PUTIN SE OBRATIO NACIJI: Počela je specijalna vojna operacija u Donbasu

B. Vlahović

24. 02. 2022. u 07:35

RUSKA armija je u četvrtak u ranu zoru krenula u specijalnu operaciju na teritoriji Donbasa. Visokopreciznim raketama napadnuta je ukrajinska vojna infastruktura, štabovi, centri veze i aerodromi.

ПУТИН СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Почела је специјална војна операција у Донбасу

Foto: Profimedia

Istovremeno jedinice Donjecke i Luganske Narodne Republike su krenule u napad na celoj liniji fronta. Korišćeni su višecevni bacači a zatim su krenuli tenkovi. Predsednik Rusije Vladimir Putin rano ujutro obratio se svom narodu preko TV i saopštio da je dao komandu da otpočne specijalna vojna operacija. Pre toga rukovodstva Donjecke i Luganske Narodne Republike su se obratila za pomoć kako bi se odbranili od ukrajinske armije koja je poslednjih dana intenzivno koristila artiljeriju i slala je svoje diverzantske grupe.

Putin je rekao da je cilj operacije zaštita ljudi koji su poslednjih osam godina bili maltretirani od ukrajinskog režima koji je provodio genocid. Ruski predsednik se obratio ne samo svom narodu već i Ukrajincima i pozvao njene vojnike da predaju oružje i vrate se svojim kućama.

- Mi ne želimo da okupiramo ukrajinske teritorije i da silom namećemo bilo šta. Želimo da demilitarizujemo i oslobodimo od nacista Ukrajinu - istakao je Putin u obraćanju koje je prenosio kanal "Rusija 24". Takođe je poručio zapadnim zemljama da ne pokušavaju da se umešaju jer bi to za njih bilo tragično.

Rusija je odlučila da pomogne Donjeckoj i Luganskoj oblasti na osnovu nedavno potpisanog dogovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći. Putin je rekao da je uveren da će njegovi vojnici i oficiri profesionalno i hrabro obaviti svoje zadatke.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski proglasio je ratno stanje. Razgovarao je telefonom sa predsednikom SAD Bajdenom koji je obećao da će Zapad pružiti pomoć Ukrajini.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a