MINIMALAN SVETSKI POREZ OD 15%: Ministri G7 postigli istorijski dogovor

Tanjug

05. 06. 2021. u 15:53

GRUPA G7 postigla je danas istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija.

МИНИМАЛАН СВЕТСКИ ПОРЕЗ ОД 15%: Министри Г7 постигли историјски договор

Foto: Tanjug/AP

Kako javljaju agencije, ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja postigli su dogovor da poreska stopa za kompanije, kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon, ne može biti ispod 15 odsto.

Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gde one obavljaju svoje poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo.

Velike kompanije su ranije često svoja sedišta prijavljivale u državama sa niskim poreskim stopama i tamo selile svoje profite, iako su zaradu ostvarivale prodajom na drugim tržištima.

Britanski ministar finansija Riši Sunak potvrdio je da su ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja potpisali sporazum nakon susreta u Londonu, javio je AP.

On je ocenio da je postignut istorijski dogovor kojim se obezbeđuje da tehnološki giganti plaćaju adekvatan porez i kojim se rešava problem njihovog izbegavanja plaćanja poreskih obaveza.

-Zadovoljstvo mi je da saopštim da su ministri finansija G7 danas, nakon godina diskusija, postigli istorijski dogovor o reformi globalnog sistema oporezivanja kako bi ga prilagodili globalnom digitalnom dobu i, što je od ključne važnosti, da osiguramo da odgovarajuće kompanije plate odgovarajući porez na odgovarajućem mestu, rekao je Sunak u video objavi na Tviteru.

Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu. Britanija je domaćin oba skupa pošto je trenutno predsedavajući ovoj grupi.

Bogate zemlje su godinama nastojale da postignu dogovor o tome kako da ostvare veći prihod od oporezivanja velikih multinacionalnih kompanija, kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon, koje su svoje profite knjižile u državama koje imaju niže poreske stope.

Na osnovu postignutog dogovora, mogu se prikupiti stotine milijardi dolara koje bi vlade mogle upotrebiti za saniranje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Pored dogovora o minimalnom porezu na profit multinacionalnih kompanija, sporazumom je, takođe, najavljeno ukidanje poreza na digitalne usluge, koje su uvele neke evropske zemlje, a za koje Amerikanci tvrde da su usmerene protiv njihovih digitalnih giganata.

Odluka o tome, ipak, treba da sačeka širi dogovor na sastanku G20, idućeg meseca u Veneciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili