RAT U UKRAJINI: Kijev - Povlače se najbolje ruske jedinice, biće novih ofanziva; Kadirov o povlačenju iz Hersona (FOTO/VIDEO/MAPA)

Novosti online

09. 11. 2022. u 07:51 >> 02:06

U toku je 259. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев - Повлаче се најбоље руске јединице, биће нових офанзива; Кадиров о повлачењу из Херсона (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Francuska šalje još 6 CEZARA

Šest dodatnih haubica Cezar (CEASAR) koje je francuski predsednik Emanuel Makron obećao da će isporučiti Kijevu biće isporučeno u narednim nedeljama, rekao je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu u intervjuu za LCI TV u sredu.

Printscreen/Youtube/Military Archive

-Isporučićemo ih u narednim nedeljama. Do sada smo isporučili i druge tipove artiljerije prethodne generacije - haubice TRF1, rekao je ministar.

Kako navode mediji, francuske oružane snage su imale samo 76 haubica CAESAR i izgubile bi skoro trećinu sopstvenih zaliha kada bi isporučile svih obećana 24 .

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

U Odeskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna, proizilaze iz podataka onlajn mape Ministarstva digitalnog razvoja Ukrajine.

Kratak rezime dešavanja na ratištima u Ukrajini (MAPA)


Ruska komanda najavila je povlačenje Oružanih snaga RF na levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, gde će biti organizovana nova linija odbrane. Zvanični razlog je bila teškoća u snabdevanju grupe na desnoj obali reke i potreba da se održi borbena gotovost ruskih trupa na ovom području.
Pored toga, Kiril Stremousov, zamenik načelnika Hersonske oblasti, poginuo je od posledica nesreće u blizini Geničeska.

Dnevni pregled dešavanja na frontu u Ukrajini pojavio se na društvenim mrežama.


Region Kursk

VSU je granatirao selo Guevo u Sudžanskom okrugu Kurske oblasti. Usled incidenta nije bilo povređenih, oštećeno je više stambenih objekata.

Smer Starobeljsk

Nema značajnih promena na liniji fronta. Duž linije dodira vode se pozicione borbe i artiljerijski dueli. Ukrajinske formacije su raketirale su Kremennu iz MLRS HIMARS-a, oštetivši nekoliko civilnih objekata.

Donjecki pravac

Oružane snage Ukrajine ponovo su udarile na aglomeraciju Donjeck: napadnute su gradovi u DNR Makejevka, Gorlovka, Staromihajlovka, Golmovski i Jakovlevka. Posle jučerašnjeg napada Oružanih snaga Ukrajine na električnu trafostanicu u Jasinovataji, vlasti su pozvale građane da ograniče potrošnju električne energije, a najavile su i spremnost da uvedu trajna isključenja struje.

Ilustracija telegram rybar


Dnjepropetrovska oblast

Oružane snage RF nanele su najmanje 3 udara bespilotnim letelicama Geranj-2 na ukrajinsko skladište municije koje se nalazilo u jednom od logističkih terminala Nove pošte u Dnjepropetrovsku. Prema preliminarnim podacima, ruski dronovi kamikaze pogodili su i objekte u Krivom Rogu: eksplozije su odjeknule u blizini brane na Ingulecu, lokalnog vojnog kampa i u centralnom delu grada.

Južni front: pravac Nikolaev-Berislav

Na sektoru kod Nikolajevskog ruske jedinice su počele da se povlače sa položaja u skladu sa odlukom komande. Prema preliminarnim podacima, VSU je zauzeo položaje u Pravdinu i Kiseljevki.

U sektoru Snigirjevske, Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da upadnu na položaje Oružanih snaga Rusije u samoj Snigirevki, međutim, ruski vojnici iz 205. brigade uspeli su da izdrže napad, uništivši desetak borbenih oklopnih vozila i obarajući helikopter Mi-8.

Nakon objavljivanja informacije o povlačenju Oružanih snaga RF na levu obalu Dnjepra, na društvenim mrežiama su počeli da se objavljuju nepotvrđeni podaci o povlačenju ruskih jedinica iz naselja.

Na sektoru kod Berislava, nekoliko kombinovanih jurišnih grupa VSU ponovo je krenulo u ofanzivu na liniju Poljanka-Dudčani.

Vojnici ukrajinske vojske uspeli su da naprave uporište jugozapadno od Dudčana, ali nisu mogli dalje da napreduju zbog minskih polja i rada artiljerije Oružanih snaga RF.

Bajden: Rusija i Ukrajina će se oporaviti pre zime

Američki predsednik Džo Bajden nagovestio je da će Rusija i Ukrajina, koje ih deli Dnjepar, „polizati rane“ i odlučiti da li su spremne na kompromise.

Komandant Zajedničke grupe ruskih snaga general armije Sergej Surovikin izjavio je u sredu da je doneta odluka o odbrani leve obale Dnjepra kako bi se sačuvali životi vojnih i borbenih sposobnosti. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je Surovikinu da preduzme sve mere za bezbedno prebacivanje trupa u hersonskom pravcu sa desne na levu obalu Dnjepra.

Foto Tanjug/AP

Bajden je na konferenciji za novinare napravio paralelu, nazivajući Herson Faludžom – gradom u Iraku u kome su se vodile krvave bitke tokom američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

-Kontekst je da li oni napuštaju Faludžu, mislim iz Hersona, grada Hersona, preko reke na istočnu obalu. Ruske snage... Obe strane će lizati rane, odlučiti šta da rade zimi i da li će su spremni na kompromis, rekao je Bajden.

-Ne znam šta će da rade. Znam jedno: mi im nećemo govoriti šta da rade, dodao je on.

Temu mogućnosti pregovaračkog procesa između sukobljenih strana više puta su pokretali učesnici konferencije za novinare, koja je sazvana povodom završetka parlamentarnih izbora na poluvremenu.

 

Britanija isporučuje 1.000 PVO raketa Kijevu

Britanija će uskoro završiti isporuku oko hiljadu protivvazdušnih projektila Ukrajini, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane zemlje.

-Ministar odbrane Ben Volas najavio je da će Velika Britanija uskoro završiti isporuku oko 1.000 dodatnih protivvazdušnih projektila ukrajinskim oružanim snagama, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Britanija će preneti lansere i rakete koje su sposobne da obaraju ciljeve u vazduhu, uključujući dronove i krstareće rakete.

Kako Ukrajinci prikazuju situaciju kod Hersona

Ruska komanda povukla je danas iz Hersona jedan broj jedinica iz sastava 76. desantne, 106. vazdušno-desantne divizije i 22. armijskog korpusa (Krim).

Priroda dejstava Oružanih snaga RF sugeriše da se sprovodi sistematsko povlačenje sa Hersonskog mostobrana, oslanjajući se na nekoliko linija odbrane u cilju povlačenja od linije do linije, uz održavanje borbenog reda i kontrole.

Povlačenje ruskih trupa trajaće nekoliko dana, ali neće biti brzo - na desnoj obali ima nekoliko hiljada vojnika, vojne opreme i naoružanja.

Cilj je da se održi borbena sposobnost trupa. Zbog toga je izvršeno pojačano miniranje linije fronta, raspoređeni delovi pokrivača.

Foto: Profimedia

Ruska komanda namerava da sačuva maksimalnu količinu vojne opreme i spreči urušavanje mostobrana pod udarima Oružanih snaga Ukrajine, što će dovesti do velikih gubitaka i gubitka borbene sposobnosti najboljih ruskih formacija.

Na Hersonskom mostobranu koncentrisane su ruske vazdušno-desantne trupe u punoj snazi - borbene grupe sve 4 divizije i sve 4 vazdušno-desantne brigade, formacije 22. armijskog korpusa i 49. kombinovane armije.

Gubitak ove grupacije lišio bi Putina mogućnosti da vodi aktivne borbe, ovo su najbolje i borbeno najspremnije formacije Oružanih snaga RF.

Oglasio se i Bajden: Zna li smo o povlačenju iz Hersona

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da još nije jasno da li je Ukrajina spremna na kompromis sa Rusijom kako bi rešila tekuću krizu.

-Još nije jasno da li je Ukrajina spremna na kompromis sa Rusijom ili ne, rekao je Bajden tokom specijalnog obraćanja nakon rezultata izbora za Kongres na sredini mandata.

Šef Bele kuće je takođe izneo tvrdnju da su SAD „bile unapred svesne” o planovima Rusije da povuče trupe iz Hersona. Istovremeno, Bajden je izrazio iznenađenje što je Moskva „sačekala kraj američkih srednjih izbora“ pre nego što je objavila svoju odluku.

 

Foto: AP

-Pre svega, smešno mi je što su čekali do kraja izbora pre nego što su doneli takvu odluku, pošto smo neko vreme znali da će to da urade, rekao je američki predsednik.

 

Prigožin: Surokin doneo odluku jer se ne plaši odgovornosti

Odluka o povlačenju trupa sa desne obale Dnjepra nije bila laka, ali pokazuje spremnost komande da preuzme odgovornost za živote vojnika, rekao je Sputnjiku Evgenije Prigožin, biznismen i osnivač grupe "Vagner".

-Odluka koju je doneo (general Sergej) Surovikin nije laka, ali je postupio kao čovek koji se ne plaši odgovornosti. Uradio je to organizovano, bez straha, preuzimajući sve na sebe. Želim da istaknem da je operacija povlačenja trupa uvek izuzetno teška. Ako se okrenu leđa neprijatelju, tada se ne mogu napustiti položaji, rekao je Prigožin.

Foto Tanjug/AP

Turski brod naleteo na ukrajinsku minu

Turski ribolovački brod je naišao na ukrajinsku minu u blizini grada Ingeada u akvatoriji Crnog mora, piše turski list „Sabah“.

„Ribolovački brod u gradu Ingeade je naleteo na minu, ali niko nije poginuo“, navodi list.

 

Kadirov o povlačenju iz Hersona

Čečenski lider Ramzan Kadirov oglasio se nakon naređenja ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da ruske snage hitno napuste grad Herson na jugu Ukrajine.  Kadirov je naglasio da je komandant združenih snaga ruske vojske u Ukrajini Sergej Surovikin do sada spasao hiljade vojnika koji su bili u ukrajinskom ukruženju.

- Nakon što je odvagao sve za i protiv general Surovikin je napravio težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtava zarad glasnih izjava i spasavanja neprocenjivih života vojnika. Herson je veoma teško područje bez mogućnosti stabilnog redovnog snabdevanja municijom i formiranja snažne i pouzdane pozadine. Zašto to nije urađeno od prvih dana specijalne operacije? To je drugo pitanje. Ali u ovoj teškoj situaciji general je postupio mudro i dalekovido jer je evakuisao civilno stanovništvo i naredio pregrupisavanje. Tako da o "predaji" Hersona ne treba ni govoriti. A Surovikin štiti vojnika i zauzima povoljniji strateški položaj i to pogodan i siguran - napisao je Ramzan Kadirov pomirljivim tonom na svom kanalu na Telegramu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kadirov je naglasio i da je vojni vrh od prvih dana specijalne operacije znao da je Herson teška borbena teritorija.

- Vojnici mojih jedinica su takođe javili da je na ovom području bilo veoma teško da se bore. Da, može se zadržati, moguće je organizovati bar nešto zaliha municije, ali će koštati brojne ljudske živote. I prognoza nam ne odgovara. Stoga verujem da je Surovikin delovao kao pravi vojni general ne plašeći se kritike. Odgovoran je za ljude. On bolje vidi. Hvala, Sergeje Vladimiroviču, što brinete o momcima! Izvršićemo naređenje vrhovnog komandanta. Nećemo prestati da udaramo na neprijatelja i nećemo se umoriti - dodao je Kadirov.

Stoltenberg o podršci Kijevu

Ogromna većina zemalja NATO-a namerava da nastavi da podržava Kijev, iako ima „nekih glasova“ koji imaju drugačije mišljenje po ovom pitanju, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete Velikoj Britaniji.

„Naravno, uvek ima nekih glasova koji imaju drugačije mišljenje, to je normalna stvar u demokratskim društvima, ali velika većina šalje jasan signal da ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu“, odgovorio je Stoltenberg na pitanje da li se Zapad plaši „zamora“ od Ukrajine.

On je podsetio da „saveznici i partneri NATO pružaju Ukrajini podršku bez presedana“. Prema njegovim rečima, alijansa će to nastaviti da čini „koliko god bude potrebno“.

 

Foto Tanjug/AP

Rusko MO: Odbinei napadi na Herson, LNR i Donjeck

Ruske oružane snage sprečile su brojne napade ukrajinskih trupa na teritoriju LNR, u oblasti Herson, a takođe su odbile kontranapad u pravcu južnog Donjecka, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

U Hersonskoj oblasti su suzbijeni pokušaji ukrajinskih trupa da napadnu na pravcu Nikolajev-Krivi Rog, kao i 12 pokušaja prodora u pozadinska odbrambena područja diverzantskih i izviđačkih grupa, navodi se u dnevnom izveštaju ministarstva.

Ukrajinska komanda ne veruje u povlačenje Rusije iz Hersona

Izjave ruske komande o povlačenju iz Hersona mogu biti „iscenirana predstava“, a o zauzimanju Hersona je rano govoriti, saopštila je Operativna komanda „Jug“.

Komanda je saopštila i da izjava ruske komande može biti „element informaciono-psihološke operacije u cilju stvaranja pogrešnog utiska o pravim namerama“.

U isto vreme, stvorene su odbrambene linije kod Hersona, a regularne ruske trupe su na terenu i spremne su da drže odbranu, rekla je portparolka komande Jug, Natalija Gumenjuk.

Ukrajinski vojnici, Foto AP

 

 

Poginuo brigadni genaral VSU kritičar Zelenskog

Na fotografiji je navodno mesto pogibije brigadnog generala Oružanih snaga Ukrajine, zamenika komandanta Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine Artema Kotenka, koji je kritikovao Zelenskog. Sa njim je poginuo i pukovnik Volodimir Levčuk (bivši zamenik ministra za pitanja veterana Ukrajine). Događaji se odigrao u Žitomiru 3. novembra.


 

Prvi izveštaji sa mesta pogibije Stemousova (VIDEO)

Zamenik načelnika Hersonske oblasti Kiril Stremousov poginuo je u nesreći sa kamionom, rekao je izvor RIA Novosti upoznat sa istragom.

-„Krivac nesreće je, po svoj prilici, bio vozač kamiona, koji je presekao ili napravio opasan manevar. Najverovatnije je vozač blindiranog Leksusa (u kome je sedeo Stremousov. – Pribl. prim.) izgubio kontrolu, pokušavajući da izbegne sudar sa kamionom na raskrsnici, rekao je izvor agencije.

Dopisnici RIA Novosti napravili su snimak sa mesta nesreće na kojem se vidi da je terenac zamenika šefa regiona ozbiljno oštećen – oklopna kapsula automobila je otkinuta sa šasije.

 

Nova tranša vojne pomoći iz Berlina za Kijev

Još jedna partija vojne opreme i municije iz Nemačke je isporučena Ukrajini. To proizilazi iz ažurirane liste vojne pomoći Ukrajini na sajtu savezne vlade, prenosi Ukrinform.

Među transferima je navedeno 30 oklopnih vozila na točkovima Dingo, rakete za sistem PVO Iris-T SLM (u neutvrđenom broju), još četiri senzora protiv dronova (od kojih je 14 prethodno prebačeno), 18 izviđačkih dronova, pet transportnih M1070 kamiona Oškoš, utovarivač (pored dva prethodno isporučena).

Među novim obećanjima na listi su rakete za sistem Iris-T SLM, 42 vozila za deminiranje, četiri mobilna i zaštićena sistema za razminiranje, tri mobilna, zaštićena i daljinski upravljana sistema za razminiranje, pet mobilnih izviđačkih kompleksa.

Generalno, nemačka savezna vlada je od početka godine do 7. novembra prenela Ukrajini vojna dobra za ukupan iznos veći od 1,5 milijardi evra.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

 

Uklonjena bista Puškina u Harkovu postavljena pre više od 100 godina

Bista ruskog pesnika Aleksandra Puškina na Pozorišnom trgu u Harkovu je demontirana.

Njegova dalja sudbina biće odlučena posle pobede na demokratski način, saopštilo je Gradsko veće Harkova. Bista je postavljena pre više od 100. godina.

 

Uhašpšeni nacisti Azova

U Berdjansku su privedena dvojica pripadnika ukrajinskog neonacističkog bataljona „Azov“. Oni su pripremali teroristički napad na trafostanicu i atentat na rukovodstvo grada, saopštio je rekao je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, prilikom hapšenja kod njih je pronađena eksplozivna naprava, granate i vatreno oružje.

Foto Tanjug/AP

Veliki gubici ukrajinskih snaga

Surovikin je izvestio ruskog ministra da je ukrajinska vojska u oktobru izgubila više od 12.000 vojnika, 200 tenkova, 18 aviona i 12 helikoptera.

„Uspešno se suprotstavljamo svim pokušajima napredovanja protivnika. Tokom odbijanja napada u toj oblasti (hersonskom pravcu), u periodu od avgusta do oktrobra Oružane snage Ukrajine su izgubile 9.500 vojnika, koji su ubijeni i ranjeni, više od 200 tenkova, 500 borbenih oklopnih vozila, oko 600 automobila različite namene i više od 50 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacača“, rekao je Surovikin.

General je naglasio da je prioritet sačuvati živote ruskih vojnika.

Šojgu odobrio: Rusija se povlači iz Hersona!

Rusija će povući trupe iz ključnog ukrajinskog grada Hersona, jedinog regionalnog centra koji su zauzeli od početka invazije, piše BBC.

Kako prenosi "Kijev independent", ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odobrio je povlačenje.

Pogledajte kako Su-25 dejstvuje

Surovikin za 

General Sergej Vladimirovič Surovikin, komandant Združenih snaga Rusije u Ukrajini, rekao je da bi bilo svrsishodno organizovati odbranu duž leve obale reke Dnjepar u pravcu Hersona.

Surovikin je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu rekao da ova odluka nije laka, ali da će istovremeno biti moguće spasiti živote rusih vojnika i borbenu sposobnost trupa.

Zaharova: Ruska strana otvorena za pregovore sa Kijevom

Ruska strana je i dalje otvorena za pregovore s ukrajinskom stranom i spremna je da pregovara imajući u vidu realnu situaciju u ovom trenutku, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Spremnost Rusije za pregovore, naglašavam, ostaje nepromenjena - rekla je Zaharova novinarima.

Poginuo zamenik šefa administracije Hersonske oblasti

Poginuo je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov, potvrđeno je novinarima u pres-službi regionalne adminstracije.

Nastavnjene borbe oko mesta Pavlovka

Lider DNR Denis Pušilin rekao je da se u oblasti oko mesta Pavlovka nastavljaju teške borbe i da je neophodno osvojiti to naselje da bi potom bio oslobođen i Ugljedar.

Putin će posetiti Donbas

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Donbas, ali za sada nema konkretnih planova za taj put, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Za sada nema konkretnih planova, ali ne sumnjam da će doći vreme kada će Putin doći u Donbas, naravno. To su ruski regioni i on će biti tamo - rekao je portparol Kremlja, odgovarajući na pitanje da li će Putin doći u Donbas.

Ukrajina koncentriše snage u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage nastavljaju da koncentrišu snage u Hersonskoj oblasti u nadi da će izvršiti naređenja kolektivnog Zapada, izjavio je zamenik šefa oblasne administracije Kiril Stremousov.

- U ofanzivu ukronacista uključeni su strani plaćenici. U ovoj fazi situacija je pod potpunom kontrolom ruske vojske - napisao je Stremousov na svom Telegramu.

Restrikcije u Ukrajini

Ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da će tokom dana u celoj zemlji biti restrikcije struje, piše portal „Strana“.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, maksimalna isključenja će biti u Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

Pokretanje Zaporoške nuklearke ─ uz garanciju Kijeva da je neće gađati

Uslov za razgovor o planovima za puštanje u rad Zaporoške nuklearke je isključivanje svake mogućnosti granatiranja elektrane od strane ukrajinskih trupa, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Preuranjeno je govoriti o planovima za puštanje u rad Zaporoške nuklearne elektrane dok se potpuno ne isključi mogućnost granatiranja od strane ukrajinskih snaga. Bez ove garancije kijevski režim može u svakom trenutku da naredi artiljerijski i raketni napad na nuklearku i počne ofanzivu na nju, ugrožavajući nuklearnu bezbednost - objasnio je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, jedini način da se osigura rad atomske stanice je da se pomeri linija fronta i ukrajinske snage povuku iz oblasti Zaporoške nuklearne stanice van domašaja njihove artiljerije.

Rogov je pri tome istakao da je u ovom trenutku situacija u elektrani stabilna. Objekat je pod zaštitom Ruske garde unutra i ruske vojske spolja.

On je dodao da kijevske vlasti pokušavaju da destabilizuju situaciju u nuklearnoj elektrani, nudeći zaposlenima novac za odbijanje da rade u nuklearki.

Ranije je saopšteno da energetski blokovi Zaporoške nuklearke trenutno ne rade i da je proizvodnja električne energije zaustavljena.

Napad ukrajinskih trupa na grad Snigirjovka u severnom delu Hersonske oblasti je odbijen, izjavio je zamenik šefa oblasne administracije Kiril Stremousov.

- Napad na Snigirjovku je odbijen. Sve je u redu - rekao je Stremousov za Sputnjik i dodao da su ukrajinske trupe pretrpele velike gubitke.

Stremousov je ranije saopštio da su ukrajinske snage krenule u napad u oblasti Snigirjovke i da se vode ozbiljne borbe.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024