NA GEOFIZICI JEDAN BRUCOŠ: Pojedini studijski programi ni približno ne mogu da popune predviđena mesta

Lj. BEGENIŠIĆ

06. 07. 2022. u 11:00

DOK za nekim fakultetima tradicionalno vlada prava jagma, pa se na studijske programe prijavi i po nekoliko puta više kandidata nego što ima mesta, ima i fakulteta na kojima se na pojedine module upisuje samo po jedan student.

НА ГЕОФИЗИЦИ ЈЕДАН БРУЦОШ: Поједини студијски програми ни приближно не могу да попуне предвиђена места

Foto: Shutterstock

Takva situacija je na Rudarsko-geološkom fakultetu, na kome će na studijskom programu Geofizika biti upisan jedan student, a slobodnih mesta ima 15 i to 10 na budžetu i pet za samofinansirajuće studente. Takođe, jedan student biće upisan i na Regionalnu geologiju, a konkursom je predviđeno 18 mesta.

Na modulu Istraživanje ležišta mineralnih sirovina upisuje se troje kandidata na 25 praznih mesta - 20 na budžetu i pet samofinansirajućih.

Slična situacija je i na Metalurškom fakultetu, gde se na studijskom programu Metalurško inženjerstvo upisuju dva brucoša, iako je slobodnih mesta bilo 20.

Takođe, nijedan fakultet u Srbiji koji ima nastavničke smerove ni blizu neće moći da popuni budžetska mesta. Tako, na primer, na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu nastavnički smer će upisati samo pet studenata, iako ima mesta za 25 i to da se školuju o trošku države.

U Novom Sadu za nastavnika hemije školovaće se samo jedan akademac, a mesta ima za njih 20. Za nastavnika bilogije, takođe na novosadskom PMF, prijavilo se četvoro maturanata, a mesta ima za 40.

Na istom ovom fakultetu za profesora fizike školovaće se samo dva akademca, a mesta ima za 25, a za profesora matematike školovaće se tri studenta, a mesta ima za 54. Na beogradskom Matematičkom fakultetu za profesora matematike školovaće se osam studenata.

Prodekan za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović fakultetima za koje vlada malo interesovanje preporučuje da kroz proces akreditacije učine svoje programe privlačnijim, modernizuju kurikulum, osavremene nastavu...

Inače, upisni rok na fakultetima privodi se kraju, većina fakulteta objavila je liste, a upis mora da bude završen do 15. jula. Za one koji nisu uspeli sada da se upišu u junu, drugi upisni rok je početkom septembra, a fakulteti do 16. jula treba da dostave broj upražnjenih mesta. 

VEĆE INTERESOVANjE U BEOGRADU

OVE godine, za razliku od prethodnih, na Univerzitetu u Beogradu prijavilo se više kandidata nego što ima mesta. Tako je na 15.053 mesta konkurisalo 19.592 maturanata.

- Ohrabruje što je posle nekoliko godina zabeležen porast zainteresovanih srednjoškolaca - dva odsto više nego prethodne školske godine. Mislim da je to dobar signal za Univerzitet - ocenio je rektoru Beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna