NUKLEARKE STOJE, PRETE ISKLJUČENJA: Francusku zahvatila teška energetska kriza

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

28. 11. 2022. u 06:55

FRANCUZI će od danas moći da se prijave za državnu pomoć za grejanje na drva u iznosu od 50 do 200 evra, zavisno od primanja.

НУКЛЕАРКЕ СТОЈЕ, ПРЕТЕ ИСКЉУЧЕЊА: Француску захватила тешка енергетска криза

Foto Tanjug/AP

Pravo na to, imaće svaki stanovnik Francuske koji mesečno prima manje od 2.260 evra, odnosno porodica sa dvoje dece, sa zaradom ispod 4.750 evra.

Sve to se događa u jeku energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, kada su Francusku pogodile dodatne nedaće, jer 23 od ukupno 56 nuklearnih reaktora koliko ih ova zemlja poseduje u svojih 17 nukelarki, trenutno ne radi zbog remonta. Na njima je, naime, primećena korozija, što zahteva duže vreme "oporavka". Nuklearna energija je, inače, osnovni izvor struje u ovoj zemlji. Vraćanje reaktora u sistem ide sporije nego što se očekivalo, pa zbog svega, prete isključenja od januara.

Stanje se popravlja, ali usporenim ritmom. Rekord je zabeležen u avgustu, kada su u zastoju bila 32 reaktora. Do kraja ovog meseca očekuje se povratak u sistem još dva reaktora, a do kraja godine još šest.

Foto Shutterstock

Ovih dana proizvodi se 32 gigavata nuklearne enrgije dnevno, najviše u poslednjih šest meseci. Ali, to je dosta manje od uobičajenih 43 gigavata. Vlasti nameravaju da proizvodnju početkom decembra dignu do 40 gigavata, a u januaru i do 50, ali proizvodnja neće biti optimalna. To dovodi do rizika da početkom nove godine dođe do ciljanih isključenja, a prvi na udaru bi mogli da budu najveći industrijski potrošači, kojima bi struja mogla da se uskrati na kraće vreme.

Sve firme koje troše više od deset megavata mogu da se nađu u situaciji da im struja bude zaustavljena na najmanje pet sekundi, do ukupne uštede u trenutku od 1.200 megavata. Vlasti, s druge strane, obećavaju da ove zime neće nastupiti "blek-aut".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

NOLETOV ČAROBNI NAPITAK: Eliksir kojim Đoković započinje dan - jedna namirnica je ključna (RECEPT)