EKSPERTI POREDILI SU-27 I F-16: Koji je bolji i zašto

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

04. 03. 2023. u 17:24

NASTAVLjAJU se poređenja između sovjetskog/ruskog borbenog aviona Su-27 i američkog Lokid F-16 Fajter Falkon (Lockheed F-16 Fighter Falcon).

ЕКСПЕРТИ ПОРЕДИЛИ СУ-27 И Ф-16: Који је бољи и зашто

Foto: EPA

Razlog je jasan – ponovo su se pojavile informacije da bi Ukrajina mogla da dobije lovce F-16. Iako zvanični Vašington i dalje negira takvu mogućnost, ukrajinski piloti su počeli obuku na F-16 trenažerima, kažu izvori.

Gospodin Sergej Hatilev je trenutno ruski vojni ekspert. Ranije je bio šef protivvazdušnih raketnih snaga, u komandi specijalnih snaga ruskog vazduhoplovstva [VKS]. Prema gospodinu Hatalijevu, Su-27 nadmašuje F-16 u pogledu odnosa potiska i težine. Ekspert takođe naglašava da ruska letelica ima mnogo bolje udarne sposobnosti od američkog konkurenta. G. Hatilev je takođe tvrdio da su taktika leta i napada F-16 i Su-27 jednaka, ali je ruskom avionu dala prednost.

-Ali ne možemo poreći činjenicu da je avion F-16 jedan od modela vojnog naoružanja koji danas može da izdrži Su-27. Ako se vešto koristi, to je odlično oružje, kaže pilot.

Drugi ruski stručnjak, gospodin Andrej Krasnoperov, kaže da su superiornost ruskog dvomotornog lovca zabeležili i američki inženjeri uključeni u razvoj F-16. Gospodin Krasnoperov je vojni pilot instruktor Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije [VKS] i ruski majstor sporta akrobatike.

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file

F-16

Nesvesno, gospodin Krasnoperov otkriva prilično poznatu činjenicu o dizajnu ruskog sistema naoružanja. Nije uvek ono što je planirano za razvoj razvijeno kako se očekuje. -Hteli su da naprave frontovski bombarder, ali se ispostavilo da je to lovac sa podacima o letu [govorimo o Su-27 – prim. aut.]. Elegantan središnji deo, dva motora. Nakon toga su počeli da prave razne modifikacije, kaže stručnjak.

BulgarianMilitary.com podseća da je poređenje između Su-27 i F-16 pre izvesnog vremena napravio ukrajinski pilot potpukovnik Fišer Dmitrij Vilhelmovič. Priznaje da je leteo u ranim danima F-16 i da je bio zadovoljan američkim falkonom. On, međutim, potvrđuje reči ruskih stručnjaka da F-16 ima inferiorne karakteristike od „njegovog Su-27“.

Ukrajinski pilot je razgovarao o poređenju Su-27 i F-16 u pogledu manevarske sposobnosti i bliske borbe. Njegovo mišljenje je da, pre svega, niko ne pobeđuje ruske lovce u pogledu manevarske sposobnosti, a što se tiče bliske borbe, Su-27 će biti superiorniji od američkog F-16. To je manevarska sposobnost koja čak razlikuje Su-27 od svih sovjetskih/ruskih lovaca. Mnogi lokalni [ruski] stručnjaci doživljavaju Su-27 kao najupravljiviji lovac u vazduhu.

Poređenje između Su-27 i F-16 je koliko logično, toliko i nelogično. Po mišljenju mnogih vojnih stručnjaka za vazduhoplovstvo, Su-27 ne treba porediti sa F-16, već sa drugim američkim vodećim avionom – F-15. Ali činjenica da je najbliži MiG-29 – konkurentu F-16 u istoj klasi, Su-27, zato se upravo radi ovo poređenje.

Ako odlučimo da uporedimo suve podatke dva lovca, i oni se razlikuju u nekim pravcima. Dvostruki motori Su-27 mogu da obezbede veću manevarsku sposobnost, ali sat leta u ovom lovcu košta skoro duplo [22.000 dolara] više od F-16 [12.000 dolara].

Su-27 nešto veći BVR rejting (Iza vidnog polja)– od 80% u poređenju sa F-16 od 78%. Jedna od prednosti ruskog lovca je njegovo naoružanje raketom R77 Vimpel. Za razliku od AIM-120 AMRAAM koji je pod krilima F-16 i ima maksimalni operativni domet od 150 km, R77 Vimpel može da gađa ciljeve na udaljenosti od 193 km. Upravo ova raketa daje ruskom lovcu bolje BVR performanse.

R77 Vimpel daje još jednu prednost Su-27. Ako je raketa u određenoj konfiguraciji i modifikaciji, maksimalna brzina leta dostiže 5 maha. Dok bazna raketa i AIM-120 AMRAAM lete istom brzinom – 4 maha.

Međutim, avionika F-16 je naprednija od one ruskog lovca. Tim pre što su SAD poslednjih godina uložile značajna sredstva u modernizaciju ovog segmenta sposobnosti aviona. Najnoviji F-16 čak mogu da uporede svoju avioniku sa onom najnaprednijeg ruskog stelt lovca, F-35. Oba lovca, Su-27 i F-16, lete istom približnom maksimalnom brzinom – 2 maha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri