MILANOVIĆ: Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se

Novosti online

13. 04. 2023. u 15:35

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović izjavio je da je protiv reorganizacije lokalne uprave i stvaranja regija umesto županija, jer, kako je kazao, "kada Dalmacija postane regija, čuvajmo se, a kad Zagorje i severna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi".

МИЛАНОВИЋ: Кад Далмација постане регија, чувајмо се

Foto: EPA/FILIP SINGER

Milanović je to rekao komentarišući moguću reorganizaciju lokalne uprave na obeležavanju tri decenije od osnivanja Opštine Viškovo, uz poruku da u tome ne vidi ništa dobro za Hrvatsku. Milanović smatra da su postojećim sistemom “više-manje svi donekle zadovoljni”.

- Županije su tu, takve kakve jesu, većina od njih nema istorijsko utemeljenje, ali funkcionišu kao transmisija ili tampon između države i ljudi na terenu - naveo je Milanović.

Precizirajući zašto je protiv stvaranja regiona kao alternative županijama, šef hrvatske države kaže da su regije uvek bile e"kamen spoticanja".

- To je i politički problematično zato što je ova država i nacija istorijski nastajala u političkom jedinstvu, a regije su uvek bile kamen spoticanja, nekih drugih identiteta i apetita prema Hrvatskoj. Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i severna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku - rekao je Milanović.

Sadašnji sistem lokalne samouprave, dodao je, nastao je 1993. godine, "kad je Hrvatska bila u najvećim problemima".

O tome je odluku donela parlamentarna većina i to je, kaže, tada realno jedino bilo moguće.

- Od tada traju rasprave o potrebi promena sistema, a kad bi danas krenuli u reorganizaciju i prekrajanje, ne bi došli ni do prvog zavoja - istakao je on.

On tvrdi da dogovor nije moguć i da ne vidi koja opština bi mogla da bude ukinuta ili da, na primer, bude pripojena drugoj.

Milanović je pozvao i na aktivnije povlačenje evropskog novca, jer, kako je naveo, zajednička bezbednosna politika EU “sutra može biti pitanje glave na ramenu, rata i mira, i to rata u koji se ne ulazi po našoj politici i volji, nego o tome odlučuje neko drugi”.

- I zato oprezno, ako treba i sebično - naveo je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a