RAT U UKRAJINI: Bitka za ovaj grad rešiće rat na jugu; Abramsi ne stižu na vreme? Lokid spreman da pošalje F-16 (FOTO, VIDEO)

Novosti onlajn

26. 01. 2023. u 07:21 >> 03:07

RAT u Ukrajini – 337. dan. Ruske snage su ušle u Ugljedar, u toku su žestoke borbe. Zelenski priznao da ruske snage napreduju na istoku. Nemački „leopardi“ mogli bi da stignu u Ukrajinu krajem marta, saopštio Berlin.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за овај град решиће рат на југу; Абрамси не стижу на време? Локид спреман да пошаље Ф-16 (ФОТО, ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika dešavanja na frontu u Ukrajini: Ruske jedinice napadaju sa juga, žestoke borbe u Bahmutu, artiljerijski dueli na severo-istoku (MAPA)


Ruske trupe ponovo su izvršile masovne udare na ciljeve u Ukrajini. U Odeskoj i Kijevskoj oblasti, kao i Kijevu, pogođeni su objekti energetske infrastrukture.
Istovremeno, u Zaporožju i Kramatorsku izvršeni su udari po industrijskim zonama i drugim objektima koje koriste Oružane snage Ukrajine.

Belgorodska oblast
Ukrajinske formacije granatirale su pogranično selo Murom, oštetivši dalekovod. Među civilima nije bilo žrtava.

Starobeljski front
Na liniji fronta još uvek nema značajnijih promena – na liniji dodira se vode pozicione borbe i artiljerijski dueli.

Foto Tanjug/AP

 


Soledarski pravac
U sektoru Soledara, borci Vagnerovog PMC-a vode borbu na periferiji Razdolovke, severoistočno od stanice Soli.

U oblasti Krasne Gore i Paraskovijevke, nastavljaju se žestoke borbe za kontrolu nad naseljima, čije će oslobađanje odseći odstupnicu VSU iz Bahmuta na severu.

Severozapadno od Kleščejevke, Vagnerovci napreduju ka selu Krasnoje, kroz koje prolazi magistralni put Bahmut-Konstantinovka.

Na Toreckom sektoru Oružane snage Rusije napale su lokaciju 5. jurišnog puka u Torecku, stradalo je oko 50 ljudi.


Donjecki pravac
U Marinci se nastavljaju borbe na zapadnoj periferiji grada. Broj gubitaka ukrajinskih formacija u toj oblasti raste, ali one i dalje drže liniju.
Na lokalitetu Ugledar, marinci pacifičke flote čiste jugoistočno prigradsko naselje. Ruske trupe su sinoć ušle na teritoriju pumpne stanice i učvrstile se u bloku u blizini.
 

Ilustracija telegram rybar


Zaporoški pravac
U sektoru Orehova, ruske trupe neprekidno granatiraju neprijateljske položaje u blizini Orehova u očekivanju mogućeg novog napada. Jedinice Oružanih snaga RF vrše i manje napade na uporišta ukrajinske vojske.

Južni front
Artiljerijski dueli se odvijaju duž cele linije dodira u pravcu Hersona: Oružane snage Rusije su napale Herson i okolinu, kao i Berislav i Dudčanj.

U Odeskoj oblasti, Oružane snage Rusije pogodile su trafostanicu Novoodeskaja. Osim toga, uprkos napadu na trafostanicu Usatovo, nema tačne potvrde o uništenju objekta – ukrajinske snage bi mogle da koriste kamuflažu da sakriju pravo stanje stanice.

Ukrajinski izvori: Bitka koja može da reši rat na jugu

Ova bitka će odlučiti o ishodu rata na jugu: Rusi jurišaju na Ugledar, za to koncentrišu brigade marinaca i padobranaca.

Ovo je izjavio ukrajinski vojni propagandista Butusov, ponovo osramotivši tihi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Foto printsckrin telegram/RVvoenkor

Bitka za Ugledar odrediće ceo tok daljeg rata na jugu Ukrajine 2023. godine.

-Ugledar je od ključnog značaja za Rusku Federaciju, to je strateški važna tačka komunikacija na jugu Donbasa, granica za razmeštanje buduće ukrajinske ofanzive na krimskom koridoru.

"Osvajanje Ugledara značajno će poboljšati strateški položaj ruske vojske u Donbasu, omogućiti produbljivanje odbrane. Cilj ruske komande u kampanji 2023. godine je da zauzme ceo Donbas, ili pomeri Oružane snage Ukrajine dalje od krimskog koridora. Za zauzimanje Ugledara, Rusi su koncentrisali formacije svojih najboljih brigadnih trupa marinaca i vazdušno-desantnih trupa, i zalihe municije".

 

Rogov: Nije bilo nikakvih eksplozija oko NE Zaporožje

Saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearke nije tačno i predstavlja provokaciju, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Ova informacija nije tačna. Nike bilo nikakvih eksplozija, a posebno snažnih, u krugu nuklearke. Očigledno je u pitanju neka lukava igra ili trik IAEA sa ciljem provokacije ili nekih koraka za diskreditaciju situacija u regionu“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, IAEA očigledno sledi cilj da dovede u pitanje sposobnost ruskih oružanih snaga da garantuju bezbednost i zaštite nuklearnu elektranu od granatiranja iz Ukrajine.

-Stiče se utisak da IAEA ispunjava političku volju kijevskog režima i njihovih gospodara, koji su zabrinuti za uspešne ofanzivne operacije ruske vojske na zaporoškom delu linije fronta i stoga pokušavaju da je uspore na sve moguće načine, uključujući i širenjem dezinformacija, ocenio je Rogov.

Foto: Arhiva

IAEA: Eksplozije oko NE Zaporožje

Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo su saopštili o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju na sajtu agencije.

„Stručnjaci IAEA koji se nalaze u Zaporškoj nuklearnoj elektrani... izveštavaju da su se izvan objekta dogodile snažne eksplozije, što ukazuje na borbena dejstva u blizini objekta koji se nalazi na liniji fronta“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su poslednjih dana i nedelja stručnjaci agencije u stanici gotovo svakodnevno izveštavali o ovakvim incidentima centrali u Beču.

Lokid Martin je spreman ako su i SAD da prebace F-16 Kijevu

Američki proizvođač oružja Lokid Martin navodno povećava proizvodnju svojih borbenih aviona F-16 u slučaju da SAD odluče da dozvole slanje vojnih aviona u Ukrajinu.

Do sada, SAD nisu uključile F-16 kao deo svoje stalne podrške Ukrajini. Međutim, Frenk Sent Džon, šef kompanije Lokid Martin, rekao je za Fajnenšel tajms da se „mnogo razgovara“ o tome da druge zemlje žele da pošalju svoje F-16 u Ukrajinu. Za to im je potrebno odobrenje SAD.

 

Francuska ministarka o vojnoj pomoći Kijevu

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona doputovala je danas u Odesu u okviru misije unapređivanja odnosa između Francuske i Ukrajine, kako bi razgovarala sa ukrajinskim zvaničnicima o potrebi te zemlje u narednim mesecima.

 

Abramsi neće stići na vreme za prolećnu ofanzivu

Američki tenkovi „abrams“ neće stići u Ukrajinu na vreme za prolećnu kontraofanzivu, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara za političke poslove Viktorija Nuland.

Foto Tanjug/AP

"Terminatori", tenkovi i pešadija jurišaju na položaje kod Kremene

U pravcu Krasnog Limana vode se žestoke borbe. Ruska vojska sprovodi jurišne operacije, uz podršku artiljerije koja cilja jedinice VSU.

Borbena vozila za podršku tenkova "Terminator" aktivno podržavaju ofanzivu jurišnih grupa i potiskuju vatrene tačke neprijatelja.

Foto: Printscreen

Uništena američka haubica M777 kod Kremene (VIDEO)

Tokom proteklih nekoliko meseci, dron Lancet se efektivno etablirao kao visoko precizno sredstvo za uništavanje različitih vrsta oružja, uključujući i vučnu artiljeriju.

Jedna od najčešće gađanih meta bespilotnih letelica tokom SVO bila je haubica 155 mm M777. Dizajn M777 koristi lake legure i hidrauliku, koji se momentalno zapale kada se pogode.

Čak i mala snaga punjenja Lancet, u slučaju preciznog udara na slabu tačku američke haubice, može potpuno onesposobiti top, čija je popravka na terenu jednostavno nemoguća.

Uništenje M777 u sektoru Limanski umanjiće borbene sposobnosti ukrajinskih formacija u pravcu Kremene. Sistematsko traženje i uništavanje vatrenih položaja omogućavaju kopnenim snagama da efikasnije napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP


UN se zalažu za mir u Ukrajini

Ujedinjene nacije se zalažu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom – ovo što se sada dešava nije kretanje u tom pravcu, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik komentarišući masovne isporuke tenkova Kijevu.

Novinari su pitali Dižarika da li bi hteo da se obrati stranama sukoba, kako bi se izbežao najgori scenario u svetlu sve većih isporuka tenkova Ukrajini.

Portparol generalnog sekretara UN primetio je da se za narod Ukrajine već odigrava veoma loš scenario.

FOTO: AP/Tanjug

-Nećemo davati komentare svaki put kada (Kijev) dobije novo oružje, rekao je on.

„Međutim, to nas neće zaustaviti da pružamo humanitarnu pomoć“, dodao je Dižarik.
 

Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

U nekoliko regiona Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna, prema podacima onlajn mape alarma ukrajinskog Ministarstva za digitalni razvoj.

Kako navodi resurs, alarm se oglasi u Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na teritorijama Zaporoške oblasti i DNR pod kontrolom Kijeva.

Ranije u četvrtak, širom Ukrajine već su se oglasila upozorenja o vazdušnim napadima.

Uništen ukrajinski S-300 u oblasti Harkova

Ruske raketne trupe su danas preciznim udarom operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander pogodile položaj PVO S-300 ukrajinske vojske.

Ukrajinske trupe postavile su najmanje četiri lansera u paru na udaljenosti od nekoliko metara jedan od drugog, kao i radar za određivanje vazdušnih ciljeva, u šumskom pojasu severozapadno od sela Lesnaja Stenka na obali reke Oskol.

Foto AP

Tekst potpisa

Usled pogotka došlo je do sekundarne detonacije municije na dva kompleksa. Najmanje dva S-300 su potpuno uništena, preostala dva i radar, najverovatnije, takođe su onesposobljeni fragmentima projektila Iskander i letećim delovima PVO.


Kanada šalje Ukrajini četiri tenka


Kanada će predati Ukrajini četiri tenka nemačke proizvodnje „leopard 2“, saopštila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.

Foto: Printskrin/Jutjub/WELT Documentary

-Oni će dati Ukrajini prednost zahvaljujući svojoj snazi i mobilnosti, rekla je ona.

Ministarka je dodala da će tenkovi biti predati narednih nedelja, a njihov broj bi mogao biti povećan u koordinaciji sa saveznicima.
 

SAD šalju novije verzije tenkova Kijevu

Ukrajina će od SAD dobiti poboljšanu verziju tenkova M1A2 Abrams u izvoznoj konfiguraciji, ali bez tajne dodatne opreme koja povećava njenu vatrenu moć, prenosi Politiko, pozivajući se na izvore.

Foto: Profimedia/Ilustracija

SAD planiraju da pošalju glavni borbeni tenk Abrams u Kijev u naprednijoj konfiguraciji M1A2 u poređenju sa starijom verzijom A1 koju vojska drži u skladištima.

 

Puk Azov i zvanično postao deo VSU - pravac Bahmut

Nacistički puk „Azov“ postao je treća zasebna jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine.

MTR puk Azov je zvanično postao Treća zasebna jurišna brigada u sastavu Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski militanti biće poslati „na najugrpženiji sektor fronta“ – u Artjomovsk, rekao je vođa nacističke grupe Bilecki.

VSU sprovodi taktiku malih grupa kod Kremene

Takva taktika ima prednosti: možete testirati odbranu i, gde se pokaže da je slaba, povećati napore. Ali u blizini Kremene, ruski borci su izgradili moćan odbrambeni sistem, čija se efikasnost povećava zbog stalnog izviđanja. Dronovi, termoviziri - sve radi da se otkriju jedinice VSU.

Čim je moguće otkriti vojnu opremu, vozilo ili pešadiju VSU, artiljerija, minobacači, protivtenkovski sistemi ili tenkovi počinju da rade bez odlaganja. Plan ukrajinskih militanata je osujećen.

Foto Tanjug/AP

Amerikanci uveli sankcije Vagneru

SAD su proglasile Vagner grupu transnacionalnom kriminalnom organizacijom i uvele sankcije entitetima i pojedincima povezanim sa njom, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo finansija SAD.

-Danas je Vagner grupa ponovo sankcionisana... jer je strani entitet koji je značajna transnacionalna kriminalna organizacija, navodi se u saopštenju za javnost.

Američke vlasti optužuju Vagnera za kriminalne aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici, Maliju i Ukrajini.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

 

 

Španija šalje tenkove

Vlada Španija planira da preda Ukrajini tenkove „leopard“ koji su se nalazili u skladištu u Saragosi više od 10 godina, saopštila je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Ministarka nije precizirala koliko borbenih vozila Madrid namerava da preda Kijevu.

- Već smo kontaktirali proizvodnju, zato što se u Saragosi nalazila serija ‘leopard 2A4’ koji se odavno ne koriste i nameravamo da vidimo koji od njih bi mogli da budu stavljeni u upotrebu kako bismo razmotrili ovu isporuku - dodala je ona.

Roblesova je napomenula da je 25. januara dobila zahtev od ministra odbrane Ukrajine Alekseja Reznikova po pitanju obuke ukrajinskih vojnika na ovim tenkovima u Španiji.

Medvedev o odbijanju Zelenskog da pregovara: Želi milostinju od Zapada

Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da izjave Vladimira Zelenskog da njemu nije interesantno da se sastaje i pregovara s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, imaju za cilj da dobije veću pomoć Zapada.

- Očigledno je da je to realan psihološki problem, koji uskoro može da postane i psihijatrijski. Međutim, ove besmislene izjave pacijenta u zelenom imaju konkretan cilj. One služe kao opravdanje za novu milostinju. Vreme je da se donesu odluke. Za sada sam živ i kontrolišem sve oko sebe. Dajte još oružja, jer je naš neprijatelj neshvatljiv, podmukao i opasan. Ali neću se predati neprijatelju, veoma sam jak, nema pregovora, nema nikakvih kontakta. Sve u svemu, skoro da me se neprijatelj plaši - napisao je Medvedev na Telegramu.

Tramp: Prvo tenkovi, pa nuklearno oružje. Zaustavite taj bezumni rat odmah!

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da, nakon isporuka zapadnih tenkova Ukrajini, sukob može da dobije nuklearne razmere. On je apelovao da se konflikt pod hitno zaustavi.

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

- Prvo tenkovi, a potom nuklearno oružje. Zaustavite taj bezumni rat odmah. To je tako jednostavno učiniti - napisao je Tramp na društvenoj mreži „Truth Social“.

Španija će Kijevu isporučiti tenkove koji 10 godina stoje u skladištu u Saragosi

Vlada Španije planira da pripremi određeni broj borbenih tenkova „leopard“, koji su se čuvali u skladištu u Saragosi više od deset godina, kako bi ih poslala Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane Španije Margarita Robles.

- Već smo se povezali s predstavnicima vojne industrije, pošto u Saragosi ima nekoliko tenkova 'leopard 2A4', koji se odavno ne koriste. Nameravamo da razmotrimo koji od njih mogu da se koriste, kako bismo isplanirali tu isporuku - rekla je ministarka, ali nije precizirala koliko bi tenkova Španija mogla da pošalje Ukrajini.

Uništeni objekti "Ukrenergo"

U Ukrajini su oštećeni energetski objekti u južnom, centralnom i jugozapadnom regionu, uništena je osnovna oprema visokog napona jednog od tih objekata, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“.

Šefica francuske diplomatije stigla u Odesu

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona saopštila je da je stigla u Odesu.

- U Odesi! Da pokažemo da Francuska podržava suverenitet Ukrajine i danas kao i juče - napisala je Kolona na Tviteru uz fotografiju iz Odese.

FOTO: AP/Tanjug

Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru

Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru i uspostavile su kontrolu nad trasom koja vodi u grad iz Pokrovskog, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

„Ono što mogu tačno da kažem je da su naše snage presekle trasu Pokrovsk-Ugljedar. U toku je razmena vatre“, rekao je Gagin za televiziju „Prvi kanal“.

Vazdušna opasnost ponovo objavljena u četiri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost ponovo je objavljena u Odeskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Francuski političar: Na Makrona vrše pritisak da pošalje tenkove Zelenskom

Lider francuskog pokreta „Patrioti“ Florijan Filipo smatra da na predsednika Francuske Emanuela Makrona vrše pritisak da pošalje tenkove „lekler“ Ukrajini.

Foto: Profimedia

- Sudeći po svemu, na Makrona vrše pritisak da uputi naše tenkove 'lekler' Zelenskom - napisao je Filipo na Tviteru.

U nedelju je Makron izjavio da ne isključuje nijednu od varijanti kada je reč o isporuci oružja ukrajini, uključujući i tenkove „lekler“.

Filipo je apelovo da se izvrši pritisak na Makrona da, naprotiv, ne šalje tenkove Ukrajini.

- Mi smo za mir, protivimo se bezumnoj eskalaciji sukoba koja može dovesti do trećeg svetskog rata: nikakve tenkove za Zelenskog! - napisao je političar.

SAD će potpisati ugovore o kupovini „abramsa“, jer ih nemaju dovoljno u zalihama

Američke vlasti će posle odluke o isporuci tenkova „abrams“ Ukrajini potpisati odgovarajuće sporazume o kupovini sa proizvođačima, pošto ih u skladištima Pentagona nema dovoljno, piše „Politiko“.

Prema navodima lista, za isporuku tenkova biće iskorišćena sredstava koja je Kongres SAD izdvojio kroz Inicijativu za doprinos bezbednosti Ukrajine.

Prema rečima neimenovanog visoko rangiranog činovnika američke administracije, jean od razloga za zaključivanje ugovora jeste to što u skladištima Pentagona nema dovoljno tih tenkova.

- Videli ste kako smo to radili ranije, ako nemamo zalihe u SAD, onda se okrećemo kupovini - rekao je sagovornik lista.

Patrušev: Anglosaksonci će nastaviti proksi rat protiv Rusije i nakon specijalne operacije

Anglosaksonci neće zaustaviti proksi rat sa Rusijom ni nakon završetka „vruće faze“ sukoba u Ukrajini, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)

- Treba shvatiti da ni nakon završetka 'vruće faze' sukoba u Ukrajini anglosaksonski svet neće zaustaviti posrednički rat protiv Rusije i njenih saveznika - rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, trenutni događaji u Ukrajini rezultat su dugogodišnje pripreme Sjedinjenih Američkih Država za hibridni rat protiv Rusije i pokušaj da se spreči formiranje multipolarnog sveta.

Patrušev je konstatovao da specijalna operacija u Ukrajini pokazuje da su SAD i NATO postali učesnici u konfliktu u Ukrajini i da nameravaju i dalje da ulažu napore kako bi se taj vojni sukob produžio.

„Politiko“: Zapad svesno šalje oružje Kijevu postepeno, da bi izbegao moćni odgovor Rusije

Zapad svesno povećava vojne isporuke Kijevu postepeno, da ne bi izazvao moćnu reakciju Rusije, piše list „Politiko“.

List navodi, pozivajući se na visoko rangiranog diplomatu jedne od evropskih zemalja, da su posle početka krize u Ukrajini početkom 2022. godine zapadni saveznici usaglasili „nepisanu politiku“ da ne šalju Ukrajini odmah puni paket naoružanja iz strahovanja da će „izazvati moćnu reakciju Rusije“.

Ideja je, kako piše list, da Zapad treba da pruža podršku Kijevu postepeno, procenjujući reakciju Rusije na svakom pojedinačnom koraku.

- Mnoge zapadne zemlje smatraju da bi, ako bismo isporučili Ukrajinu svu tehniku koju je tražila od nas u prvoj etapi rata, usledila snažna reakcija Rusije, uključujući nuklearnu - izjavio je diplomata, nazvavši takav pristup „procesom navikavanja“.

Strategija podrazumeva postepenu, ali narastajuću tendenciju podrške Zapada, koja je sada stigla do tenkova i raketnih sistema „patriot“.

„Politiko“ prenosi ocenu diplomate da je isporuka aviona Kijevu „samo pitanje vremena“.

List je ranije preneo da zapadni saveznici Ukrajine već vode unutrašnjedebate povodom slanja lovaca Kijevu.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- U protekla 24 sata ruska avijacija je uništila dva ukrajinska aviona Su-25 u oblasti Ugljedara i Andrejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici.

- U oblasti Ugljedara i Černova u Donjeckoj Narodnoj Republici i u Kancerovki u Zaporoškoj oblasti uništena su dva skladišta goriva za vojnu tehniku i tri skladišta artiljerijske municije ukrajinske armije.
- Grupacija „Istok“ Oružanih snaga Rusije je tokom ofanzivnih dejstava u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu likvidirala do 60 vojnika u protekla 24 sata, a pogođena su i dva skladišta goriva i tri skladišta municije.
- U pravcu Donjecka odredi grupacije „Jug“ Oružanih snaga Rusije su tokom ofanzivnih dejstava zauzeli bolje pozadinske položaje. U protekla 24 sata likvidirano je više od 40 protivničkih vojnika i uništeno osam jedincia tehnike, uključujući američku haubicu M109 „paladin“ i kontrabaterijski sistem AN/TPQ-50.

Foto Tanjug/AP


- Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su tokom proteklog dana presreli sedam projektila ispaljenih iz sistema „Oljha“, „Uragan“ i HIMARS u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, a oborena je i jedna raketa „harm“.
- U protekla 24 sata u krasnolimanskom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 70 ukrajinskih vojnika, dok je u pravcu Kupjanska ruska artiljerija likvidirala više od 20 ukrajinskih vojnika, jedno oklopno vozilo i haubicu.
U Očakovu, u Nikolajevskoj oblasti, uništena je radarska stanica raketnog kompleksa S-300.
U oblastima naselja Dudčani i Tokarevka u Hersonskoj oblasti i Červonogrigorovka u Dnjepropetrovskoj oblasti pogođena su četiri skladišta s municijom.
Ruska operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su tokom proteklog dana uništile ukupno 83 artiljerijska odreda na vatrenim položajima, kao i ljudstvo i vojnu tehniku u 119 područja.

DNR: Zauzimanjem Ugljedara biće presečeni putevi za prevoz ukrajinske municije

U Ugljedaru se sada nalaze razdvojene ukrajinske jedinice koje nemaju komunikaciju i ne mogu da usaglašavaju dejstva, izjavio je u četvrtak savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

On je istakao da će zauzimanje tog grada odseći puteve za dovlačenje municije kojom se granatira Donjeck.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Ugljedarski pravac je donjecka deonica fronta. Pored su Avdejevka i Marjinka. Uzimanjem Ugljedara možemo da prekinemo dovoženje municije upravo u tom pravcu, jer upravo odatle izvode napade na Donjeck. Moći ćemo da izvodimo i frontalne i bočne napade iz Ugljedara - rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 1“.

Rusi polako preuzimaju Ugljedar

Ruske trupe zauzimaju nove položaje na periferiji Ugljedara, preuzele kontrolu nad autoputem koji vodi ka gradu od sela Pokrovskoje, rekao je savetnik v.d.šefa DNR.

Pitanje promene statusa specijalne vojne operacije

Zapadne isporuke oružja Ukrajini svedoče o njihovoj direktnoj umešanosti u sukob i ona raste, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Pitanje promene statusa specijalne vojne operacije zbog isporuke američkih i nemačkih tenkova Kijevu nije na dnevnom redu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Ranije je poslanik Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet, na pozadini odluke SAD i Nemačke da isporuče tenkove za ukrajinsku vojsku, predložio promenu statusa ruske specijalne operacije u Ukrajini, ne precizirajući koju, ali naglasio da su događaji koji su u toku već prevazišli uobičajeni vojni sukob.

- Mi nemamo takvu temu na dnevnom redu, bolje je da razjasnimo neke detalje sa gospodinom Šeremetom - rekao je Peskov novinarima.

Odluka Nemačke da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i dozvoli drugim zemljama da učine isto postala je „istorijski pogrešna“, rekla je Sevim Dagdelen, članica Bundestaga iz Levice, članica parlamentarnog saveta NATO-a. U intervjuu za Demokratiju sada! Dagdelen je naglasio da je umesto slanja oružja Ukrajini potrebna diplomatija.

U Odesi oštećena infrastruktura, Ukrajinci ispalili pet granata

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 155 mm na Kujbiševski i Kirovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

U Odeskoj oblasti oštećena su dva kritična infrastrukturna objekta, saopštila je Odeska oblasna državna uprava.

Žena i dete povređeni tokom granatiranja Donjecka

Žena i dete povređeni su tokom granatiranja Petrovskog okruga u Donjecku od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. „VFU (vojne formacije Ukrajine – prim. aut.) ranile su ženu i dete u Petrovskom okrugu Donjecka“, navodi se u saopštenju ministarstva na svom Telegram kanalu.

Foto AP

Petrovski okrug Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji glavnog grada DNR, to je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva, ovo područje, počevši od linije dodira van grada Marinka, redovno je granatirano od strane ukrajinskih trupa.

Zelenski: "Ne zanima me da pregovaram sa Rusijom"

Vladimir Zelenski je rekao da "nije zainteresovan" za sastanak i pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ranije je Zelenski na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sumnjao da je Putin živ i rekao da nije siguran sa kim da vodi potencijalne pregovore. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je zauzvrat savetovao Zelenskog da brzo shvati da Rusija i Putin postoje i da će postojati.

- Ne interesuje me. Nije interesantno da se sastajemo, nije interesantno razgovarati... Zaista ne razumem ko donosi odluke u Rusiji - rekao je Zelenski u intervjuu za britanski Skaj njuz kanal.

Prema rečima Zelenskog, on „ne želi da se bori na teritoriji Rusije“. Samo želim da što pre zaustave rat i što pre napuste našu zemlju. Mogu vam sa sigurnošću reći da će, ako napuste našu teritoriju, rat prestati. To je sve“, dodao je Zelenski.

Ukrajinci uhapsili ruskog doušnika u Krasni Limanu

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je priveden stanovnik grada Krasni Liman u DNR koji je pod kontrolom Kijeva zbog sumnje da je preneo informacije o vojnoj infrastrukturi Rusiji. Nakon što je u gradu jesenas uspostavljena ukrajinska kontrola , kako navodi telegramski kanal SBU, lokalni stanovnik je „uspostavio kontakt sa ruskim specijalnim službama i ponudio im pomoć u ratu protiv Ukrajine“.

Prema istrazi, osumnjičeni je preneo informacije o lokacijama i kretanju ukrajinskih trupa, lokaciji kritičnih infrastrukturnih objekata, uključujući preduzeća za proizvodnju električne energije. On je priveden „dok je pokušao da prenese obaveštajne podatke putem mesindžera“.

Istražitelji SBU su okrivljenom izvijestili o sumnji. Sud mu je odredio mjeru zabrane u vidu pritvora bez prava na jemstvo“, naglasili su u resoru.

 

Na hakovanim TV kanalima - Zelenski

Mreže operatera kablovske televizije hakovane su u sredu u nizu gradova Rostovske oblasti, rekao je novinarima zamenik ministra regionalne politike i masovnih komunikacija regiona Sergej Tjurin, a svi kanali prikazuju performanse Vladimir Zelenski. 

Foto: Printscreen/Jutjub

"Abrams i Leopard su obične kutije"

Tenkovi Abrams i Leopard koje Zapad isporučuje Ukrajini lošiji su po performansama od ruskih T-80, smatra Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

- Tenkovi su iste obične kutije opremljene oružjem. Abrams i Leopard se ne razlikuju mnogo, čak su gori od naših T-80, vojska to zna - rekao je Gavrilov u emisiji Rusija 24.

Nemačka namerava da formira dva tenkovska bataljona. U prvoj fazi planiraju da iz zaliha Bundesvera obezbede četu od 14 Leopard 2 tip A6. Berlin takođe planira da uskoro organizuje obuku za ukrajinsku vojsku u Nemačkoj. Pored 14 tenkova i obuke, novi nemački paket pomoći Ukrajini navodno uključuje logistiku, municiju i održavanje.

 

Ukrajina traži PVO, Italija ne da

Italija, kao deo šestog paketa vojne pomoći, neće Kijevu obezbediti kopnena sredstva i artiljerijske sisteme, rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto.

- Ne mogu da govorim o sadržaju uredbi koje je usvojila prethodna vlada. (Uredba) koju će usvojiti ova ne predviđa artiljerijsko oružje - rekao je on u intervjuu listu La Stampa.

Prema rečima ministra, Kijev nastavlja da traži opremu za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu. Govoreći o konkretnom sadržaju budućeg paketa, ministar je istakao da će parlament o tome biti blagovremeno obavešten.

Foto Tanjug/AP

Na pitanje da li šesti paket uključuje kopnene sisteme i artiljeriju, Krozeto je rekao: „Čitao sam o tome u novinama, ali u uredbi koju sastavljamo nema ni traga od njih. Ministar odbrane je takođe uverio da vojna pomoć Kijevu „nikada neće premašiti“ obim koji bi uticao na odbrambene sposobnosti Italije.

 

Ukrajinci ispalili NATO rakete

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski i Kirovski okrug u Donjecku, ispalivši više od 20 granata kalibra „NATO“ 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima:

10:10 (poklapa se sa moskovskim vremenom – prim. aut.) – naselje Galicinovka – grad Donjeck (okrug Kirov): ispaljeno je 8 granata kalibra 155 mm. 

10:10 – naselje Kurakovo – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je 10 granata kalibra 155 mm - navodi se na Telegram kanalu misije.

Osim toga, u 10.05 ukrajinska vojska je ispalila tri granate istog kalibra na Kirovski okrug u Donjecku.

„Crvena linija se pomera“: Nakon tenkova, Zelenski od NATO-a zatražio – lovce

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od zapadnih zemalja da isporuče Kijevu avione i rakete.

- Danas sam razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Moramo da odblokiramo isporuke raketa dugog dometa Ukrajini. Važno nam je da proširimo saradnju kada je reč o artiljeriji, moramo se izboriti za to da se Ukrajini isporuče avioni - navodi se u saopštenju na sajtu kabineta Zelenskog.

Kako je istakao savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak, kijevske vlasti žele da dobiju od Zapada lovce.

- Ako ih dobijemo, prednost na bojnom polju će biti ogromna. Nisu u pitanju samo F-16. Avioni četvrte generacije – to je ono što nam je potrebno - rekao je Sak za Rojters.

„Politiko“: Na Zapadu vode debate o isporuci lovaca

List „Politiko“ piše da zapadne zemlje već vode unutrašnje debate o mogućnosti isporuke lovaca Kijevu, ali da se mnogi plaše da bi takva odluka dovela do eskalacije ukoba. Kako je precizirano, to pitanje su pokrenuli ukrajinski zvaničnici uz podršku baltičkih zemalja.

- Lovci bi bili sledeći logičan korak - rekao je neimenovani diplomata iz Severne Evrope, istakavši da je Vašington saopštio Kijevu da „u ovom momentu“ ne može biti govora o isporuci lovaca.

Foto: EPA

- Tamo postoji crvena linija, ali su prošlog leta crvena linija bili sistemi 'hajmars' pa se ona pomerila. Zatim su crvena linija bili tenkovi i ona se takođe pomera - rekao je izvor.

Drugi neimenovani sagovornik iz diplomatskih krugova rekao je za „Politiko“ da je isporuka lovaca „trenutno potpuno nezamisliva“, ali da bi razgovori o tome mogli da počnu „kroz dve, tri nedelje“.

Pretpostavlja se da će debate o isporuci lovaca Kijevu verovatno izazvati još više sporova nego situacija sa isporukama tenkova. Kako navodi list, nekoliko evropskih zvaničnika i diplomata je saopštilo da njihove vlasti više ne smatraju tu ideju promašenom, ali konstatuju visoku opasnost od eskalacije.

„Logistički košmar“

- Slanje aviona biće ozbiljan logistički zadatak za ukrajinske saveznike - piše „Politiko“. Autor članka ocenjuje da bi se moguća isporuka lovaca Kijevu mogla pretvoriti u „logistički košmar“.

Kako se navodi, američki lovci F-15 i F-16 specifični su po tome što su za njih potrebne duge i kvalitetne piste „kojih u Ukrajini nema“. Pritom, eksperti ističu da bi ruske snage moglo s lakoćom da otkriju bilo kakav pokušaj izgradnje baze i da izvedu napad na njih.

Po mišljenju neimenovanog stručnjaka, Ukrajini bi više odgovarali američki lovci F-18 ili lovci švedske proizvodnje „gripen“ pošto bi mogli da poleću sa kraćih pista i zahtevaju manje održavanja.

Međutim, ministar odbrane Švedske Pol Jonson rekao je za „Politiko“ da njegova zemlja „ne planira da šalje lovce 'gripen' Ukrajini u skorije vreme“.

London ne razmatra isporuku lovaca Ukrajini

Velika Britanija ne razmatra mogućnost isporuke aviona Ukrajini, plašeći se eskalacije, piše list „Telegraf“, pozivajući se na izvore.

- Izvori iz Ratnog vazduhoplovstva saopštili su da se smatra da slanje aviona 'previše vodi eskalaciji - navodi list.

Foto Tanjug/AP

Takođe se navodi da Velika Britanija u budućnosti „ne isključuje“ slanje visoko preciznih raketa dugog dometa Ukrajini, ali izvori ističu da se u ovom momentu ta opcija „ne razmatra“.

Rogozin: Ruski robot „Marker“ će uništiti NATO tenkove

Fond perspektivnih istraživanja (FPI) i kompanija „Androidna tehnika“ pripremaju borbenu verziju robota „Marker“ za uništavanje NATO tenkova „abrams“ i „leopard“, napisao je na Telegramu bivši direktor „Roskosmosa“ i rukovodilac naučno-tehničkog centra „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin.

- Razgovarao sam sa kolegama iz ‘Androidne tehnike’ i Fonda perspektivnih istraživanja i svi su se složili da će naš udarni Marker, do dolaska tenkova ‘abrams’ i ‘leopard’ u Ukrajinu, biti pripremljen za njihovo uništavanje - rekao je on.

Na modul robota „Marker“ se mogu instalirati protivtenkovski raketni sistemi, koji su efikasna sredstva u borbi sa savremenim tenkovima.

Ranije je Rogozin za Sputnjik izjavio da će u februaru u zonu specijalne vojne operacije stići četiri robota „Marker“ koji će biti u obaveštajnoj varijanti i udarnoj verziji. Roboti će učestvovati u borbama nakon testiranja na poligonu. On je naveo da ovaj robot moći da automatski uništava tenkove „abrams“ i „leopard“ i druge mašine pomoću elektronskog kataloga u kontrolnom sistemu sa slikama neprijateljske tehnike.

Foto: Profimedia

Kako je Sputnjiku izjavio vojni ekspert Viktor Murahovski, NATO tenkovi moraju da deluju u Ukrajini na udaljenosti manjoj od 1.500 metara zbog vrste terena. Međutim, njihov oklop je prilagođen da deluje na udaljenosti od 2.000 metara. Dodao je da zapadni tenkovi imaju velike gabarite pa su zbog toga pogodna meta.

Robot „Marker“ je proizvela kompanija „Androidna tehnika“ zajedno sa Fondom perspektivnih istraživanja. Robotski kompleks je težak oko tri tone i ima najnaprednije veštine autonomnog kretanja, a objekte prepoznaje pomoću tehnologija veštačke inteligencije. Autonomija platforme je obezbeđena modularnim multispektralnim sistemom, u kome se podaci obrađuju pomoću algoritama neuronske mreže.

Nemačka vlada je 25. januara objavila da će Kijevu poslati 14 tenkova „leopard“, a američki predsednik Džozef Bajden je saopštio da će Kijevu isporučiti 31 tenk M1 „abrams“.

Prvi tenkovi „abrams“ stižu u Poljsku na proleće

Prvi američki tenkovi „abrams“ će stići u Poljsku na proleće, izjavio je ministar odbrane Poljske Mariuš Blašak.

On je dodao da će Poljskoj biti isporučeno ukupno 58 tenkova, da su u pitanju stariji i polovni tenkovi, kojima se nadoknađuju gubici nakon isporuke starih tenkova T-72 Ukrajini.

Blašak je naveo da će Poljska nove „abramse“, najverovatnije, dobiti tek krajem 2024. godine. Ranije je Poljska potpisala ugovor za isporuku 250 američkih tenkova „abrams“, a zatim je potpisala ugovor za još 116 tenkova.

Od Južne Koreje je zatražila 1.000 tenkova K2 i već joj je isporučeno nekoliko primeraka.

Vazdušna opasnost u celoj Ukrjaini, eksplozije u Odesi, Nikolajevskoj i drugim oblastima

Eksplozije se čuju u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, prenose u četvrtak ukrajinski mediji. Aktivirana je protivvazdušna odbrana.

Mediji su ranije preneli da su se eksplozije čule i u Nikolajevskoj oblasti.

Eksplozije se čuju i u Vinici i Odesi.

Ranije je saopšteno da je vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji Ukrajine.

Kontraofanziva Ukrajine tek u aprilu

Ukrajinska vojska bi mogla da pokuša kontraofanzivu krajem marta - početkom aprila, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

- Ovo su datumi kada će režim Zelenskog moći da zaliže svoje rane i pokuša da formira nove korpuse i baci ih na klanje. Ali sve će zavisiti od toga gde će biti linija fronta do tog trenutka, koliko daleko možemo da idemo napred i konsolidujemo naše uspehe - rekao je Rogov.

Sagovornik agencije je kao glavne pravce ukrajinske ofanzive naveo Melitopolj i Berdjansk.

Rusi ušli u Ugljedar

Ruske snage su se učvrstile na periferiji Vuhledara i tamo nastavljaju borbu sa Oružanim snagama Ukrajine, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Igor Kimakovski televiziji Solovjov uživo.

- Ušli su i učvrstili se na periferiji Ugljedara i samim tim vezuju neprijateljske snage. Naša artiljerija dejstvuje na protivnika, koji pokušava da krene u kontranapad - rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Prema rečima Kimakovskog, sada glavni zadatak ruskih snaga nije da direktno napadaju Ugljedar, već da blokiraju grad, „kao što je to uspešno urađeno u području Soledara i sada u području Artjomovska“.

- Ova taktika se veoma ozbiljno isplati - rekao je on.

Medvedčuk: "Ukrajina treba da iskoreni neonacizam"

U Ukrajini je neophodno iskoreniti neonacizam i razloge koji su doveli do neprijateljstava, smatra političar Viktor Medvedčuk.

- Dakle, treba da iskorenimo... Znate li šta je glavna stvar u članku (za list Izvestija – prim. aut.), koji sam napisao? Razlozi. To je više od polovine članka – razlozi. Šta se dogodilo posle kraj Hladnog rata - odgovorio je Medvedčuk u intervjuu za RT na pitanje kako izbeći da sledeći vladari Ukrajine u budućnosti ponovo ne poštuju mirovne sporazume.

Prema njegovim rečima, „potrebno je danas iskoreniti razloge koji su doveli do ovoga i na taj način ići na to da se to ne dešava u budućnosti“.

- A to će biti moguće isključiti samo kada ne bude neonacizma u državnoj politici, kada ne bude militarističke države. Kada ljudi, Ukrajinci, danas ponovo usredsrede svoju pažnju, ne govorimo o budućnosti zemlje, nećemo govoriti o budućnosti zemlje, ali mi govorimo o budućnosti Ukrajinaca, biće drugačija budućnost. To je glavna stvar koju želimo da uradimo danas - naglasio je on. - Što se tiče budućnosti Ukrajine i Ukrajinaca, „u kojoj zemlji i kako će živeti – o tome treba da odluče Ukrajinci, koji danas predstavljaju drugu Ukrajinu“, rekao je on.

Ukrajinci oborili 15 dronova iranske proizvodnje

Vojna uprava grada Kijeva saopštila je da je oko 15 dronova iranske proizvodnje šahed oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana iznad grada sinoć. Prema preliminarnim informacijama, materijalne štete i žrtava nije bilo.

Rusija je krajem januara izvela još jedan napad na Ukrajinu dronovima, a prema podacima Vazduhoplovstva, dronovi su lansirani sa istočne obale Azovskog mora.

Rusi spremaju raketni napad na Ukrajinu

Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko izvestio je danas da se Rusija sprema da izvede masivan raketni napad na Ukrajinu koristeći avione i brodove.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist