DUDAKOVIĆEVI KOLJAČI SRPSKE STARCE UBIJALI MOTORNOM TESTEROM: Deda Toma masakriran na kućnom pragu

Tanjug

11. 12. 2023. u 18:58

SVEDOCI Milovan Balaban i Spasa Topalović, u nastavku suđenja za zločine počinjene nad Srbima u više krajiških opština u predmetu "Atif Dudaković i drugi", govorili su danas o članovima svojih porodica koji su u septembru 1995. ostali na području Bosanskog Petrovca, gde su ubijeni, a kasnije su njihova tela ekshumirana.

ДУДАКОВИЋЕВИ КОЉАЧИ СРПСКЕ СТАРЦЕ УБИЈАЛИ МОТОРНОМ ТЕСТЕРОМ: Деда Тома масакриран на кућном прагу

Foto: Printskrin

Balaban je ispričao da su njegovi roditelji Mirko i Perka boravili u vikendici u Teočaku, 24 kilometra od Bihaća, do polovine septembra 1995. godine, kada su krenuli prema Ključu zbog ofanzive Petog korpusa takozvane Armije BiH.

- Oni su stigli do Petrovca, tu su noćili i u jutarnjim časovima su krenuli. Tu im se gubi trag - ispričao je Balaban.

On kaže da je to saznao od komšije Dragana Zorića, koji je sa njegovim roditeljima noćio u Bosanskom Petrovcu, prenosi agencija Srna.

- Rekao mi je da su zajedno krenuli prema Ključu i da ih je presrela vojska Petog korpusa. On je zarobljen i odveden prema Bihaću. Više ne zna šta je bilo sa mojim roditeljima - rekao je Balaban.

On je naveo da je 1996. godine obavljena identifikacija posmrtnih ostataka njegovih roditelja.

Balaban je, na pitanja odbrane, rekao da njegov otac nije bio pripadnik Vojske Republike Srpske i da nema saznanja da je prilikom identifikacije navedeno da je bio u vojsci.

Spasa Topalović danas je ispričala da je živela u Ključu i da je narod polovinom septembra 1995. godine bio prinuđen napustiti to područje.

Ispričala je da je sa dvoje dece i svekrvom krenula po dedu Tomu Jurišića, koji je bio 1906. godište.

- Deda je rekao da ne želi da izađe, da će ostati u svojoj kući, da nije nikom ništa kriv - rekla je Topalovićeva.

Ona je navela da je posle nekoliko meseci saznala da je deda nastradao i da je bio sahranjen na privatnoj parceli kod groblja u Ključu i da je ubijen motornom testerom.

- Posle je obavljena njegova ekshumacija i identifikacija - rekla je Topalovićeva.

Današnje ročište je održano bez optuženog Hasana Ružnića, koji nije došao zbog bolesti. Advokat Marsela Bajramović rekla je da je Ružnić nedavno izašao iz bolnice i da je u teškom stanju, te da će verovatno morati nastaviti lečenje.

Tužilaštvo i odbrana su predložili da se obavi veštačenje kako bi se izjasnili o razdvajanju postupka u odnosu na Ružnića, ali je Veće odlučilo da se suđenje nastavi bez njega. Predsedavajuća sudskog veća Željka Marenić je rekla da je neizvesno kada bi optuženi mogao ponovo da dođe na suđenje i podsetila je da su ročišta u ovom predmetu mnogo puta odgađana, te da bi čekanje na lečenje i veštačenje Ružnića dodatno prolongiralo postupak. Suđenje će biti nastavljeno 18. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!