PUTIN I ZELENSKI NE DOLAZE NA SAMIT G20: Oba predsednika odbila direktno učešće na skupu u Indoneziji

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

09. 11. 2022. u 17:08

DOMAĆINI Samita na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra bili su vrlo zainteresovani da predsednici Rusije Vladimir Putin Putin i Ukrajine Vladimir Zelenski dođu na skup, jer bi to automatski podiglo interesovanje svetske javnosti.

ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ НЕ ДОЛАЗЕ НА САМИТ Г20:  Оба председника одбила директно учешће на скупу у Индонезији

Foto: Profimedia/Ilustracija

No, predsednik Indonezije Džoko Vidodo mogao je samo da objavi da će Putin učestvovati na samitu 20 najrazvijenijih i zemalja u razvoju (G-20) virtuelno, preko video-veze, ali samo "ako situacija dozvoli". Istovremeno, portparol Vladimira Zelenskog kazao je da i predsednik Ukrajine može da učestvuje na samitu onlajn. Za sada je sigurno da će samitu prisustvovati 17 predsednika država, ali ko neće doći domaćini ne preciziraju.

Amerikanci i Britanci su bili za to da se na samit ne poziva Rusija i na taj način ignoriše Putin. Ali, očigledno, Putina je nemoguće izolovati, jer sa Rusijom sarađuju zemlje BRIKS, a njihovi lideri ne čekaju komandu iz Vašingtona s kim mogu, a s kim ne mogu da se sretnu. Upravo zato nije realno da neko od zapadnih zemalja predloži, a zatim i da se usvoji, neka rezolucija protiv Rusije. Za to sigurno ne bi glasala Kina, ni države južne Amerike koje dobro sarađuju sa Rusijom, kao ni afričke zemlje.

Sasvim je moguće da Amerikanci i njihovi najbliži saveznici ignorišu Putinovo video-obraćaanje. No, ovakvi samiti su pričaonica na kojoj se ne donose važne odluke.

Za razliku od Putina, koji je nedavno išao na međunarodne skupove održane u Samarkandu u Uzbekistanu, predsednik Ukrajine Zelenski, zbog stanja u zemlji od kada je počeo rat, nije bio nijednom u inostranstvu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja