ŽELEO DA STRIMUJE SVOJU SMRT: Francuz koji se borio za eutanaziju konačno preminuo

Novosti onlajn

15. 06. 2021. u 22:41

FRANCUZ Alan Kok, koji se godinama borio za pravo na eutanaziju, preminuo je pomoću asistiranog samoubistva u Švajcarskoj u 58. godini, saopštili su njegovi prijatelji i aktivisti koji se bore za pravo na eutanaziju u Francuskoj.

ЖЕЛЕО ДА СТРИМУЈЕ СВОЈУ СМРТ: Француз који се борио за еутаназију коначно преминуо

Foto: pixabay

Alan Kok je decenijama patio od bolne i neizlečive degenerativne bolesti. Njegova pravna zastupnica Sofi Medžeber napisala je na svojoj Fejsbuk stranici da je preminuo u bolnici u Bernu.

Alan Kok je decenijama patio od neizlečive degenerativne bolesti. Njegova pravna zastupnica Sofi Medžeber napisala je na svojoj Fejsbuk stranici da je preminuo u bolnici u Bernu.

- Alan Kok je preminuo jutros... prema sopstvenoj želji, dostojanstveno... konačno počivaj u miru Alan - napisala je Medžeber.

Kok je godinama bezuspešno apelovao na francuskog predsednika Emanuela Makrona da podrži eutanaziju u Francuskoj.

Prošle jeseni je dva puta pokušao da umre odbijajući hranu, vodu i medicinsku negu, na šta za razliku od eutanazije ima zakonsko pravo, ali je morao da odustane zbog jakih bolova.

Tada je čak imao nameru da na Fejsbuku uživo strimuje svoju smrt, zbog čega je bio blokiran na toj društvenoj mreži.

- I tako sam završio svoj poslednji obrok. Pijem u vaše zdravlje poslednji put. Izbavljenje ovde počinje i, verujte mi, srećan sam. Čvrsto sam u miru sa ovom odlukom - rekao je tada Kok u video-snimku koji je napravio iz svog kreveta u Dižonu.

Predsednik Francuske asocijacije za pravo na dostojanstvenu smrt Žan-Luk Romero rekao je u video-izjavi na Tviteru da je Kok bio borac koji je voleo život, ali da je zbog stalnih bolova i nemogućnosti da se brine o sebi, želeo da umre uz pomoć lekara.

Francuske komšije Švajcarska, Belgija i Holandija usvojile su zakone koji dozvoljavaju asistirano samoubistvo u pojedinim slučajevima.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna