RAT U UKRAJINI: Zelenski proglasio opštu mobilizaciju, Blinken najavio isporuku novog odbrambenog oružja Kijevu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

24. 02. 2022. u 08:04 >> 22:21

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски прогласио општу мобилизацију, Блинкен најавио испоруку новог одбрамбеног оружја Кијеву (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP Evgeniy Maloletka

00.50 Japan uvodi nove sankcije protiv Rusije

Japan je odlučio da uvede nove sankcije Ruskoj Federaciji i to:

- Uvodi zabranu izdavanja viza i zamrzava imovinu privatnim licama i organizacijama

- Zamrzava imovinu finansijskim organizacijama
- Uvodi sankcije izvozu iz Rusije koji se može koristiti u vojne svrhe.
 

Foto: AP

00.35 Ruska Duma podsetila šta je cilj specijalne operacije u Donbasu

- Cilj specijalne vojne operacije je zaštita građana Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), kao i Rusa, a predsednik Rusije Vladimir Putin je to jasno istakao u svom govoru -  izjavio je za Sputnjik zamenik šefa Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Krasov.

On je istakao da je glavni cilj i zadatak specijalne operacije „da se zaštite, sačuvaju životi i zdravlje građana koji žive na teritoriji LNR i DNR, između ostalog i građana Rusije“.

Foto AP

 

00.25  Bela kuća: Amerika je spremna da prihvati izbeglice iz Ukrajine, ali očekuje da će većina njih ostati u Evropi

Portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je da je Vašington u kontaktu sa evropskim partnerima oko stvaranja uslova, potrebnih za smeštaj ukrajinskih izbeglica.

- Amerika je spremna da prihvati izbeglice iz Ukrajine, ali očekuje da će većina njih ostati u Evropi - poručila je.

-  Spremni smo da pooštrimo sankcije Rusiji, Sve opcije su na stolu, čak i isključenje od SVIFT-a. Želimo da ograničimo mogućnosti Rusije u sferi eksploatacije nafte i gasa u budućnosti.

23.59 Ruske snage kontrolišu aerodrom "Gostomel" u Ukrajini

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopšteno je da ruske snage kontrolišu aerodrom "Gostomel" u Ukrajini .

Kako je javila agencija Unian, na aerodrom Gostomel sletelo je 20 helikoptera KA-52 i Mi-8 snaga Ruske Federacije.

Foto: Predsednička administracija Ukrajine

23.30 Zelenski proglasio opštu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji.

On je pozvao lidere EU da podrže „mirovnu operaciju UN“ u Ukrajini i sankcije protiv Rusije uz uvođenje embarga na trgovinu naftom i gasom. Predsednik je saopštio da Ukrajini trebaju garancije bezbednosti i evropska perspektiva.

Foto: EPA

23.15 Završen razgovor Putina i Makrona

Prenoseći saopštenje Kremlja o telefonskom razgovoru ruskog i francuskog predsednika Vladimira Putina i Emanuela Makrona, Rojters je naveo da je Putin pružio Makronu "iscrpno" objašnjenje o razlozima za rusku akciju u Ukrajini.

Razgovor je, inače, kako je prenela agencija TAS S, usledio na inicijativu Makrona, a dogovoreno je da dvojica predsednika ostanu u kontaktu.

Predsednik Francuske zatražio je danas od ruskog predsednika Vladimira Putina da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini u telefonskom razgovoru koji je usledio nakon konsultacija sa ukrajinskim liderom, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je navedeno u saopštenju koje je preneo Rojters, Makron je u razgovoru s Putinom neposredno pre ulaska na samit EU primetio da se ruski lider izložio "masovnim sankcijama".

22.50 Predsednik Ukrajine večeras se obratio liderima EU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se večeras video porukom liderima EU 27 okupljenim na samitu u Briselu. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je na Tviteru slike sa sastanka EU lidera na kojima se vidi predsednik Ukrajine, u majici sa kratkim rukavima, kako se preko monitora obraća šefovima država i vlada EU.

- Pohvaljujemo odlučnost i hrabrost naroda Ukrajine. EU je ujedinjena u solidarnosti sa Ukrajinom - napisao je Mišel ispod slika.

Foto: Profimedia/Ilustracija

22.35 - Kanadske diplomate napustile Ukrajinu

Kanadske diplomate obustavljaju operacije u Ukrajini, i evakuišu se u Poljsku, izveštavaju lokalni mediji.

„Situacija u Ukrajini se brzo pogoršala i predstavlja ozbiljne izazove. Kao rezultat toga, privremeno obustavljamo rad i u našoj ambasadi i u našem konzulatu u Ukrajini. Kanadsko osoblje je sada bezbedno u Poljskoj“, saopštio je u četvrtak Global Afers Kanada.

22.21 - Kuleba: Blinken najavio isporuku novog odbrambenog oružja

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji ga je obavestio o "planovima za isporuku novog odbrambenog oružja kako bi pomogao Ukrajini da se odbrani".

Kuleba je to napisao na Tviteru, ali nije izneo druge detalje, preneo je Rojters.

-Potreban nam je svet da nam pomogne, istakao je on.

22.19 - Ukrajinska vojska: Cilj ruskih snaga bio da blokiraju Kijev

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su ruske snage imale za cilj da blokiraju ukrajinsku prestonicu Kijev dok su stvarale kopneni koridor na južnoj obali prema poluostrvu Krim i Pridnjestrovlju u Moldaviji.

Ukrajinske snage su se borile protiv ruskih snaga sa tri strane nakon što je Moskva izvršila napad sa kopna, mora i iz vazduha, preneo je Rojters.

21.56 - Amerikanci proteruju ruskog diplomatu

Sjedinjene Države proteruju iz Vašingtona savetnika-izaslanika ruske ambasade kao odgovor na odluku Rusije da iz američke diplomatske misije u Moskvi protera zamenika ambasadora Barta Gormana, rekli su za Sputnjik u Stejt departmentu.

21.49 - Razgovor Putina i Makrona

Novi telefonski razgovor predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona. Ozbiljno i otvoreno su razmenili stavove o situaciju i Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Foto: EPA

21.47 - Poginuli tokom ukrajinskog granatiranja

U Gorlovki su dve osobe poginule, šest je povređeno, saopštile su vlasti DNR.

21.41 Lugansk: Oštećene kuće i infrastruktura

Najmanje sedam kuća i dva infrastrukturna objekta oštećeno je tokom granatiranja ukrajinskih trupa u pravcu Pervomajskog u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je u četvrtak predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju (JCCC).

Foto Tanjug/AP

21.28 - Ukrajina izgubila kontrolu nad ostrvom kod Odese

Ukrajina je izgubila kontrolu nad ostrvom Zminji u Odeskoj oblasti saopštila je Granična služba.

21.15 - Predstavnik Belorusije u OEBS-u: Minsk je mesto za pregovore

Stalni predstavnik Belorusije pri OEBS-u Andrej Dapkjunas rekao je da je za zaustavljanje eskalacije u Ukrajini neophodno sesti za pregovarački sto, a da bi takvi pregovori mogli da se održe u Minsku.

 

21.12 - U Ukrajini ubijeno 57, ranjeno 169 osoba

Ukrajinski ministar zdravlja Oleh Laško izjavio je da je danas 57 ljudi ubijeno, a 169 ranjeno nakon što je Rusija pokrenula napad u punom obimu.

Istovremeno, zamenik ministra odbrane je rekao da teško rusko granatiranje još traje u istočnom regionu Donjecka, preneo je Rojters.

21.00 - Bajden: Spreman razoran paket sankcija Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da se G7 dogovorio o „razornim paketima sankcija“ protiv Rusije. Takođe najavio je slanje dodatnih 7.000 američkih vojnika iz snaga za brzo reagovanje u Nemačku.

20.03 - Ukrajinci dezertiraju sa položaja

Više od 30 ukrajinskih vojnika u naseljima Nikolajevka i Oktobar napustilo je svoje pozicije, saopštila je Narodna milicija DNR. Kako je navedeno, komandiri ovih jedinica su napustili svoje pozicije.

20.00 Poljska zabranila ruske TV kanale, uključujući RT

Poljska je zabranila emitovanje programa niza ruskih kanala, uključujući i RT, saopštio je Državni savet za radio i televiziju.

„Zbog početka borbenih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini, imajući u vidu pitanja bezbednosti i odbrambene sposobnosti Republike Poljske, Državni savet za radio i televiziju je usvojio rezoluciju kojom se iz registra za emitovanje televizijskih kanala udaljavaju programi: RT (Russia Today), RT Documentary, RTR-Planeta, Sojuz TV i Rusija 24“, navedeno je u saopštenju.

19.50 - Razgovor Putina i Modija

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Indije Narendrom Modijem o situaciji oko Ukrajine. On je izneo ocenu agresivnih aktivnosti Kijeva prema Donbasu, saopštio je Kremlj.

19.47 - Kanada uvodi nove sankcije Rusiji

Kanada uvodi nove sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini, koje obuhvataju 58 fizičkih i pravnih lica, saopštio je kanadski premijer Džastin Trudo.

Prema njegovim rečima, nove sankcije obuhvataju niz najvećih ruskih banaka, niz članova Saveta bezbednosti Rusije, ministre finansija, odbrane i pravde Rusije.

Pored toga, Kanada uvodi i izvozna ograničenja protiv Rusije, naveo je Trudo.

19.25 - Osoblje švedske ambasade prebačeno iz Ukrajine u Poljsku

Švedska je premestila u Poljsku kompletno osoblje svoje ambasade u Ukrajini, saopštila je danas švedska ministarka spoljnih poslova An Linde.

"Vojni napad Rusije na Ukrajinu i naglo pogoršana bezbednosna situacija znače da je Švedska, kao i druge zemlje, odlučila da će svi pripadnici osoblja koji su raspoređeni privremeno napustiti Ukrajinu", navela je ona na Tviteru.

Linde je dodala da je osoblje švedske ambasade "sada sigurno u Poljskoj", prenosi Rojters.

19.23 - Olaf Šolc: Zapad će osigurati da se sukob u Ukrajini ne proširi

-Putin ne bi trebalo da potcenjuje rešenost NATO da brani sve svoje članice. To se izričito odnosi na naše partnere u NATO u baltičkim državama, Poljskoj i Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj. Bez "ako" i "ali", rekao je nemački kancelar.

Šolc je, takođe, rekao da ruski predsednik Vladimir Putin sam, a ne ruski narod, snosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da on neće pobediti.

-Napadom na Ukrajinu predsednik Putin želi da vrati vreme. Ali nema povratka u 19. vek, kada su velike sile vladale nad manjim državama", rekao je Šolc.

19.15 - Bajden najavio razorne sankcije Rusiji

Zemlje  Grupe sedam (G7) složile su se da uvedu "razorne sankcije" Rusiji nakon odluke Moskve da započne vojnu operaciju u Ukrajini, izjavio je u američki predsednik Džo Bajden.

Foto: Profimedia

- Jutros sam se sastao sa svojim kolegama iz G7 da razgovaramo o neopravdanom napadu predsednika Putina na Ukrajinu i dogovorili smo se da krenemo dalje u pogledu razornih paketa sankcija i drugih ekonomskih mera kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost - rekao je Bajden.

19.13 - Dva američka borbena aviona F-35 stigla su u Estoniju

Dva američka borbena aviona F-35 stigla su u četvrtak u Estoniju, saopštila je pres-služba Odbrambenih snaga Estonije.

„Dva američka borbena aviona F-35 sletela su u četvrtak u vazdušnu bazu Emari u blizini Talina. Ovo je deo američke podrške baltičkim zemljama i Poljskoj“, navodi se u izveštaju.

Foto: Free Images Pixabay

Kako je objavljeno na sajtu Odbrambenih snaga Estonije, na osnovu podataka Ministarstva odbrane SAD, planirano je slanje 20 helikoptera AH-64 iz Nemačke u baltičke zemlje i Poljsku, a još 12 takvih helikoptera bi trebalo da bude prebačeno iz Grčke u Poljsku.

Takođe se navodi da će oko osam lovaca F-35 biti preraspoređeno iz Nemačke na različite lokacije u istočnom krilu NATO-a.

19.12 - OEBS se evakuiše iz Ukrajine

Generalni sekretar OEBS saopštio je da su odlučili da privremeno evakišu sve članove misije iz Ukrajine.

19.10 - Ukaz Zelenskog o formiranju vojnih uprava

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski navodnoje  potpisao ukaz o formiranju vojnih uprava na osnovu regionalnih državnih uprava.

19.03 - G7 najavio sankcije: Putin stao na pogrešnu stranu istorije

Lideri Gupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) snažno su danas osudili, kako su naveli, "invaziju Rusije na Ukrajinu" i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi.

Lideri G7 su u zajedničkoj izjavi posle virtualnog sastanka naveli da je ruski predsednik Vladimir Putin "ponovo izazvao rat na evropskom kontinentu" i ocenili da je Putin stao na "pogrešnu stranu istorije", prenosi Si-En-En.

"Osuđujemo predsednika Putina zbog njegovog stalnog odbijanja da se uključi u diplomatski proces za rešavanje pitanja koja se odnose na evropsku bezpednost, uprkos našim ponudama u više navrata", navodi se u saopštenju.

19.02 - Zelenski: Ukrajinske snage uspešno brane region Donbasa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da ukrajinske snage uspešno brane region Donbasa, na istoku Ukrajine.

Zelenski je danas rekao da je najproblematičnije područje u Hersonu, na jugu zemlje, gde se ruska vojska pomerila severno od Krima, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukrajinski predsednik opisao je sukobe u toj zemlji kao "zvuk nove gvozdene zavese koja pada i deli Rusiju od civilizovanog sveta".

Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.

On je istakao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

18.41 - General Konošenkov: Svi dnevni zadaci izvršeni

Svi dnevni zadaci Oružanih snaga Ruske Federacije u specijalnoj operaciji u Donbasu su ispunjeni uspešno, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

On je naveo da su od početka vojne operacije Rusije u Donbasu oborena dva ukrajinska aviona Su-27, dva Su-24, jedan helikopter i četiri ofanzivne bespilotne letelice „barjaktar“.

Foto Tanjug/AP

Prema rečima Igora Konašenkova, vojska DNR i LNR je napredovala šest do osam kilometara u dubinu teritorije, zahvaljujući podršci artiljerije i vojne avijacije.

„U udarima Oružanih snaga Rusije onesposobljena su 83 kopnena objekta vojne infrastrukture Ukrajine", rekao je Konašenkov.

18.36 - Policijski čas i u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti u Ukrajini uveden je policijski čas od 22.00 do 6.00 sati, javlja agencija RIA novosti. Ovu vest je prebeo Telegram kanal ukrajinskog izdanja Strana.ua.

Ranije danas gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uveo je policijski čas u glavnom gradu Ukrajine od 22 do 7 sati.

Prethodno je gradska uprava Kijeva proglasila vazdušnu opasnost i pozvala građane da hitno odu u skloništa za civilnu zaštitu.

18.26 - Tri osobe povređene ukrajinskim granatama u Belgorodu

RUSKI istražni komitet (RIK) saopštio je da su tri osobe povređene danas ukrajinskim granatama, koje su pogodile stambena naselja u južnoj oblasti Belgorod u blizini granice sa Ukrajinom.

18.20 - Boris Džonson: Uvode se sankcije „Aeroflotu“

Britanski premijer rekao jeda Ujedinjeno kraljevstvo uvodi sankcije ruskom avio prevozniku, te zabranjuje izvoz visokotehnološke robe iz RF, ograničava obim depozita koji ruski državljani mogu da drže na računima u Britaniji, zamrznuti su svi aktivi VTB banke.

„Britanija će istiskivati Rusiju iz svetske ekonomije“, rekao je Džonson.

On je dodao da ne odbacuje mogućnost da u budućnosti Rusija bude isključena iz sistema SVIFT.

 18.17 - Pušilin: Ima poginulih i ranjenih vojnika i civila u DNR

U borbama u Donbasu ima poginulih i ranjenih, kako među pripadnicima vojske, tako i među civilima, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

„Kada je reč o ranjenima, poginulima, informacije se stalno obnavljaju, ali ja sam prinuđen da konstatujem da ima poginulih i ranjenih i među civilima i među našim vojnicima“, rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 1“.
 

18.07 - Putin: Vojna operacija iznuđena mera, nisu nam ostavili mogućnost da postupimo drugačije

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predstavnicima ruskog biznisa. On je na sastanku rekao da je specijalna vojna operacija koja je u toku bila iznuđena mera i da Rusiji nije ostavljena mogućnost da postupi drugačije.

„Uvažene kolege, prijatelji, dobar dan! Na žalost, naš susret se odvija, blago rečeno, u nestandardnim uslovima, iako je isplaniran ranije“, rekao je Putin predstavnicima poslovnog sveta Rusije.

18.05 - Poginulo sedam ljudi u napadu na vojnu bazu kod Kijeva

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je sedam osoba poginulo, a 17 ranjeno u raketnom napadu na vojnu oblast severno od Kijeva.

Gradonačelnik grada Brovari, Ihor Sapoško, rekao je da se napad dogodio u 14.30 sati po lokalnom vremenu, prenosi CNN.

U tom gradu nalazi se baza specijalnih snaga ukrajinske vojske.

18.03 - Švajcarska uvodi sankcije za ruske banke

Švajcarska uvodi finansijske sankcije za tri ruske banke i ograničenja na putovanja za 361 poslanika Dume, izjavio je predsednik države Ignacio Kasis.

18.01 - DNR: Predalo se još ukrajinskih vojnika

Narodna milicija DNR saopštila je da je u oblasti mesta Petrovsko 15 pripadnika vojske Ukrajine predalo oružje i prešlo na strani DNR.

18.00 - Zelenski: Ukrajina predlaže povratak na put mira

-Nije Ukrajina ta koja je izabrala put rata, ali predlaže povratak na put mira, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u video obraćanju.

Ukrajinski poslanici zatražili su od predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog da odmah započne pregovore sa Rusijom.

Foto Tanjug/AP

17.58 - LNR: Ukrajnska vojska krije tehniku među civilima

Ukrajinska vojska u mestima Sčastje i Stanica Luganska uteruje tehniku u privatna dvorišta kako bi se prikrila iza civila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR.

17.48 - Patrijarh Kiril se obratio vernicima

Patrijarh Moskovski i čitave Rusije Kiril obratio se vernicima povodom početka specijalne operacije u Ukrajini. On je pozvao sve strane u konfliktu da učine sve što je u njihovoj moći da se izbegnu civilne žrtve.

17.47 - Oštećen gasovod

Usled paljbe ukrajinskih snaga oštećen je gasovod u mestu Gorlovka, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17.45 - Ukrajinci oštetili dečju kliniku

Dečja klinika u Donjecku oštećena je tokom paljbe ukrajinske vojske, saopštila je Narodna milicija DNR.

„Pošto nisu u stanju da zaustave napredovanje snaga Narodne milicije, ukrajinski nasilnici se iživljavaju nad civilima – u njihovoj vatri je oštećena gradska dečja bolnica“, navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegram-kanalu Narodne milicije DNR.

17.43 - Zelenski razgovarao sa Makronom

Zelenski razgovarao s Makronom o isključivanju Rusije iz SVIFT-a i uvođenju zone zabrane letova.

- Paket dodatnih oštrih sankcija EU protiv Ruske Federacije već je na putu. O svim detaljima sam razgovarao sa Emanuelom Makronom. Zahtevamo isključenje Rusije sa SVIFT-a, uvođenje zonu zabrane letova nad Ukrajinom i druge efektivne korake za zaustavljanje agresora napisao je Zelenski na Tviteru.

 

17.15 - Odmah početi pregovore s Rusijom

Ukrajinski poslanici zatražili su od predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog da odmah započne pregovore sa Rusijom.

17.10 - Američki borbeni avioni F-35 stigli su u Litvaniju

- U Litvaniji, 24. februara, američki vojni avion F-35 sleteo je u vazdušnu bazu Vazduhoplovstva litvanske vojske, gde su raspoređene dodatne američke vojne snage", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Litvanije.

17.00 - DNR granatiran 10 puta

Ukrajinske snage granatirale teritoriju DNR 10 puta tokom proteklog sata, kaže DNR.

16.47 - FSB objavio snimke napada na ruske brodove

FSB Rusije objavio je video civilnog ruskog transportnog broda SGV-FLOT koji bio meta raketnog napada ukrajinskih snaga u Azovskom moru. Na snimku se vide oštećenja broda.

16.44 - Američki najmoderniji lovci F-35 u Litvaniji

Američki lovci F-35 stigli su u Litvaniju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije.

16.43 - Zaharova: Rat je počeo pre osam godina, Zapad zatvorio vrata za dijalog

Rat u Ukrajini nije počeo danas, on traje već osam godina i sada se završava, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

16.40 - Uveden policijski čas u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da se u Kijevu uvodi policijski čas od 22 sata do sedam sati ujutro.

16.27 - Ukrajinci gađali gasovod u Donjecku

Ukrajinske snage gađale su kijevski rejon Donjecka i ispalile minimum devet projektila, javlja reporter Sputnjika sa lica mesta. Prema preliminarnim podacima, tri osobe su ranjene. Jedan od projektila pogodio je i gasovod, ali požar nije izbio a remontna ekipa je sprečila havariju.

16.14 - Ukrajinska vojska granatira Donjeck

Najmanje devet granata ispalila je ukrajinska vojska na Donjeck, prenosi RIA Novosti.

16.11 - Putin će odlučiti kada će se ofanziva završiti

Predsednik Rusije Vladimir Putin postavio je ciljeve za vojni napad zemlje na Ukrajinu i on će odlučiti kada se operacija završi „na osnovu rezultata i ekspeditivnosti“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak.

16.08 - Rusi zauzeli Černobilj

Anton Geraščenko iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova javio je da su Rusi zauzeli Černobilj.

16.04 - Francuska ministarka odbrane: Naredni dani i nedelje odlučujući za mir u Evropi

Ministarka odbrane Francuske Florans Parli izjavila je da će razgovarati s kolegama iz zemalja koje se graniče s Rusijom i Ukrajinom o ruskoj specijalnoj operaciji u Donbasu i dodala da će naredni dani i nedelje biti odlučujući za mir u Evropi.

15.46 - Lavrov: Rusija je spremna za dijalog sa svim stranama

Mere koje preduzima Moskva u Ukrajini usmerene su na zaštitu bezbednosti ruskog naroda, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

15.43 - Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ova zima stabilna

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ali snabdevanje gasom je zagarantovano ove zime, rekao je nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek novinarima u Berlinu.

"Nemačka zavisi 55 odsto od ruskog gasa. Znate da su cene gasa bile visoke i da skladišta gasa nisu bila dovoljno popunjena pre zime...

15.30 - Efekti ruskog napada

U napadu Oružanih snaga Rusije onesposobljena su 74 kopnena objekta Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kako je precizirano, onesposobljeno je 11 aerodroma Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, tri komandna mesta, baza Ratne mornarice Ukrajine, kao i 18 radarskih stanica PVO sistema S-300 i „Buk M-1“.

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru

Ističe se da ruska vojska ne gađa ukrajinske gradove niti socijalne objekte u vojnim garnizonima kako bi se izbegli gubici među ukrajinskim vojnicima i njihovim porodicama.

Takođe je saopšteno da su tokom specijalne operacije oborena četiri ukrajinska drona „Bajraktar TB-2“, kao i jedan borbeni helikopter.

Trupe DNR, koje se kreću u pravcu naselja Volnovaha, napredovale su sedam kilometara u dubinu teritorije, saopštio je Konašenkov.

15.16 - Lavrov: Mere koje preuzima Rusija usmerene su na zaštitu

Mere koje preduzima Moskva u Ukrajini usmerene su na zaštitu bezbednosti ruskog naroda, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Nadam se da još imamo šansu da se vratimo međunarodnom pravu i međunarodnim obavezama - rekao je šef ruske diplomatije.

15.00 - Šojgu: Vojnici su položili zakletvu ukrajinskom narodu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je svim komandantima ruskih snaga da se prema ukrajinskim vojnicima odnose s poštovanjem, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

- Vojnici Oružanih snaga Ukrajine, za razliku od nacionalista, položili su zakletvu ukrajinskom narodu i izvršavali naređenja - navodi RIA Novosti da je rekao Šojgu.

Kako je kazao, za sve borce Oružanih snaga Ukrajine, koji polože oružje, potrebno je da se osiguraju bezbedni koridori za napuštanje područja operacije kako bi mogli da se ujedine sa porodicama.

14.42 - Makron: Moskva može da očekuje odgovor

Francuska neće blago odgovoriti na ruski "čin rata" protiv Ukrajine, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron i poručio da Moskva može da očekuje oštre sankcije, koje će ciljati rusku vojsku, ekonomiju i energetski sektor.

- Događaji od prošle noći označili su tačku prekretnice u istoriji Evrope - rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji, dok su iza njega bile postavljene zastave Francuske, Evropske unije i Ukrajine.

On je dodao i nda će odgovor Pariza biti biti hladnokrvan, odlučan i jedinstven.

14.37 - Srušio se ruski Su-25

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se srušio jurišni avion Su-25 usled greške u pilotiranju.

14.36 - Srušen ukrajinski dron

Snage LPR-a srušile ukrajinski dron u blizini rudnika Belorečenska, saopštava milicija.

14.34 - Zaharova: Ovo nije početak rata

Zvanična predstavnica ruskog MIP-a Marija Zaharova je, komentarišući situaciju oko Ukrajine, rekla da ovo nije početak rata, već pokušaj da se spreči globalni rat.

- Ovo nije početak rata. Prvo, ovo je veoma važno. Naša želja da sprečimo razvoj događaja koji bi mogao da preraste u globalni rat. I drugo, ovo je kraj rata - rekla je ona na kanalu NTV.

14.33 - Rusija: Uništeno 74 cilja

Ruski vazdušni udari uništili 74 cilja ukrajinske vojne infrastrukture, saopštilo Ministarstvo odbrane.

14.29 - SAD odbijaju dijalog

SAD odbijaju dijalog sa Rusijom o Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

14.28 - Ruski ambasador u Japanu apelovao na tu zemlju

Ruski ambasador u Japanu je pozvao japansko ministarstvo spoljnih poslova da se uzdrži od narušavanja bilateralnih odnosa.

14.27  - Ukrajina granatira stambena naselja: Ubijen civil

Ukrajinske oružane snage granatiraju stambena naselja, pri čemu je jedan civil ubijen, a osam drugih je ranjeno, izjavio je danas predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Artiljerijske jedinice ukrajinskih oružanih snaga nastavljaju sa namenskim bombardovanjem stambenih naseljenih mesta u Donjeckoj Narodnoj Republici. Među civilima ima žrtava kao posledica ukrajinske agresije. Osam civila je ranjeno, a jedan je ubijen - rekao je Basurin, prenosi agencija TAS S.

Kako je istakao portparol milicije DNR, "neprijatelj je od početka dana više od 50 puta otvarao vatru na teritoriju DNR". Navodi se da se pod vatrom ukrajinske vojske našlo ukupno 30 naseljenih oblasti u DNR.

14.26  - Ursula don der Lajen najavila nove sankcije Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će drugi paket sankcija koje će uvesti Evropska unija teško pogoditi rusku ekonomiju i poručila da je stabilnost Evrope u pitanju.

Fon der Lajen je navela da će ovim paketom sankcija doći do porasta odliva kapitala i inflacije i da će se postepeno razoriti rusku industrijsku osnovu, prenosi Rojters.

- Ove sankcije će suzbiti ekonomski rast Rusije, povećati troškove zaduživanja, podići inflaciju, intenzivirati odliv kapitala i postupno razoriti njenu industrijsku osnovu - rekla je ona novinarima u Briselu.

Fon der Lajen je rekla da EU ima za cilj da ograniči pristup Rusije ključnoj tehnologiji.

- Naše mere će oslabiti rusku tehnološku poziciju u ključnim područjima od kojih elita zarađuje većinu svog novca - to se proteže od visokotehnoloških komponenti do najsavremenijeg softvera - rekla je fon der Lajen.

14.25 - Kijev: Prekinite sve odnose s Rusijom

Kijev je pozvao sve partnere Ukrajine da prekinu diplomatske odnose sa Rusijom.

14.24 - Češka vlada ukida rad ruskih konzulata

Češka vlada odlučila je da ukine dozvolu za rad ruskih generalnih konzulata u Karlovim Varima i Brnu, izjavio je u četvrtak premijer Petr Fijala.

- Vlada Češke Republike donela je u četvrtak odluku da oduzme dozvolu za rad u republici Ruskog generalnog konzulata u gradovima Karlovim Varima i Brnu  - rekao je premijer.

14.12  - Reakcija iz Bundestaga

Neće doći do vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a u svetlu događaja u Ukrajini, saopštila je šefica komiteta za odbranu nemačkog Bundestaga Mari Agnes Štrak Cimerman.

- Ukrajina nije članica NATO-a, ne bi trebalo da bude vojne konfrontacije između NATO-a i Rusije - precizirala je ona.

14.11 - Erdogan osuđuje Rusiju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je u danas „napad na regionalni mir i stabilnost“.

- Osućujemo ovu neprihvatljivu operaciju - rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija. On je ponovo uputio apel za rešavaje krize „dijalogom“.

Turski predsednik je rekao da je jutros razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i "ponovio podršku Turske u borbi Ukrajine da zaštiti svoj teritorijalni integritet".

13.43 - Peskov: Rokove određuje efikasnost

Vreme završetka specijalne operacije u Donbasu odrediće vrhovni komandant ruske vojske, predsednik Rusije Vladimir Putin, u zavisnosti od efekata, saopštio je danas Kremlj.

- Rokove određuju efikasnost, usklađenost, a odrediće ih, naravno, vrhovni komandant - rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi Interfaks.

Napomenuo je da mu nije poznato ništa o mogućnosti prevremenog prekida operacije u Ukrajini, ističući da takvu odluku može da donese samo vrhovni komandant.

- Operacija ima svoje ciljeve, oni se moraju ostvariti. Predsednik je rekao da su sve odluke donete i da će ciljevi biti postignuti - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima je Rusija spremna da zaustavi vojnu operaciju.

Na pitanje koje su granice do kojih ruske vlasti planiraju da stignu podržavajući snage DNR i LNR, Peskov je odgovorio da ne može da otkrije nikave informacije o vojnim, tehnološkim i drugim komponentama operacije.

O ciljevima akcije ruskih trupa, Peskov je rekao da je te ciljeve odredio predsednik, a da su oni demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

- I jedno i drugo predstavlja pretnju našoj državi, našem narodu - poručio je Peskov.

13.41 - Požar u Kijevu

Veliki požar izbio je danas kod sedišta obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, javlja Bi-Bi-Si.

Kako navodi, to je uzrok crnog dima koji je vidljiv u blizini ove zgrade, a izgleda da ona nije oštećena.

13.40  - U DNR nema ruskih vojnika

U DNR nema ruskih vojnika, ofanzivnu operaciju sprovode snage Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin Sputnjiku.

Kako je istakao, ofanziva u Donjeckoj oblasti se odvija po planu.

Oružane snage Ukrajine ispalile su preko 300 različitih rvsta municije na teritoriju DNR u toku dana, saopštio je Basurin. Kako je precizirano, „protivnik je preko 50 puta otvarao paljbu na teritoriju DNR uz primenu artiljerije kalibra 152 i 122 milimetra“. Na udaru se naplo 13 naselja republike.

Usled vatrenih dejstava Oružanih snaga Ukrajine u poslednja 24 časa u DNR ranjeno je osam civila, dok je jedan poginuo. Dodao je i da je 15 ukrajinskih vojnika u Donbasu položilo oružje i predalo se. Može ih biti i više, jer se situacija menja, zaključio je Basurin.

13.27  - Ukrajinski vojnici otkazali poslušnost

Pripadnici ukrajinskih pograničnih službi napustili su svoje položaje, a pojedini odbijaju da nastave da služe Ukrajini, saopštila je ruska Federalna služba za bezbednost (FSB).

Prvo je svoje položaje napustila grupa od 26 vojnika iz Brjanske oblasti, nakon čega je to uradila i još jedna grupa od 16 graničara sa krimskog punkta Džanko.

Prema poslednjim podacima, svi pripadnici ukrajinske pogranične službe napustili su svoje položaje do 13 sati po lokalnom vremenu.

13.22 - Apel na medije: Proveravajte informacije

Ruski regulator za komunikacije "Roskomnadzor" saopštio je da mediji moraju da provere istinitost izveštaja o situaciji u istočnoj Ukrajini i da objavljuju samo informacije iz zvaničnih ruskih izvora.

Iz "Roskomnadzora" upozoravaju da će distribucija lažnih informacija dovesti do neposrednih restrikcija.

"Naglašavamo da su samo zvanični ruski izvori za informisanje oni koji poseduju i emituju pouzdane i aktuelne informacije", dodali su iz ove ruske agencije. 

13.18  - Zelenski traži opštu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi Ukrajine nacrt zakona o sveopštoj mobilizaciji, saopštila je ukrajinska agencija Unian na Telegramu.

"Zelenski je podneo Vrhovnoj radi nacrt zakona o sveopštoj mobilizaciji", navodi se u saopštenju.

13.09 - Srušio se ukrajinski avion

Pet osoba je poginulo kada se u Kijevskoj oblasti između sela Žukovci i Tripilje srušio vojni avion Oružanih snaga Ukrajine, prenosi RBC-Ukrajina pozivajući se na Državnu službu za vanredne situacije.

12.42 - Rusija preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom Antonov

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da je Rusija preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom Antonov u Hostomelu nakon velike operacije i vazdušnog napada sa helikopterima Mi-8. Grad je udaljen samo 23 km od Kijeva.

12.39 - Ukrajinska kriza uzrokovana odbijanjem Kijev da primeni Minski sporazum

Ruski šef diplomatije Lavrov i kineski Vang kažu da je ukrajinska kriza uzrokovana odbijanjem Kijeva, uz podsticaj SAD da primeni Minske sporazume.

12.36 - Stoltenberg najavio grupisanje NATO snaga

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Severnoatlantska alijansa povećala prisustvo na istočnom delu Alijanse.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu posle hitnog sastanka ambasadora NATO rekao da je više od 100 aviona stavljeno u stanje borbene gotovosti.

Već su pažljive mere preduzete da se pripremi odgovor NATO, u narednim danima cemo imati dodatno prisustvo u istocnom delu Alijanse, aktiviran je odbrambeni NATO mehanizam koji nam daje vise slobode da pomeramo trupe i saljemo ih tamo gde je potrebno, rekao je Stoltenberg na brifingu u Briselu.

Ono što radimo je odbrambeno, ne želimo da dođe do sukoba, izjavio je generalni sekretar NATO.

On je upozorio da je Rusija zalupila vrata političkom rešenju i rekao da NATO nema planove da šalje trupe u Ukrajinu

- U Ukrajini nema borbenih trupa NATO-a, uopšte nema NATO trupa. Jasno smo stavili do znanja da nemamo nikakve planove i nameru da raspoređujemo trupe NATO-a u Ukrajini“, rekao je on.

12.34 - Peskov: Neophodno je osloboditi Ukrajinu

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini kako bi očistila zemlju od nacista.

- U idealnom slučaju, neophodno je osloboditi Ukrajinu, očistiti je od nacista, kao i pronacističkih ljudi i ideologije - rekao je Peskov.

Peskov je izjavio i da je Moskva spremna da pregovara sa ukrajinskim vlastima o neutranom statusu Ukrajine, i o tome da se ta zemlja demilitarizuje, odnosno odrekne oružja.

12.33 - Pogođeni ruski brodovi

Dva ruska civilna teretna broda pogođena su tokom ukrajinskog raketnog udara u Azovskom moru, saopštila je ruska granična služba u oblasti Kuban.

- Ruski civilni teretni brodovi SGV-FLOT i SERAPHIM SAROVSKII bili su podvrgnuti raketnom napadu Oružanih snaga Ukrajine u vodama Azovskog mora. Rakete su ispaljene iz Mariupolja - saopštila je granična služba.

U napadu projektila oštećen je teretni brod SGV-FLOT, što je izazvalo požar na njemu. Jedan član posade zadobio je teške povrede, saopštila je granična služba. Požare je ugasila posada, oba broda nastavljaju put.

12.25 - LNR uništio četu pripadnika Oružanih snaga Ukrajine

Narodna milicija Luganske Narodne Republike uništila je četu pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i 72 vojna objekta, dva tenka i četiri borbena vozila pešadije,navodi TASS. 

12.16 - Šolc: Ovo je Putinov rat

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, povodom vojnog delovanja ruske vojske u Ukrajini, da je "ovo Putinov rat".

Šolc je, u obraćanju gradanima, istakao da je Rusija danas eklatantno prekršila međunarodno pravo, da donosi patnju svojim susedima, krši suverenitet i granice Ukrajine, i ugrožava živote svom bratskom narodu u Ukrajini.

- Time Rusija dovodi u pitanje mirovni poredak na našem kontinentu. Ovo je Putinov rat. Putin je svojim ratom napravio veliku grešku - podvukao je on.

Šolc je kazao da je ukrajinskom predsedniku iskazao punu solidarnost Nemačke.

12.10 - Planovi NATO

NATO planira da oformi strukture borbenih grupa, kakve već ima u baltičkim državama, za zemlje na svom istočnom krilu, saopštio je danas slovački ministar inostranih poslova Ivan Korčok, uz napomenu da će u taj proces biti uključena i Bratislava.

Korčok je rekao da je njegova zemlja dala saglasnost "da se počne sa planiranjem takvih koraka, koji su neophodni za odbranu alijanse i Slovačke", navodi Rojters.

12.02 - Sveopšta mobilizacija u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi Ukrajine nacrt zakona o sveopštoj mobilizaciji, saopštila je ukrajinska agencija Unian na Telegramu.

"Zelenski je podneo Vrhovnoj radi nacrt zakona o sveopštoj mobilizaciji", navodi se u saopštenju.

11.51 - Belgija: EU da ukine vize Rusima

Belgija želi da EU prestane da izdaje vize svim ruskim građanima, uključujući studente, radnike i turiste, rekao je danas ministar za azil kao odgovor na rusku vojnu akciju u Ukrajini.

- Ruski bezobzirni napad nas prisiljava da budemo oprezni sa Rusima koji žele da dođu u Belgiju. Rusi trenutno nisu ovde dobrodošli - rekao je ministar za azil i migracije Sami Mahdi.

On je naveo da opšta zabrana viza za Ruse ne bi trebala biti tabu.

- To bi trebalo da se odnosi na dugoročne i kratkoročne boravke - precizirao je on.

11.38 - LNR razmatra mogućnost pomoći Harkovu i Odesi

  Šef Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik je na konferenciji za novinare rekao da će LNR razmotriti mogućnost pružanja pomoći Harkovu i Odesi, ako oni podnesu takav zahtev, prenosi RIA Novosti.

11.37 - LNR: Ukrajinci dobrovoljno položili oružje

Vojnici 57. zasebne motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine dobrovoljno su položili oružje i prešli na stranu LNR, saopštila je Narodna milicija.

Iz Donjecka saopštavaju da je broj ukrajinskih vojnika koji predaju oružje u porastu i da ih prebacuju na lokacije koje su pripremile službe za izvršenje krivičnih sankcija.

Takođe, šef DNR Denis Pušilin rekao je da među vojnicima i civilima u Donbasu ima ranjenih i poginulih.

Takođe je rekao i da se evakuacija civila iz DNR trenutno obuastavlja.

11.36 - Kalbera: Ovo je sveobuhvatni napad iz više pravaca

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Rusija sprovodi sveobuhvatnu ofanzivu iz više pravaca i da ukrajinske snage pružaju otpor napadu.

- Ne, ovo nije ruska invazija samo na istoku Ukrajine, već sveobuhvatni napad iz više pravaca - naveo je Kuleba na Tviteru.

11.25  - Položaji Narodne milicije LNR

Snage Narodne milicije LNR prešle su kontakt liniju u području reke Donjec i već se nalaze na suprotnoj obali, saopštio je portparol LNR.

- Naše snage su već sa druge strane reke što već mnogo toga govori. Nastavljamo da oslobađamo svoju zemlju. Zakoračio sam na zemlju na kojoj nisam stajao osam godina - rekao je on.

11.24  - Prvi put od 2015: Ukrajina koristi raketnu artiljeriju

Portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko rekao je da su Oružane snage Ukrajine prvi put od 2015. godine upotrebile višecevne raketne lansere „Grad“.

- Prvi put od 2015. godine tokom gađanja teritorije LNR protivnik je upotrebio raketnu artiljeriju - saopštio je Filiponenko.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine su ispalile 80 raketa, gađajući mesto Logvinovo koje je pod kontrolom LNR.

11.22  - Ubijeni ukrajinski graničari

Najmanje tri ukrajinska graničara ubijena su u četvrtak ujutru u blizini lučkog grada Skadovska na jugu zemlje nakon što je ruski helikopter granatirao štab komandanta, saopštila je ukrajinska Državna granična služba.

To su prvi prijavljeni smrtni slučajevi nakon što je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini.

11. 20 - Crna Gora povukla ambasadora iz Ukrajine

Crna Gora je povukla ambasadora u Ukrajini Dragicu Ponorac, zbog, kako se navodi, vojnih akcija Rusije, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova.

U crnogorskoj ambasadi u Kijevu trenutno se nalazi lokalno osoblje.

"Od ranog jutra, Ambasada Crne Gore je u intenzivnoj komunikaciji sa našim građanima koji se nalaze u Ukrajini, od kojih su pojedini izrazili interesovanje da napuste zemlju", navodi se u saopštenju.

11.13 - Rusije obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru

Rusija je do daljeg obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru, ali su njene luke u Crnom moru i dalje otvorene za plovidbu, saopštili su danas ruski zvaničnici.

11.12 - Zelenski pozvao na proteste

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas sve stanovnike koji su spremni da brane zemlju od ruskih snaga da se jave, i poručio da će Kijev izdati oružje svima koji ga žele.

On je takođe u svom obraćanju pozvao Ruse da izađu na ulice i protestuju protiv rata, javlja Rojters.

10.56 - Ruska pravoslavna crkva: Molite se za mir

Ruska pravoslavna crkva pozvala je vernike da se „mole za skori mir“ u vezi sa ruskom operacijom u Ukrajini i Donbasu.

10.46  - DNR i LNR u kontraofanzivi

Narodna milicija DNR i LNR prešla je u kontraofanzivu uz podršku ruske avijacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Vojne grupacije DNR i LNR izvode napade po ukrajinskim položajima. Napad se vrši na Volnovahu, forsira se Severski Donjec - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je naglasio da su oružane snage Donbasa uspele da probiju dobro opremljenu odbranu ukrajinske vojske i da je u toku kontraofanziva. Istovremeno, kako dodaje, ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju gradove Donbasa i da među civilima ima i žrtava.

10.45  - Kina o rešavanju krize

Kina je danas pozvala na razgovore kojima bi se rešavala kriza u Ukrajini, bez direktnog pominjanja i kritikovanja vojnog napada Rusije, uz optužbe da su Vašington i njegovi saveznici pogoršali situaciju, prenosi AP.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing saopštila je novinarima da je „pitanje Ukrajine složeno sa svojom istorijskom pozadinom" i da je ono što se danas dešava "posledica delovanja više složenih faktora“.

- Kina pomno prati najnovija dešavanja. I dalje se nadamo da zainteresovane strane neće zatvoriti vrata miru i da će se umesto toga uključiti u dijalog i konsultacije i sprečiti dalju eskalaciju situacije - naglasila kineska zvaničnica.

10.44 - Ukrajina ispalila 5.030 granata

Ukrajinske snage prekršile su prekid vatre u 395 navrata ispalivši 5.030 granata u poslednjih 8 dana, kaže DNR

10.40 - Blumberg: Sankcije direktno protiv Putina

Evropska unija bi mogla da uvede sankcijama lično protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Blumberg.

10.37 - Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Rusijom

Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Rusijom saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

10.36 - Ukrajina priprema montirane snimke

Služba bezbednosti Ukrajine priprema provokacije sa montiranim video-snimcima o masovnim žrtvama među civilnim stanovništvom zemlje, rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

10.30 - DNR: Ukrajinske snage pripremaju se da napuste grad Avdejevk

Ukrajinske snage pripremaju se da napuste grad Avdejevka, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Takođe navode da raspolažu obaveštajnim podacima da ukrajinske snage „nameravaju da počine ratni zločin koji bi mogao da dovede do velike humanitarne katastrofe i pogibije civila“.

10.28 - Uništena radarska stanica 

Narodna milicija LNR saopštila je da je uništena ukrajinska radarska stanica u selu Svatovo.

10.25 - Nemačka najavila sankcije protiv Rusije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok najavila je danas novi paket sankcija protiv Rusije, i kazala da je predsednik Rusije Vladimir Putin prekršio elementarna prava međunarodnog reda.

- Zajedno sa partnerima ćemo delovati i svaki metar usaglasiti sa Ukrajinom. Koordinisaćemo se u okviru EU, NATO i G7. Biće usvojen paket masivnih sankcija protiv Rusije - najavila je ona.

Berbok je pozvala sve nemačke državljane da pod hitno napuste Ukrajinu.

- Ovaj rat u direktnom susedstvu imaće posledice i po nas. Sankcije protiv Rusije, rastuće cene, padajuće vrednosti deonica imaće posledice i po Nemačku. Tu situaciju nismo izabrali, ali ne možemo i ne želimo da se povlačimo. Evropski poredak mira je osnova za mir i blagostanje. Ako sada ne budemo odlučno delovali platićemo još veću cenu - zaključila je ona.

10.15 - Centar specijalnih operacija Ukrajine u plamenu

Kompleks u kome se nalazi Centar specijalnih operacija Ukrajine,u prigradskom naselju Kijeva Brovari je u plamenu, rekli su očevici RIA Novosti, prenoseći video-snimak.

10.05  - Ruski predstavnik u UN: Ne vršimo agresiju protiv naroda

U Ukrajini je pokrenuta specijalna vojna operacija u Donbasu i ti događaji ne mogu biti nazvani ratom, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja tokom ranije danas održane hitne sednice Saveta bezbednosti UN.

- Mi ne vršimo agresiju protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu - rekao je Nebenzja pre okončanja hitne sednice Saveta bezbednosti UN, koji je inicirala Ukrajina, prenosi RIA Novosti.

Nebenzja je tako odgovorio ukrajinskom kolegi Sergeju Kislici, koji ga je pre toga pozvao da od Kremlja zatraži da, kako je rekao, „zaustavi agresiju" na Ukrajinu.

10.04 - Masovna evakusacija iz Donbasa

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo da se nastavlja masovna evakuacija stanovnika Donbasa u Rusiju

10.03 - Stoltenberg sazvao sastanak ambasadora NARO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao je jutros sastanak ambasadora NATO. Na sastanku će, kako je saopšteno, biti reči "o situaciji u Ukrajini i posledicama ničim izazvanog napada Rusije".

- Uprkos našim ponovljenim upozorenjima i neumornim naporima da se uključimo u diplomatiju, Rusija je izabrala put agresije, rekao je Stoltenberg.

On je takođe upozorio Moskvu da će Alijansa "učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani" članice NATO.

10.02 - Kina poziva na uzdržanost

Kina je ponovila poziv svim stranama uključenim u situaciju u Ukrajini da budu uzdržane i odbacila je opis ruske operacije kao invazije dok se ne uzmu u obzir sve činjenice. 

10.01 - Ukrajina gađala ruski pogranični punkt

 Ukrajinske snage gađale su ruski pogranični punkt u Kurskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) i dodala da tom prilikom niko nije stradao.

Kako se navodi, napad je izveden u 9.40 po lokalnom vremenu. Istovremeno, navedeno je i da je uništen položaj ukrajinskih snaga odakle je izvedena paljba.

09.58 - Lukašenko: Ukrajina je bila upozorena

Predsednik Belorusije Lukašenko je izjavio da je Ukrajina bila upozorena na moguću specijalnu operaciju Rusije i da se sukob punog obima može sprečiti pregovorima.

09.52  - Uništen štab Operacije ujedinjenih snaga Ukrajine

Štab Operacije ujedinjenih snaga Ukrajine u Donbasu praktično je uništen, rekao je lider DNR Denis Pušilin za kanal „Rusija 24“.

- Duže cele kontakt linije može se konstatovati da se praktično ne izvode napadi na teritoriju DNR, položaji protivnika odakle se vrši paljba se uništavaju. Štab Operacije ujedinjenih snaga je praktično uništen, oslobodilački pokret je u punom jeku -  rekao je on.

Štab DNR je istovremeno saopštio da Oružane snage Ukrajine pripremaju niz terorističkih napada u Mariupolju, Avdejevki i drugim velikim gradovima.

09.38 - Belorusija ne učestvuje u ruskoj operaciji

Beloruske trupe ne učestvuju u ruskoj operaciji u Ukrajini, rekao je predsednik Lukašenko.

09.33 - Apel DNR: Položite oružje

 Donjecka Narodna milicija pozvala je građane Ukrajine da zamole svoje rođake u vojsci da „polože svoje oružje“.

"Neka pozovu svoje rođake koji se nalaze trenutno u Donbasu naoružani, da polože oružje i da sačuvaju svoje živote. Što više budu pružali otpor, to će žrtava biti više" ističe se saopštenju vlasti DNR, prenosi Sputnjik.

U obraćanju ukrajinskim vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike navele su da ukrajinski građani nemaju zbog čega da strahuju i da niko neće pucati na civile.

"Biće likvidirane isključivo vojne jedinice koje pružaju otpor. Ko se bude predao, biće mu pošteđen život", kaže se u saopštenju.

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je danas da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa „uskoro biti oslobođeni“.

On se obratio stanovnicima DNR u gradovima koji su još uvek pod kontrolom ukrajinske vojske i poručio da njima ništa ne preti i da ostanu mirni.

Istovremeno, predstavnik Narodne milicija DNR Eduard Basurin saopštio je da ukrajinske snage trpe gubitke i zatražio da se otvore humanitarni koridori radi pružanja pomoći.

Takođe je rekao da ukrajinska vojska nije položila oružje, da pripadnika oružanih snaga ima dosta i da je situacija komplikovana, a da jedinice nacionalnog bataljona „Azov“ trenutno blokiraju grad Mariupolj.

Narodna milicija samoproglašene Luganske narodne republike saopštila je da je oslobođeno selo Lopaskino koje je do sada bilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

Istovremeno, lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da je na liniji fronta situacija napeta, ali da vojska LNR napreduje prema planu, navodi Sputnjik.

09.30 - Francuska obustavila letove

Francuska obustavlja letove iznad Ukrajine. Lufthanza potpuno prekida vazdušnu komunikaciju sa Ukrajinom.

09.27 - Krim zatvorio prelaze sa Ukrajinom

Krim je doneo odluku da zatvori sve granične punktove sa Ukrajinom do daljeg.

09.23 - Rusija: Ništa ne preti civilnom stanovništvu

Sredstva PVO (PVO) Oružanih snaga Ukrajine su potisnuta, vojna infrastruktura vazdušnih baza je onesposobljena, ukrajinski graničari ne pružaju otpor ruskoj vojsci. Ovo je danas, 24. februara, saopšteno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

"Pripadnici granične službe Ukrajine ne pružaju nikakav otpor ruskim jedinicama. Sredstva protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine su potisnuta. Onesposobljena je vojna infrastruktura vazdušnih baza Oružanih snaga Ukrajine", saopštio je vojni resor.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je takođe navelo da ruska vojska ne napada na gradove Ukrajine. Ističe se da se vojna infrastruktura onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

"Ništa ne preti civilnom stanovništvu", kažu u Ministarstvu odbrane RF.

09.21 - Ukrajinske jedinice masovno napuštaju položaje

Jedinice i vojska Oružanih snaga Ukrajine masovno napuštaju svoje položaje, bacajući oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. To pokazuju obaveštajni podaci, dodaje resor.

09.15 - Predsednik Austrije osudio Rusiju

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen osudio je danas najoštrije rusku agresiju i poručio da će Austrija učiniti sve što može kao neutralna država za doprinos miru.

- Predsednik Vladimir Putin mora odmah obustaviti napad i vratiti se pregovorima. Ako to ne učini upotreba vojne sile na evropskom kontinentu će odnose prema ruskom susedu decenijama promeniti - napisao je Van der Belen na tviteru.

09.14 - Makron o ruskoj vojnoj akciji

Francuski predsednik Emaneul Makron osudio je danas vojnu akciju Rusije u Ukrajini i pozvao Moskvu da je momentalno obustavi.

- Francuska najoštrije osuđuje odluku Rusije da započne rat u Ukrajini. Rusija mora odmah da obustavi svoje vojne operacije - napisao je Makron na svom Tviter nalogu.

Makron je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, jutros razgovarao ukrajinskim kolegom Volodirimom Zelenskim koji je od njega zatražio intervenciju u znak podrške njegovoj zemlji, prenosi Rojters.

09.03 - Šef DNR se obratio narodu

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa "uskoro biti oslobođeni".

Pušilin se obratio stanovnicima DNR u gradovima koji su još pod kontrolom ukrajinske vojske da njima ništa ne preti i pozvao je da ostanu smireni.

Istovremeno, predstavnik Narodne milicija DNR Eduard Basurin tvrdi da ukrajinske snage snose gubitke i zatražio da se otvore humanitarni koridori kako bi im bila pružena pomoć.

Takođe je rekao da ukrajinska vojska nije položila oružje, da pripadnika oružanih snaga ima dosta i da je situacija komplikovana.

08.50 - Borelj: Lideri EU danas usvajaju najsnažnije sankcije ikad

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da, zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, lideri EU danas usvajaju najsnažnije sankcije ikad.

- EU će odgovoriti na najsnažnije moguće nacine...(lideri EU) će usvojiti najoštriji paket sankcija ikad- rekao je Borelj novinarima u Briselu.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je Putin vratio Evropu u rat.

08.40 - Ursula fon der Lajen: Ruske snage izvršile su invaziju na Ukrajinu, kasnije ćemo predstaviti paket sankcija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oglasila povodom najnovijih događaja u Ukrajini.

- Ruske snage su izvršile invaziju na Ukrajinu, slobodnu i suverenu zemlju. Osuđujemo ovaj varvarski napad i cinične argumente koji se koriste da se opravda. Kasnije danas ćemo predstaviti paket masovnih, ciljanih sankcija - objavila je Fon der Lajen na Tviteru.

08.30 - Ukrajinske snage napuštaju svoje položaje u Donbasu

Ukrajinske snage užurbano napuštaju svoje položaje u Donbasu, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako navode, vojna operacija u okolini mesta Nikolajevka se sprovodi uspešno.

Narodna milicija LNR saopštila je da je oborila dva ukrajinska aviona Su-24 u blizini mesta Smeloje i Stepovoje.

08.20 - Narodna milicija LNR preuzela kontrolu nad gradom Sčastje i Stanicom Luganska.

Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je preuzela kontrolu nad gradom Sčastje i Stanicom Luganska.

Prethodno su vlasti LNR saopštile da su pokrenule vojnu operaciju oslobođenja „privremeno okupiranih teritorija“, da se gađaju isključivo vojni objekti i da ništa ne preti civilima.

08.10 - Ukrajina za uvođenje ratnog stanja

Vrhovna rada Ukrajine glasala je za usvajanje predsedničkog ukaza o uvođenju ratnog stanja u celoj zemlji, navodi se u saopštenju parlamenta na Fejsbuku.

Za usvajanje ukaza glasalo je 300 poslanika.


 

08.00 - Rusija: Civilnom stanovništvu ništa ne preti

Ruske oružane snage ne nanose nikakve raketne, vazdušne niti artiljerijske napade na gradove Ukrajine, saopštili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrane.

Civilnom stanovništvu ništa ne preti. Ministarstvo odbrane je dodalo da su mete napada vojna infrastruktura, objekti PVO, vojni aerodromi i avijacija ukrajinske vojske.

07.50 - Zelenski sazvao je Savet za nacionalnu bezbednost

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sazvao je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu i objavio ratno stanje na celoj teritoriji zemlje.Kako je naveo, ruska vojska gađa vojnu infrastrukturu Ukrajine.

Kako je naveo, ruska vojska gađa vojnu infrastrukturu Ukrajine.

07.40 - Počela je specijalna vojna operacija u Donbasu

Ruska armija je u četvrtak u ranu zoru krenula u specijalnu operaciju operaciju na teritoriji Donbasa. Visokopreciznim raketama napadnuta je ukrajinska vojna infastruktura, štabovi, centri veze i aerodromi.

Istovremeno jedinice Donjecke i Luganske narodne republike su krenule u napad na celoj liniji fronta. Korišćeni su višecevni bacači a zatim su krenuli tenkovi. Predsednik Rusije Vladimir Putin rano ujutro obratio se svom narodu preko TV i saopštio da je dao komandu da otpočne specijalna vojna operacija. Pre toga rukovodstva Donjecke i Luganske narodne republike su se obratila za pomoć kako bi se odbranili od ukrajinske armije koja je poslednjih dana intenzivno koristila artiljeriju i slala je svoje diverzantske grupe.

Putin je rekao da je cilj operacije zaštita ljudi koji su poslednjih osam godina bili maltertirani od ukrajinskog režima koji je provodio genocid. Ruski predsednik se obratio ne samo svom narodu već i Ukrajincima i pozvao njene vojnike da predaju oružje vrate se svojim kućama.

- Mi ne želimo da okupiramo ukrajinske teritorije i da silom namećemo bilo šta.Želimo da demilitarizujemo i oslobodimo od nacista Ukrajinu, istakao je Putin u obraćanju koje je prenosio kanal "Rusija 24". Takođe je poručio zapadnim zemljama da ne pokušaju da se umešao jer bi to za njih bilo tragično.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

07.00 - Specijalno obraćanje Putina

Poštovani građani Rusije! Dragi prijatelji!

Danas ponovo smatram neophodnim da se vratim na tragične događaje koji se zbivaju u Donbasu i na ključna pitanja osiguranja bezbednosti same Rusije.

Počeću od onog o čemu sam govorio u svom obraćanju 21. februara ove godine. Radi se o onome što izaziva našu posebnu zabrinutost i zebnju, o fundamentalnim pretnjama koje iz godine u godinu, korak za korakom grubo i drsko stvaraju neodgovorni političari na Zapadu prema našoj zemlji. Imam u vidu širenje bloka NATO-a na istok, približavanje njegove vojne infrastrukture ruskim granicama.

Dobro je poznato da smo tokom 30 godina istrajno i strpljivo pokušavali da se dogovorimo s vodećim zemljama NATO-a o principima jednake i nedeljive bezbednosti u Evropi. U odgovor na naše predloge stalno smo se suočavali ili s ciničnom obmanom i laži, ili s pokušajima pritiska i ucene, a Severnoatlantska alijansa se u međuvremenu nezadrživo širi, bez obzira na sve naše proteste i zabrinutost. Vojna mašinerija se širi i, ponavljam, približava tik uz naše granice.

Odakle taj drski manir da se razgovara s pozicije vlastite isključivosti, nepogrešivosti i uverenjem da ti je sve dozvoljeno? Odakle oholi, nipodaštavajući odnos prema našim interesima i apsolutno legitimnim zahtevima? Odgovor je jasan, sve je jasno i očigledno. Sovjetski Savez je krajem osamdesetih godina prošlog veka oslabio, a onda se i sasvim raspao. Čitav tok tadašnjih događaja je dobra lekcija za nas i danas, on je ubedljivo pokazao da je paraliza vlasti i volje prvi korak ka potpunoj degradaciji i zaboravu. Tada je bilo dovoljno da na neko vreme izgubimo veru u sebe i gotovo – čitava ravnoteža snaga u svetu je narušena.

To je dovelo do toga da raniji dogovori, sporazumi već faktički ne važe. Nagovaranja i molbe ne pomažu. Sve što nije po volji hegemona, onih koji drže vlast, proglašava se arhaičnim, zastarelim, nepotrebnim. I obrnuto: sve što im se čini korisnim prikazuje se kao istina u poslednjoj instanci koja se nameće po svaku cenu, drsko, svim sredstvima. One koji se ne slažu lome preko kolena.

Ovo o čemu sada govorim tiče se ne samo Rusije i izaziva ne samo našu zabrinutost. To se tiče čitavog sistema međunarodnih odnosa, a katkad čak i samih saveznika SAD. Posle raspada SSSR-a faktički je počelo prekrajanje sveta i dotad uspostavljene norme međunarodnog prava – a one ključne, osnovne usvojene su kao rezultat Drugog svetskog rata i umnogome su potvrđivale njegove rezultate – počele su da smetaju onima koji su se proglasili pobednicima u Hladnom ratu.

Naravno, u praktičnom životu, u međunarodnim odnosima, u pravilima za njihovo regulisanje moralo se voditi računa i o promeni situacije u svetu i same ravnoteže snaga. Ali trebalo je to raditi profesionalno, ravnomerno, strpljivo, imajući na umu i poštovanje interesa svih zemalja i uz razumevanje vlastite odgovornosti. Ali ne – u stanju euforije zbog apsolutne nadmoći, svojevrsnog savremenog apsolutizma, pa još i u svetlu niskog nivoa opšte kulture i bahatosti onih koji su pripremali, donosili i nametali odluke koje su samo njima koristile. Situacija je počela da se razvija po drukčijem scenariju.

Primera je napretek.

Koristili su avijaciju, rakete direktno u centru Evrope. Nekoliko nedelja trajalo je neprekidno bombardovanje mirnih gradova, vitalne infrastrukture. Moramo podsetiti na te činjenice, iako pojedine zapadne kolege ne vole da se sećaju tih događaja, a kad mi govorimo o tome ne pozivaju se na norme međunarodnog prava nego na okolnosti koje tumače kako oni nalaze za shodno.

Nelegitimno korišćenje vojne sile protiv Libije, izvrtanje svih odluka Saveta bezbednosti UN o libijskom pitanju dovelo je do potpunog uništenja države, a uz to nastalo je ogromno žarište međunarodnog terorizma i do toga da je zemlja utonula u humanitarnu katastrofu, u dugogodišnji građanski rat bez kraja i konca koji i dalje traje. Tragedija na koju su osudili stotine hiljada, milione ljudi ne samo u Libiji, već i u čitavom tom regionu dovela je do masovne reke izbeglica iz Severne Afrike i Bliskog istoka u Evropu.

Sličnu sudbinu spremali su i za Siriju. Borbena dejstva zapadne koalicije na teritoriji te zemlje bez saglasnosti sirijske vlade i dozvole Saveta bezbednosti UN nije ništa drugo do agresija, intervencija.

Ipak, posebno mesto u tom nizu zauzima svakako invazija na Irak, takođe bez ikakvih pravnih osnova. Kao izgovor su iskoristili navodno pouzdane informacije kojima raspolažu SAD o tome da Irak ima oružje za masovno uništenje. Kao dokaz za to javno, u očima čitavog sveta američki državni sekretar mahao je nekakvom epruvetom s belim prahom, uveravajući sve da je to hemijsko oružje na kom se radi u Iraku. A zatim se ispostavilo da je sve to podmetačina, blef: u Iraku nema nikakvog hemijskog oružja. Neverovatno, začuđujuće, ali činjenica ostaje činjenica. Lagalo se na najvišem državnom nivou i s najviše govornice UN. Rezultat su ogromne žrtve, razaranja, neverovatna eskalacija terorizma.

Uopšte uzev, stiče se utisak da praktično svuda, u mnogim regionima sveta gde Zapad dolazi da uspostavlja svoj poredak na kraju ostaju krvave otvorene rane, čirevi međunarodnog terorizma i ekstremizma. Sve što sam rekao su najfrapantniji, ali ni izdaleka jedini primeri prenebregavanja međunarodnog prava.

U isti rang spadaju i obećanja našoj zemlji da se NATO ni pedalj neće širiti na istok. Ponavlja, prevarili su nas, ili rečeno po narodski namagarčili nas. Da, često se može čuti da je politika prljava. Možda, ali ne u toj meri, ne toliko. Jer takvo prevarantsko ponašanje je u suprotnosti ne samo sa principima međunarodnih odnosa, već pre svega s opšteprihvaćenim normama morala i etike. Gde je tu pravednost i pravda? Samo čista laž i licemerje.

Uzgred, sami američki političari, politikolozi i novinari pišu i govore da je unutar SAD poslednjih godina izgrađena prava „imperija laži“. Teško je ne složiti se s time – baš je tako. Ali ne treba biti skroman: SAD su ipak velika zemlja, sistemska država. Svi njeni sateliti ne samo da joj bespogovorno i pokorno povlađuju i ugađaju joj svakim povodom, nego još kopiraju njeno ponašanje, oduševljeno prihvataju pravila koja ona predlaže. Zato se s punim razlogom i sigurnošću može reći da je čitav tzv. zapadni blok koje su SAD formirale po svojoj slici i prilici, sav i u celini upravo ta „imperija laži“.

Što se tiče naše zemlje, posle raspada SSSR i uz svu neviđenu otvorenost nove savremene Rusije, spremnost da pošteno radimo sa SAD i drugim zapadnim partnerima a u uslovima faktički jednostranog razoružanja, nas su odmah pokušali da dotuku, dokrajče i konačno nas unište. Upravo je tako bilo 90-ih godina i početkom 2000-ih, kada je tzv. kolektivni Zapad veoma aktivno podržavao separatizam i bande plaćenika na jugu Rusije. Koliko nas je žrtava, koliko gubitaka tada sve to koštalo, kroz kakva iskušenja smo morali da prođemo pre nego što smo konačno slomili kičmu međunarodnom terorizmu na Kavkazu. Pamtimo to i nikada nećemo zaboraviti.

Zapravo, sve doskora nisu prestajali pokušaji da nas iskoriste u svoje interese, da unište naše tradicionalne vrednosti i da nam nametnu svoje pseudovrednosti koje bi pojele nas, naš narod iznutra, one stavove koje već agresivno nameću u svojim zemljama i koji nas direktno vode u degradaciju i odrođivanje, pošto su u suprotnosti sa samom ljudskom prirodom. To se neće desiti, niko i nikada to nije uspeo. Pa neće uspeti ni sada.

Bez obzira na sve, decembra 2021. godine mi smo ipak još jednom pokušali da se dogovorimo sa SAD i njihovim saveznicima o principima osiguranja bezbednosti u Evropi i o neširenju NATO-a. Sve uzalud. Stav SAD se ne menja. Oni ne nalaze za shodno da se dogovaraju s Rusijom o tom za nas ključnom pitanju, težeći svojim ciljevima prenebregavaju naše interese.

I naravno, u takvoj situaciji nameće se pitanje: šta dalje da se radi, šta da se čeka? Mi dobro znamo iz istorije kako se 1940. i početkom 1941. godine prošlog veka Sovjetski Savez na sve načine trudio da spreči ili makar da odloži početak rata. Radi toga trudio se da bukvalno do poslednjeg trenutka ne provocira potencijalnog agresora, nije sprovodio ili je odlagao najneophodnije, očigledne akcije za pripremu za odbijanje neizbežnog napada. A koraci koij su na kraju ipak preduzeti bili su katastrofalno okasneli. Kao rezultat zemlja nije bila spremna za to da punom snagom dočeka invaziju nacističke Nemačke koja je bez objave rata napala našu domovinu 22.juna 1941.godine. Neprijatelja smo uspeli da zaustavimo, a onda i da slomimo, ali uz ogroman danak. Pokušaj da se ugodi agresoru pred Veliki otadžbinski rat bio je greška koja je skupo koštala naš narod. Prvih meseci borbenih dejstava izgubili smo ogromne, strateški važne teritorije i milione ljudi. Drugi put takvu grešku nećemo dozvoliti, nemamo prava.

Oni koji pretenduju na svetsku dominaciju, javno, nekažnjeno i, naglasiću, bez ikakvih osnova proglašavaju nas, Rusiju svojim neprijateljem. Oni zaista danas raspolažu danas ogromnim finansijskim, naučno-tehnološkim i vojnim potencijalima. Mi to znamo i objektivno ocenjujemo pretnje u sferi ekonomije koje se stalno čuju na naš račun – isto kao i svoje mogućnosti da se suprotstavimo toj drskoj i permanentnoj uceni. Ponavljam, to procenjujemo bez iluzija, krajnje realistično.

Što se tiče vojne sfere, savremena Rusija je čak i posle raspada SSSR i gubitka značajnog dela njegovog potencijala danas jedna od najmoćnijih nuklearnih država sveta i štaviše ima izvesnu nadmoć u nizu najnovijih tipova naoružanja. S timu vezi niko ne treba da sumnja da će direktni napad na našu zemlju dovesti do sloma i užasnih posledica za svakog potencijalnog agresora.

Istovremeno, tehnologije, pa i odbrambene, brzo se menjaju. Liderstvo u toj oblasti prelazi i brzo će prelaziti iz ruke u ruku, a dotle će vojno osvajanja teritorija uz naše granice, ako to dozvolimo da se desi, ostati decenijama unapred i možda i uvek i stvaraće za Rusiju stalno rastuću, apsolutno neprihvatljivu pretnju.

Već sada, kako se NATO širi na istok, situacija za našu zemlju iz godine u godinu postaje sve gora i opasnija. Štaviše, poslednjih dana rukovodstvo NATO otvoreno govori o potrebi da se ubrza, forsira pomeranje infrastrukture Alijanse prema granicama Rusije. Drugim rečima, oni pooštravaju svoj stav. Mi više ne možemo da prosto nastavimo da posmatramo ono što se zbiva. To bi bilo apsolutno neodgovorno s naše strane.

Dalje širenje infrastrukture Severnoatlantske alijanse, započeto vojno osvajanje teritorije Ukrajine za nas je neprihvatljivo. Naravno, nije stvar samo u organizaciji NATO – to je samo instrument spoljne politike SAD. Problem je u tome što na nama susednim teritorijama – da primetim, našim istorijskim teritorijama – nastaje nama neprijateljska „anti-Rusija“, koja je stavljena pod potpunu spoljnu kontrolu i ubrzano se popunjava oružanim snagama NATO zemalja i bilduje najsavremenijim oružjem.
Za SAD i njihove saveznike to je tzv. politika obuzdavanja Rusije i očigledne geopolitičke dividende. A za našu zemlju to je na kraju pitanje života i smrti, pitanje naše istorijske budućnosti kao naroda. I to nije preuveličavanje – upravo je tako. To je realna opasnost ne samo za naše interese, nego za samo postojanje naše države i njen suverenitet. Upravo je to ona crvena linija o kojoj smo više puta govorili. Oni su je prešli.

S tim u vezi je i stanje u Donbasu. Vidimo da su snage koje su 2014. godine izvršile državni prevrat u Ukrajini, osvojile vlast i drže je u suštini uz pomoć dekorativnih i zbornih procedura, definitivno odbile mirno rešenje sukoba. Osam godina, beskrajno dugih osam godina činili smo sve što je moguće da se situacija reši mirnim, političkim sredstvima. Sve uzalud.

Kao što sam već rekao u svoj prethodnom obraćanju, ne može se bez saosećanja gledati ono što se tamo zbiva. Jednostavno, sve to se više nije moglo trpeti. Mora se smesta prekinuti taj košmar – genocid nad milionima ljudi koji tamo žive, koji se uzdaju samo u Rusiju, uzdaju se nas. Upravo te težnje, osećanja, bol ljudi za nas su i bili glavni motiv za donošenje odluke o priznanju narodnih republika Donbasa. Smatram da je važno da to dodatno naglasim. Vodeće zemlje NATO za postizanje svojih ciljeva u svemu podržavaju ekstremne nacionaliste i neonaciste u Ukrajini, koji zauzvrat nikada neće oprostiti Krimljanima i Sevastopoljcima njihov slobodni izbor – da se ponovo pripoje Rusiji.

Oni će, naravno, krenuti i na Krim, i to isto kao i na Donbas, s ratom, s namerom da ubijaju, kao što su nezaštićene ljude ubijali kazneni odredi iz bandi ukrajinskih nacionalista, saradnika Hitlera u vreme Velikog otadžbinskog rata. Oni otvoreno govore i o tome da pretenduju na čitav niz drugih ruskih teritorija.

Samo je pitanje vremena: oni se spremaju, čekaju pogodan trenutak. Sada pretenduju još i na to da dobiju nuklearno oružje. Nećemo im to dozvoliti.

Kao što sam ranije govorio, Rusija je posle raspada SSSR prihvatila nove geopolitičke realnosti. Mi se s poštovanjem odnosimo i odnosićemo se prema svim ponovo formiranim zemljama na postsovjetskom prostoru. Poštujemo i poštovaćemo njihov suverenitet, a primer za to je pomoć koju smo pružili Kazahstanu kad se suočio s tragičnim događajima, sa izazovom za njegovu državnost i integritet. Ali Rusija se ne može osećati bezbedno, ne može da se razvija i postoji uz stalnu pretnju koja dolazi s teritorije savremene Ukrajine.

Podsećam da smo 2000-2005. pružili vojni otpor teroristima na Kavkazu, odbranili integritet naše države, sačuvali Rusiju. Godine 2014. podržali smo Krimljane i Sevastopljce. A 2015. smo primenili oružane snage da bismo postavili pouzdanu branu od prodora terorista iz Sirije u Rusiju. Nismo imali drugog načina da se zaštitimo.

Isto se dešava i sada. Jednostavno nisu nam ostavili nijednu drugu mogućnost da zaštitimo Rusiju, naše ljude, osim one koju ćemo biti primorani da primenimo danas. Okolnosti zahtevaju od nas odlučne i neodložne akcije. Narodne republike Donbasa obratile su se Rusiji s molbom za pomoć.

S tim u vezi, u skladu sa članom 51, deo 7 Povelje UN, uz odobrenje Saveta Federacije Rusije a ispunjavajući sporazume o prijateljstvu i međusobnoj pomoći s Donjeckom Narodnom Republikom i Luganskom Narodnom Republikom, koju je Federalna skupština ratifikovala 22. februara, doneo sam odluku o sprovođenju specijalne operacije.

Njen cilj je zaštita ljudi koji su osam godina izloženi iživljavanju i genocidu od strane kijevskog režima. I zato ćemo težiti ka demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine, kao i ka tome da se izvedu pred sud oni koji su izvršili mnogobrojne krvave zločine protiv civila, pa i protiv građana Ruske Federacije. Pri tome ne planiramo okupaciju ukrajinskih teritorija. Ne nameravamo nikome i ništa da namećemo silom. Istovremeno čujemo da se na Zapadu u poslednje vreme sve češće čuju reči da dokumente koje je popisao sovjetski totalitarni režim, a koji potvrđuju rezultate Drugog svetskog rata, više ne treba ni poštovati.

Rezultati Drugog svetskog rata kao i žrtve koje je naš narod položio na oltar pobede nad nacizmom su svete. Ali to nije u suprotnosti s visokim vrednostima prava i sloboda čoveka, polazeći od realija koje su nastale do danas tokom posleratnih decenija. Takođe se ne ukida pravo nacija na samoopredeljenje, garantovano članom 1 Povelje UN.

Podsetiću da ni prilikom stvaranja SSSR, ni posle Drugog svetskog rata ljudi koji žive na ovim ili onim teritorijama koje ulaze u savremenu Ukrajinu niko nikada nije pitao kako bi oni sami da organizuju svoj život. U osnovi naše politike je sloboda, sloboda izbora da svi samostalno određuju svoju budućnost i budućnost svoje dece. I mi smatramo da je važno da to pravo – pravo izbora – mogu da iskoriste svi narodi koji žive na teritoriji današnje Ukrajine, svi koji to požele.

S tim u vezi obraćam se i građanima Ukrajine. Rusija je 2014. godine morala da zaštiti građane Krima i Sevastopolja od onih koje vi sami zovete „naci“. Krimljani i Sevastopoljci su napravili svoj izbor – da budu sa svojom istorijskom domovinom, s Rusijom, i mi smo to podržali. Ponavljam, jednostavno nismo mogli da postupimo drukčije.

Današnji događaji nisu povezani sa željom da se zadire u interese Ukrajine i ukrajinskog naroda, oni su povezani sa zaštitom same Rusije od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca i pokušavaju da je iskoriste protiv naše zemlje i njenog naroda. Ponavljam, naši postupci su samozaštita od pretnji koje nam stvaraju i od još veće nesreće od one koja se danas dešava. Ma koliko teško bilo, molim vas da to shvatite i pozivam vas na saradnju da bismo što pre okrenuli ovu tragičnu stranicu i zajedno krenuli napred, da nikom ne dozvolimo da se meša u naše poslove, u naše odnose, nego da ih gradimo samostalno, tako da to stvori neophodne uslove za prevazilaženje svih problema i, bez obzira na postojanje državnih granica, jača nas iznutra kao jedinstvenu celinu. Ja verujem u upravo takvu našu budućnost.

Vaši očevi, dedovi i pradedovi nisu se zbog toga borili protiv nacista, branili našu zajedničku domovinu da bi današnji neonacisti osvojili vlast u Ukrajini. Zakleli ste se na vernost ukrajinskom narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu i iživljava se nad samim narodom. Ne ispunjavajte njena kriminalna naređenja. Pozivam vas da odmah položite oružje i idete kući. Objasniću: vojnici ukrajinske armije koja ispune ovaj zahtev mogu neometano da napuste zonu borbenih dejstava i da se vrate svojim porodicama.

Još jednom naglašavam: sva odgovornost za moguće krvoproliće u celini i potpunosti biće na savesti vladajućeg režima na teritoriji Ukrajine.

Sada nekoliko važnih, veoma važnih reči za one koji bi mogli da padnu u iskušenje da se sa strane umešaju u tekuće događaje. Ko god pokuša da nas ometa, a tim pre da stvari pretnje za našu zemlju, za naš narod, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će dovesti do takvih posledica s kojima se nikad u istoriji niste suočili. Spremni smo na svaki razvoj događaja. Sve odluke neophodne s tim u vezi su donete. Nadam se da će me čuti.

Dobrobit i samo postojanje čitav država i naroda, njihov uspeh i vitalnost uvek polaze iz moćnih korena sopstvene kulture i vrednosti, iskustva i tradicije predaka i, naravno, direktno zavise od sposobnosti da se brzo prilagođavate životu koji se stalno menja, od jedinstva društva, njegove sposobnosti da se konsoliduje, da ujedini sve snage da bi se išlo npared.

Sila je uvek potrebna, ali ona može biti različitog kvaliteta. U osnovi politike „imperije laži“, o kojoj sam govorio na samom početku svog izlaganja leži pre svega gruba, otvorena sila. U takvim slučajevima kod nas kažu: „Kad sila postoji, um nije potreban.“

Mi i vi znamo da je prava sila – u pravednosti i pravdi koja je na našoj strani. A kad je tako, teško je ne saglasiti se s time da su upravo sila i spremnost za borbu osnova nezavisnosti i suvereniteta, da su neophodni temelj na kom se jedino i može pouzdano graditi svoja budućnost, graditi svoj dom, svoja porodica, svoja domovina.

Siguran sam da će vojnici i oficiri Oružanih snaga Rusije verni svojoj zemlji profesionalno i hrabro izvršiti svoju dužnost. Ne sumnjam da će složno i efikasno delovati svi nivoi vlasti, stručnjaci koji odgovaraju za stabilnost naše privrede, finansijskog sistema socijalnog sektora, rukovodioci naših kompanija i celokupan ruski biznis. Računam na konsolidovan, patriotski stav svih parlamentarnih partija i društvenih snaga. Na kraju, kako je to uvek i bilo u istoriji, sudbina Rusije je u pouzdanim rukama našeg multinacionalnog naroda. A to znači da će donete odluke biti izvršene, postavljeni ciljevi ostvareni, a bezbednost naše domovine pouzdano garantovana.

Verujem u vašu podršku, u nepobedivu snagu koju nam daje naša ljubav prema otadžbini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!