MINISTAR ODBRANE FRANCUSKE: Pariz traži političko rešenje ukrajinskog sukoba, sprečiti eskalacije zbog lažnih incidenata

P. Z. S. / sputniknews.com

20. 11. 2022. u 20:12

FRANCUSKA, zajedno sa saveznicima, istražuje načine političkog rešenja sukoba u Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Sebastijan Lekornu.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ФРАНЦУСКЕ: Париз тражи политичко решење украјинског сукоба, спречити ескалације због лажних инцидената

Foto Tanjug/AP

-Zajedno sa našim saveznicima razmatramo moguća politička rešenja za okončanje sukoba u Ukrajini, rekao je Lekornu u intervjuu za francuski magazin i dodao da se nijedan sukob ne završava bez političkog i diplomatskog rešenja.

Lekornu je podsetio da je francuski predsednik Emanuel Makron "proveo sate u razgovorima" sa svim stranama u sukobu i da će to činiti i dalje. Međutim, samo Ukrajina će morati da odluči koji su uslovi i rokovi pregovora prihvatljivi, napomenuo je ministar.

Predsedavajući Zajedničkog štaba američkih načelnika Mark Mili rekao je u sredu da šanse da Ukrajina polaže pravo na teritorije, uključujući Krim, nisu velike.

Američki mediji javili su početkom novembra, pozivajući se na ljude upućene u situaciju, da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena privatno podstiče Kijev da demonstrira spremnost za pregovore sa Moskvom.

Čuvati eskalacije zbog se lažnih incidenta

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu izjavio je u nedelju da je neophodno izbeći lažne procene i ishitrene presude o raketnom incidentu u Poljskoj, koji može dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini.

-Eskalacija se može razviti veoma brzo. Neophodno je ostati smiren i pažljivo analizirati šta se dešava kako bi se izbegla bilo kakva lažna procena. Naša vojna obaveštajna služba od utorka ispituje stvar zajedno sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom, rekao je Lekornu za francuske časopis.

Dva projektila su 15. novembra pala na poljsku teritoriju na granici sa Ukrajinom, ubivši dve osobe. U početku je Varšava rekla da su rakete ruske proizvodnje, ali je kasnije dodala da postoji velika verovatnoća da su ih ispalile ukrajinske snage protivvazdušne odbrane.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da nisu izvođeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice i da ostaci na fotografijama objavljenim na internetu ne liče na rusko oružje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PET TINEJDŽERA POVREĐENO U PUCNJAVI: Lekari se jednom ranjenom bore za život