GENERALNI SEKRETAR NATO: Čekamo informacije o razvoju situacije u Hersonskoj oplasti

P. Z. S. / ria.ru

09. 11. 2022. u 17:50

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji boravi u poseti Velikoj Britaniji, rekao je da je alijansa upoznata sa izjavama o Hersonu, ali da čeka informacije o razvoju situacije na terenu.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО: Чекамо информације о развоју ситуације у Херсонској опласти

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Komandant Združene grupe ruskih snaga general armije Sergej Surovikin izjavio je u sredu da je doneta odluka o odbrani leve obale Dnjepra kako bi se sačuvali životi vojske i borbena sposobnost grupe trupa.

-Čuli smo ovu izjavu, gledaćemo šta se dešava na terenu, rekao je on odgovarajući na pitanje novinara u Londonu.

Ruske vlasti su sredinom oktobra odlučile da presele stanovnike četiri opštine na desnoj obali Dnjepra duboko u Hersonsku oblast i druge subjekte Rusije zbog stalnih ukrajinskih granatiranja, rizika od poplava u slučaju udara na branu hidroelektrane Kahovskaja i mogućnost izolacije Oružanih snaga Rusije na levoj obali.

Kako je primetio komandant Ujedinjene grupe snaga Sergej Surovikin, situacija u Hersonu je postala opasna po živote civila. Početkom novembra 115 hiljada ljudi je evakuisano sa desne obale, a ministar odbrane Sergej Šojgu pristao je da započne prebacivanje trupa na levu obalu i organizuje liniju odbrane Oružanih snaga RF duž linije Dnjepra.

Sada Ukrajina nastavlja povlačenje trupa u region i redovno granatiranje Hersona, drugih naselja u regionu i brane hidroelektrane Kahovskaja. U slučaju uništenja brane, značajan deo Hersonske oblasti biće poplavljen vodom iz rezervoara Kahovka.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri