KAZAHSTAN OTKRIVA BOGATSTVO NAZARBAJEVIH: Ćerka bivšeg predsednika iz zemlje iznela 300 milina dolara, trošila ih u Londonu i Dubaiju

Novosti online

09. 01. 2022. u 12:52

ALIJA Nazarbajeva, kći bivšeg kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, svojevremeno je u Londonu obavila veliku kupovinu, pošto je iz zemlje iznela 300 miliiona dolara

КАЗАХСТАН ОТКРИВА БОГАТСТВО НАЗАРБАЈЕВИХ: Ћерка бившег председника из земље изнела 300 милина долара, трошила их у Лондону и Дубаију

Foto: Printscreen

Ta kupovina uključivala je privatni avion vredan 25 miliona dolara, kuću vrednu 8,75 miliona funti u Hajgejtu, pa čak i privatnu banku.

Kći bivšeg predsednika Kazahstana, zemlje rastrzane sukobima proteklih dana, odlučila se na šoping pošto je iz zemlje iznela 300 milona dolara svog ličnog bogatstva, piše britanski Telegraf, a prenosi Jutarnji list.

Nazarbajeva je dala uputstva dvojici profesionalnih finansijskih savetnika da kupe raskošne kuće, banku i luksuzni avion, nakon što su novac prebacili u složenu mrežu ofšor trustova i preduzeća, koja se proteže od Lihtenštajna do Britanskih Devičanskih ostrva.

Njena kupovina trebala je da joj pomogne da dobije prebivalište u Britaniji, a svom timu je naložila i da kupi imovinu u vrednosti 14 miliona dolara u Dubaiju.

Najmlađa kći

Detalji te kupovine iz 2006. godine, koji su prvi puta otkriveni u subotu, verovatno će izazvati nevericu u Kazahstanu, koji je pogođen nasilnim prostestima usmerenim prema tamošnjoj eliti koja decenijama vlada zemljom.

Alija je najmlađa kći Nursultana Nazarbajeva, koji je bio predsednik Kazahstana 28 godina, sve do 2019. godine, kada se povukao u senku, ali je bio zadržao veliki deo svoje moći. Dok je on vodio zemlju, tokom i nakon doba SSSR-a, odabrana manjina je prikupila golemo bogatstvo, dok su se istovremeno mnogi obični Kazahstanci borili za puko preživljavanje.

Nazarbajev je u dramatičnim okolnostima 5. januara smenjen s mesta čelnika kazahstanskog Saveta bezbednosti (iako je po zakonu - nesmenjiv) i navodno se spremao da napusti zemlju. Vlasti su u subotu saopštile da je Nazarbajev i dalje u glavnom gradu, u njegovu čast preimenovanom u Nur-Sultan.

Ranije su kolale glasine da 41-godišnja Alija Nazarbajeva želi da otputuje u Dubai sa svojim ocem.

Njena rastrošnost u Londonu, koju je jedan stručnjak opisao kao "zapanjujuću", izašla je na videlo tek nakon svađe s dvojicom finansijskih savetnika, koje je optužila za proneveru sredstava, urotu radi prevare, kršenje dužnosti i nepravedno bogaćenje.

Nazarbajeva je dvojicu savetnika tužila na Visokom sudu u Londonu potražujući 223 miliona dolara, pre nego je slučaj rešila nagodbom. Pojedinosti ovog slučaja iz 2016. tek sada su izašle na videlo.

Do sada je Nazarbajeva - čija najstarija sestra Dariga posjeduje imovinu u Londonu vrednu 108 miliona dolara - bila poznatija po Damianijevom dizajnerskom nakitu, promovisanju vlastitog brenda odeće i posedovanju vrhunskog spa centra u Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu, a takođe i kao direktorica jedne građevinske firme.

Na svom Instagram profilu često je objavljivala fotografije s ocem koji je do odlaska s vlasti njegovao imidž "oca nacije", a to mu je bila i službena titula.

Finansijske veze s Britanijom

Porodica Nazarbajev je još davno uspostavila finansijske veze s Velikom Britanijom,a  kazahstanski oligarh platio je princu Endrjuu četiri miliona dolara više od tražene ciene za njegov dom u Suninghil Parku 2007. godine.

Alija Nazarbajeva je tvrdila da je prebacila 312 milijuna dolara ličnog bogatstva iz zemlje pošto su joj savetnici rekli da bi bilo "opasno"da držati svoje bogatstvo u Kazahstanu i da bi ga trebalo "sakriti" i "prikriti" u ofšor mreži, navodi Telegraf na osnovu uvida u dokumenta. 

Iako nema dokaza da je novac Alije Nazarbajeve stečen nezakonito, kazahstanski komentatori kažu da ova otkrića pokreću pitanja o načinu na koji je njeno bogatstvo preseljeno iz zemlje.

"Ovo otvara mnoga pitanja o poslovanju Alije Nazarbajeve u Kazahstanu. Količina novca je zapanjujuća", kaže Tom Mayne sa Sveučilišta Egzeter, inače dobar poznavatelj prilika u vezi Kazahstana.

"Ovaj slučaj pokazuje da se Velika Britanija često koristi kao sigurno utočište za ovako stečen novac. Ljudi koji su izašli na ulice u Katazahstanu vide da porodica Nazarbajev poseduje kuće od više miliona funti, i još milijune za ulaganje u ono što žele".

Na zahtev redakcije britanskog lista Alija Nazarbajeva nije odgovorila, dok su njeni bivši finansijski savetnici odovorili da su njene "neutemeljene optužbe odbijene i da je postignuta je prijateljska nagodba",naveo je Telegraf. 

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: 

RETKI SNIMCI: Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu