prvo, podmornica Belgorod, koja nosi nuklearne bombe, nestala je sa radara NATO prošle godine, nakon početka rata sa Ukrajinom. Nekoliko meseci kasnije, u januaru ove godine, stigli su izveštaji da je Belgorod izvršio testiranje nuklearnog torpeda Posejdon. Treba napomenuti da je torpedo bilo bez nuklearnog punjenja. Otprilike u to vreme je objavljeno da je Rusija već proizvela prve nuklearne bojeve glave za torpedo Posejdon.

Ruska mornarica nije najveća na svetu. Kina i SAD ga sigurno nadmašuju. Ali Kremlj ima raznolikost u oblasti vojne snage podvodnog napada. Nasleđe iz Hladnog rata i gvozdene zavese kada je SSSR dominirao i ovom granom pomorske moći. To je jedno od retkih nasleđa iz doba hladnog rata koje je Moskva uspela da sačuva.

Foto: Novosti arhiva

Danas su ruske podmornice svuda. Najveća svetska podmornička flota brine NATO i SAD. Ovo nisu suve tvrdnje, već činjenice koje potkrepljuju i izvori i visoko vojno osoblje. General američkog vazduhoplovstva Glen Van Herk iznosi činjenice o optužbama. Prema generalovim rečima, prošle godine je podmornica Severodvinsk bila raspoređena u Tihom okeanu. Istovremeno, druga podmornica iste klase raspoređena je u Sredozemnom moru. Opet, u isto vreme, treća podmornica je bila na putu za razmeštanje u Atlantskom okeanu.

Ruske podmornice Severodvinsk, poznate i kao klasa Jasen, najnoviji su ruska plovila u oblasti podmorničkog ratovanja. Prema zapadnim komentarima, reč je o izuzetno opasnim podmornicama koje su sposobne da istovremeno izvrše i do nekoliko misija. Rizik od ovih podmornica postoji, a kao potvrda to govori komentar kontraadmirala Majkla Studemana, komandanta Kancelarije za pomorsko obaveštavanje.

Prema rečima kontraadmirala Studemana, praćenje ruskih podmornica je težak zadatak, čak i sa dva američka boka. Vojni taktičar je rekao da je razlog tome patroliranje koje ruske podmornice vrše u Atlantskom okeanu tj. još jedan dokaz da su ruske podmornice svuda i u stalnom pokretu.

Sa druge strane „gvozdene zavese“ (ona i dalje postoji) ruski analitičari iznose svoje komentare. Veoma je uobičajeno mišljenje da su SAD spremne da udare na Rusiju. Razlog – Vašington će uskoro izgubiti svoju punu dominaciju.

Upravo iz tog razloga, analiziraju ruski stručnjaci, podmornice su deo plana Moskve. Veća proizvodnja nuklearnih podmornica za odvraćanje potencijalne američke agresije. Nije slučajno, kažu Rusi, što od početka rata u Ukrajini tema upotrebe nuklearnog naoružanja ne izlazi iz vesti.

Proizvodnja nuklearnih podmornica u Rusiji trenutno je usporena, ali ne i zaustavljena. Rat u Ukrajini donekle je „promešao karte” u budžetskim planovima. Međutim, uprkos ratu u Ukrajini, trenutno raspoređivanje ruskih podmornica širom sveta zabrinjava Pentagon.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna