PANIKA U HRVATSKOJ: Plenković zove bankare na sastanak zbog prećutnih minusa

Tanjug

01. 09. 2021. u 18:26

HRVATSKI premijer Andrej Plenković saopštio je danas da će sazvati sastanak sa predsednicima uprava banaka povodom panike koja se podigla u javnosti zbog ukidanja, odnosno smanjenja takozvanog “prećutnog” minusa.

ПАНИКА У ХРВАТСКОЈ: Пленковић зове банкаре на састанак због прећутних минуса

Foto: EPA

Plenković je, u razgovoru s novinarima na Bledskom bezbednosnom forumu, rekao da se po tom pitanju čuo sa hrvatskim ministrom finansija Zdravkom Marićem, da je poslao poruku i guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću, te da će o toj temi raspravljati na sednici u užem sastavu vlade, prenosi Hina.

- Želim da utvrdim činjenice kao predsednik vlade. Mi kao vlada nemamo način da proverimo te podatke osim da pitamo HNB. Tražićemo njihove podatke i stav. Sazvaću sastanak s predsednicima uprava banaka. Ako je nastala praznina i ako ljudi nisu bili informisani onda ćemo to pitanje regulisati. Budući da je stvar ozbiljna želim da imam sve fakte na stolu - naveo je Plenković.

Večernji list je ovih dana objavio da je u Hrvatskoj nastala velika drama jer su na adrese građana počela da stižu obaveštenja banaka da će im za dva meseca ili najkasnije do početka 2022. smanjiti takozvane "prećutne" minuse, nudeći im kredite na godinu dana da izmire iznos duga.

Banke nude dve vrste minusa - dozvoljene i "prećutne", iliti nedozvoljena prekoračenja po tekućim računima. Dozvoljene koristi samo 32 hiljade građana u Hrvatskoj, a "prećutne" čak 840 hiljada, i njihovo smanjenje će, po oceni Večernjeg, značiti veliki udar na standard.

HNB, koja je krajem jula najavila da će se menjati režim odobravanja minusa, ističe da je pokrenula izmenu zakona kako bi korisnike "prećutnih" minusa zaštitila od previsokih kamata.

Kamate na "prećutna" prekoračenja kreću se od 8,11 posto do 17,4 procenta, navodi Večernji dovodeći u pitanje visinu tih kamata budući da zakon, koji su doneli bivši SDP-ovi ministri finansija Slavko Linić i Boris Lalovac, bankama zabranjuje da građanima zaračunavaju kamate iznad najveće dopuštene, koja je trenutno 8,11 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)