"SANKCIJE RUSIJI POGODIĆE I NEMAČKU EKONOMIJU": Stav Nemačke ostao isti - neće Ukrajini isporučivati oružje

Novosti onlajn

24. 02. 2022. u 16:14

NEMAČKI vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek izjavio je danas da je stav nemačke vlade kada je reč o izvozu naoružanja nepromenjen – Berlin neće isporučivati smrtonosno oružje Kijevu.

САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ПОГОДИЋЕ И НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ: Став Немачке остао исти - неће Украјини испоручивати оружје

Foto printskrin

- Zahtev ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Andreja Meljnika je poznat, kao što je poznat i stav federalne vlade. Mogu samo da ponovim naš stav: nećemo isporučivati oružje Ukrajini - rekao je ministar.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, Robert Habek je rekao da će one pogoditi nemačku ekonomiju u ograničenoj meri.

- Sankcije koje će verovatno biti usvojene danas, njihov spisak je odavno pripremljen i usaglašen, formirane su tako da žestoko pogode rusku ekonomiju, dok će nemačku pogoditi, verovatno, u ograničenoj meri, mada će uticaj na neke oblasti nemačke ekonomije biti neizbežan. Potrebno ih je uzeti u obzir... Cena za to da svet ponovo učinimo mogućim, da vratimo diplomatiju na sto, jeste da u krajnjoj liniji pooštrimo ekonomske sankcije - rekao je Habek.

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ova zima stabilna

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ali je ono zagarantovano ove zime, rekao je nemački vicekancelar.

- Nemačka zavisi 55 odsto od ruskog gasa. Znate da su cene gasa bile visoke i da skladišta gasa nisu bila dovoljno popunjena pre zime... Koristili smo različite instrumente tokom zime da stabilizujemo nivo zaliha, koji je sada u na nivou prosečnih godišnjih pokazatelja iz 2017. Sada možemo da kažemo da ćemo sigurno proći ovu zimu, a snabdevanje gasom će biti pouzdano, čak i ako cene ponovo porastu ili Rusija smanji ili obustavi snabdevanje gasom - rekao je Robert Habek.

- Prema njegovim frečima, tržište gasa beleži rast cena u kontekstu situacije u Ukrajini, ali je ono veliko, globalno i elastično, odnosno sposobno da se stabilizuje.

- Naše oči su trenutno uprte pre svega na sirovine fosilnih goriva. A kratkoročni skok cena akcija koji sada vidimo će se primiriti. Znamo i iz prošlosti da rat diže cene, ali znamo i da je tržište veliko, globalno i veoma fleksibilno. Procenjena proizvodnja može da poraste na mnogim mestima u svetu. A ako lanci snabdevanja pokriju gas ili ugalj, cene će se smanjiti - rekao je ministar.

Govoreći o snabdevanju žitaricama iz Ukrajine, Habek je napomenuo da „nema mesta za brigu da će doći do nestašice hleba i lepinja“.

- Biće dovoljno resursa za ovo - dodao je ministar.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a