ŠTA TO RADI BRITANSKA VLADA: Premijer DŽonson želi da preradi ugovor o Bregzitu

Novosti online

24. 07. 2021. u 17:41

SAMO sedam meseci nakon što ga je pohvalio, britanski premijer Boris DŽonson pokušava da preradi ugovor o Bregzitu koji je potpisao sa Evropskom unijom, prenosi Si-En-En.

ШТА ТО РАДИ БРИТАНСКА ВЛАДА: Премијер Џонсон жели да преради уговор о Брегзиту

Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

To je rizičan potez koji će potkopati kredibilitet Britanije kao pouzdanog trgovinskog partnera upravo u trenutku kada vlada Velike Britanije želi da sklopi ekonomske saveze daleko izvan Evrope kako bi opravdala svoju prodaju „globalne Britanije“ za Bregzit, smatraju stručnjaci.

Zvaničnici EU već su odbili poziv Velike Britanije za ponovnim pregovorima, za koji trgovinski stručnjaci kažu da predstavlja drski pokušaj da se pritisne Evropska unija da pristane na zahteve koje je već odbila tokom prethodnih pregovora.

Druge zemlje koje gledaju kako će se drama odvijati nastaviće sa oprezom kada je reč o odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom, prema L. Alan Vintersu, iz Opservatorije za trgovinsku politiku Ujedinjenog Kraljevstva na Univerzitetu u Saseksu, u Engleskoj.

- To sigurno dovodi do preispitivanja ove vlade - rekao je Vinters za Si-En-En "Biznis".

- Mislim da to neće dovesti do potpunog prekida pregovora između Velike Britanije i drugih zemalja, ali mislim da će ovaj postupak otežati situaciju - dodao je.

Analitičar na kraju ocenjuje - hirovito ponašanje britanske vlade ne sija u najboljem svetlu , ali neće nužno imati fatalne posledice za buduće trgovinske saveze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)