SITUACIJA SE STABILIZUJE: Kazahstan pod kontrolom vlasti i jedinica ODKB-a, zvanično poginule 164 osobe

Tanjug

09. 01. 2022. u 15:09

ZAMENIK ministra odbrane Kazahstana general Sultan Gamaljedinov izjavio je danas da se situacija u toj zemlji stabilizuje i da je pod kontrolom vlasti.

СИТУАЦИЈА СЕ СТАБИЛИЗУЈЕ: Казахстан под контролом власти и јединица ОДКБ-а, званично погинуле 164 особе

Foto Tanjug/AP

On je, na zajedničkom brifingu sa komandantom mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Andrejem Serđukovim, rekao da će protivteroristička operacija biti nastavljena do, kako je naveo, "potpunog uništenja terorista i uspostavljanja reda u zemlji", prenela je agencija RIA Novosti.

General Serđukov je izjavio da mirovne snage ODKB štite važne vojne, državne i socijalne ustanove u Almatiju i okolnim područjima.

Foto Tanjug/AP

"Jedinice ODKB-a nastaviće da izvršavaju zadatke dok se situacija u potpunosti ne stabilizuje", rekao je Serđukov na brifingu, prenosi ruska agencija Itar-Ta s s.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti nakon poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u nerede i sukobe sa snagama bezbednosti. Prema najnovijim podacima, poginule su 164 osobe, a njih 2.200 je zatražilo lekarsku pomoć.

U zemlju su, na poziv predsednika Kasima Žomarta Tokajeva, stigle snage ODKB-a.

164 poginulo u nemirima

Broj poginulih tokom nemira u Kazahstanu porastao je na 164, javlila je danas televizija Habar 24 pozivajući se na podatke Ministarstva zdravlja.


Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Almatiju su poginule 103 osobe od izbijanja nemira u Kazahstanu. U regionu Kizilorda ubijena je 21 osoba, 10 osoba u oblasti Žambil i osam osoba u oblasti Almati, preneo je TAS S.

Televizija Habar 24 je pozivajući se na podatke Ministarstva zdravlja, javila i da je od početka nemira u Kazahstanu preko 2.200 ljudi zatražilo lekarsku pomoć.
 

Foto Tanjug/AP

Ministarstvo precizira da ukupan broj povređenih znosi 2.265. Najveći broj je povređen tokom nereda u Almatiju - 1.100 ljudi. Trenutno se u bolnicama širom Kazahstana nalazi 719 ljudi. Čak 83 njih je u teškom stanju.


Među poginulima su tri maloletne osobe. Ombudsman za decu u Kazahstanu Aruzhan Sain potvrdio je smrt dvoje tinejdžera od 11 i 15 godina, kao i smrt četvorogodišnje devojčice.

BONUS VIDEO:

NOVOSTI U ISTANBULU: Klanjanje u hrišćanskim svetinjama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku