NE IDITE NIGDE NA PUTOVANJA: Apel na građane Hrvatske i Slovenije gde bukti virus korona

U Hrvatskoj i Sloveniji dan za danom padaju rekordi broja zaraženih od virusa korone, a Zagreb je postao jedno od najvećih žarišta u Evropi.

НЕ ИДИТЕ НИГДЕ НА ПУТОВАЊА: Апел на грађане Хрватске и Словеније где букти вирус корона

Foto: AP

Od danas se Dežela potpuno zatvara, neće raditi ništa osim prodavnica hrannj, a naredne sedmice biće zatvorene škole, vrtići, šoping centri, bioskopi, hoteli i restorani. Već drugi dan zaredom je više od 1600 novozaraženih po celoj zemlji. Već sada su sablasno puste ulice u slovenačkim gradovima, a građani se pribojavaju kako će se to odraziti na ekonomiju.

"Ne idite nigde na putovanja", poručio je stanovnicima Slovenije Jelko Kacin, portparol vlade Janeza Janše pošto je objavljen podatak da je 1656 novih slučajeva zaraze i 394 obolelih koji su u bolnicama. Pesimizam se širi Deželom, a većina smatra da će se ekonomija oporaviti tek 2023. ili kasnije.

Zatvoreni su i svi hoteli na slovenačkoj obali, a Gregor Jamnik, direktor kultnog ljubljanskog hotela Slon kaže da crni dani predstoje turističkoj industriji u Sloveniji. "Kongresni turizam gotovo ne postoji, a ponovno zatvaranje preti i slomu turizma u većim gradovima. Do kraja godine očekuje se pad prometa i za 90 odsro", kaže

Foto: Privatna arhiva

. Ipak, nada se da će se ispuniti očekivanja epidemiologa i za mesec dana ponovo normalizovati život.

- Na žalost smatram da je realna mogućnost da ćemo po zimi biti opet zatvoreni i pitanje je koliko će hotela preživeti - tvrdi direktor.

Veliko je pitanje i šta će da bude sa skijaškom sezonom u Sloveniji, jer iz dana u dan dolaze otkazi rezervacija. Hoteli koji su prošlih sezona koštali i 300 evra na noć sada se nude za 100 evra.

I dok je Slovenija zatvorena, u Hrvatskoj gde je 1867 novozaraženih i dalje nema drastičnijih mera. Sve je otvoreno, kafići prepuni, restorani i hoteli rade, ali u pripremi su i nove mere da se spreče veća javna okupljanja. Otkazan je tradicionalni zagrebački advent.

- Na žalost, očekujemo da će broj zaraženih i dalje rasti - kaže epidemilog Branko Kolarić, uz podatak da je do sada više umrlih u Hrvatskoj od tuberkuloze i upale pluća nego od kovida-19, ali da epidemija virusa korone preti da uruši zdravstveni sistem. - Ako bi se to dogodilo ne bi mogli da funkcionišemo - kaže Kolarić, dok je i dalje svaki četvrti koji dolazi na testiranje pozitivan.

Foto: Privatna arhiva

Problem je što Nacionalnom štabu civilne zaštite koji koordinira borbu protiv korone veruje sve manje ljudi, jer se pokazao kao produžena ruka politike, a građani sve teže prihvataju i najavu novih strožih mera.

- Dosta nam je restrikcija svih vrsta, pokazalo se i prilikom prošlog zatvaranja da su građani bili u kućama, a političari jeli i pili po klubovima - kaže Ante Damus, inženjer iz Zagreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni